Elkezdődött a spenótszezon, ami a kerttel nem rendelkező, ugyanakkor a világ (és a gasztronómia) jó dolgaira nyitott embereknél úgy csapódik le, hogy végre rendes spenótleveleket lehet kapni a piacon meg az üzletekben. Nem fagyasztott téglát, nem bébispenótot, hanem szép, nagy leveleket.
Ez egy rövid ideig tartó, mégis kiváló alkalom arra, hogy kiderüljön: a spenótfőzeléken túl is vannak lehetőségek ezekben a levelekben, nem is kevés. Sajnos ugyanakkor a menzás hagyományok némiképp megtépázták a spenót renoméját, innen szép nyerni és visszahozni a kívánatos ételek közé, de semmiképp sem mondanám reménytelennek.
Lássuk be, a spenótot szeretni vagy nem szeretni csak előítélet kérdése.
Szombat: kolbászos zöldbableves és spenótos lasagne
Lasagnét készíteni pepecs meló, legalább háromszor kell nekiállni, mire be tudjuk tolni a sütőbe. Éppen ezért, a levessel már egyáltalán nem szeretnénk sokat bajlódni, a fagyasztott zöldbabot pont az ilyen helyzetekre találták ki. A lasagnekészítés egyik tetszőleges szünetében tesszük fel főni.
Egy fazékban olajon hagymát dinsztelünk, dobunk rá kevés pirospaprikát, majd hozzáadjuk a fagyasztott zöldbabot, jól megkeverjük, felöntjük vízzel. Sózzuk, adunk hozzá kevés tárkonyt, egy gerezd fokhagymát, pár karika füstölt kolbászt, nem kell túlzásokba esni, itt most fűszerként használjuk, lesz elég hús a lasagnéban. Mikor a bab puhára főtt, tejföllel behabarjuk, és kész.
Hozzávalók a lasagnéhoz:
1 fej vöröshagyma,
2 sárgarépa,
1 zellerszár,
tenyérnyi húsos szalonna,
fél kiló darált hús,
fél liter passzírozott paradicsom,
só,
bors,
fokhagyma,
tejszín,
bazsalikomlevelek.
Mindenekelőtt nekiállunk a lasagnénak. A vöröshagymát, a sárgarépát és a zellerszárat alaposan összedolgozunk késes robotgépben. A húsos szalonnát apróra vágjuk, kevés olajon kisütjük a zsírját, majd ezen a zsíron megfonnyasztjuk a pépesített zöldségeket. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, ideális esetben fele-fele arányban sertést és marhát, de ha szeretnél még ma kiszabadulni a konyhából, akkor maradjunk a darált sertéscombnál.
Kifehéredésig kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá zúzott fokhagymát és nagyjából fél liter passzírozott paradicsomot, majd lassú tűzön hagyjuk főni. Ha a folyadék elpárolog, pótoljuk, le ne égjen. A végén beleöntünk 2 dl tejszínt, de el is hagyhatjuk, ha nem hiszünk benne. Ha marhahúst is tettünk bele, nincs mese, másfél óra főzés vár ránk. Ha csak sertést, akkor szűk egy óra alatt meg is van a ragu.
Közben elkészítjük a spenótot. Vizet eresztünk a mosogatóba, beledobjuk a leveleket, jól lenyomkodjuk, majd kiszedjük egy tálba. Ezt a vizet leeresztjük, majd tisztában megismételjük a műveletet, egészen addig, amíg tiszta, homokmentes nem lesz a mosóvíz. A szárakat lecsipkedjük, csak a levél maradjon. Nagyjából fél kiló legyen.
Közben vizet forralunk egy fazékban. Egy-két marék spenótot beledobunk, amikor összeesett, szűrőkanállal kiszedjük. Ezt is addig ismételjük, amíg az összes spenótot meg nem fonnyasztottuk.
Most áttesszük a késes robotgépbe, és az ízlésünknek megfelelő finomságúra dolgozzuk, de késsel, deszkán is megoldhatjuk a kérdést. Vajas rántást készítünk tíz deka vajból és ugyanannyi lisztből, felöntjük egy liter tejjel, majd beledobjuk a spenótot, és addig főzzük, míg besamel sűrűségű mártást nem kapunk. Sózzuk, adunk hozzá szerecsendiót, fokhagymát.
Még több receptért látogass el a NLCafé oldalára.
Forrás: Nők Lapja Café