HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Életmód Jó formában

Higiénia a konyhában

Higiénia a konyhában

Akad néhány rutinná szerveződött tudás, amelyet a meleg, a nyár aktivizál a konyhában: mindennapossá válik a jégkockatároló, primőráruval telik meg a gyümölcskosár, fontosabbá válik a szavatossági idő, és rövidül a tej, a joghurt és a sütemények élettartama. A megszokottnál kicsivel több figyelem nemcsak egészségesebbé teszi a mindennapi menüt, de megóvhat olyan kellemetlenségektől is, mint a szalmonella vagy más ételfertőzések.

A gyorsan romló élelmiszerek nemcsak apró kellemetlenséget jelentenek: a lazán kezelt higiéniai szabályok nyáron komoly fertőzéseket, mérgezéseket is okozhatnak. A szalmonella, a legismertebb ételfertőzés persze nem a nyári meleg kiváltsága, vendéglátóhelyen, esetleg otthon, a kézről, de szennyezett eszközökről is kerülhet szalmonella az ételekbe. Nagy ellenálló képessége miatt széles körben elterjedt.

Kockázatos ételek

Mindezek miatt a legfontosabb a fertőzés kockázatának csökkentése. Fontos tudni, melyek azok az élelmiszerek, amelyek gyakran hordozói a szalmonella baktériumnak, esetleg könnyen fertőzést okozhatnak. A rizikó-élelmiszerek körébe tartozik a tojás, a hús (szárnyas és vadhús), a tenger gyümölcsei, valamint az ezek felhasználásával készült étkek: a tojásos ételek, a majonéz, a krémek, a sütemények, a különböző húsételek.

Minden évszakban, de nyáron különösen fontos a főzés vagy az étkezés előtti alapos kézmosás, és minden olyan eszköz, dísz (virágcsokor, táska, szatyor) eltávolítása, amiből fertőző baktériumok juthatnának a már megtisztított ételre.

Főszerepben a hűtőszekrény

Bár a tavasz és a nyár különösen a hidegtálak, saláták, zöldségek és gyümölcsök évszaka, nem szabad a sütés idején spórolni. A hidegsültnek is át kell sülnie, inkább hamarabb kell elkezdeni a vacsora összeállítását.

A sütés és a tisztaság mellett kulcsszó a tárolás. Bármilyen élelmiszerről legyen is szó – friss húsról vagy az ebédből maradt ételről –, a lehető legrövidebb ideig, jól lezárva, más ételektől elkülönítve kell tárolni. Mivel a tárolás nyáron szinte kizárólag a hűtőszekrényben történik, nagyon fontos, hogy az megfelelő hőmérsékleten működjön. A hűtőtér hőmérséklete nem csökkenhet 0 °C alá, és nem haladhatja meg a +5 °C-ot. Még a nagy meleg beállta előtt hasznos leolvasztani a készüléket, illetve teljes egészében kitakarítani, fertőtleníteni az ételekkel érintkező felületeket.

Gyorsan múló fertőzések

A fertőzés lappangási ideje fél nap, de akár egy teljes nap is lehet, ami rövidnek tűnik, de ennyi idő alatt nagyon sokan fogyaszthatnak a fertőzött ételből! A legtöbb esetben könnyű lefolyású megbetegedésről van szó: hasmenéssel, hányással, legyengüléssel jár, de előfordulhat komolyabb, kórházi kezelést igénylő fertőzés is. Ilyenkor enyhe diétával és bőséges folyadékkal lehet segíteni a gyógyulást. Ha két-három napnál tovább tart a tünet, esetleg hányás, láz, vagy gyors fogyás jelentkezik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Tippek, jó tanácsok

  • Az érintett élelmiszereket (halat, tojást, húst) a hűtőben a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni!
  • A hűtőbe csak megmosott élelmiszer – zöldség, gyümölcs, tojás – kerüljön!
  • A gyakori szalmonellahordozókat tiszta konyhai eszközökkel ajánlott feldolgozni, majd a konyhai munka után alaposan át kell mosni azokat!
  • A húst, a tojást és a tejtermékeket a lehető leghamarabb, de mindenképp a szavatossági idő lejárta előtt fel kell használni.
  • Nyáron érdemes lemondani az otthoni joghurt-, aludttej- és túrókészítésről!
  • Az otthon elkészített fagylaltot mélyhűtőben sem szabad egy-két napnál tovább tárolni!
Cimkék: élelmiszerfertőzéshűtőkonyhamélyhűtőnyárszalmonellatippek

Előző bejegyzés

Ön(árnyék) ismeret

Következő bejegyzés

Létezik a hatodik érzék?

Következő bejegyzés
Létezik a hatodik érzék?

Létezik a hatodik érzék?

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Az Anamé Program története

Az Anamé Program története

2021. február 24.
Minden nő más, minden test más

Minden nő más, minden test más

2021. február 24.
Ápolt haj és egészséges fejbőr öt csodaolaj erejével

Ápolt haj és egészséges fejbőr öt csodaolaj erejével

2021. február 23.
Tejpótló finomságok

Tejpótló finomságok

2021. február 23.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Az Anamé Program története

Az Anamé Program története

2021. február 24.
Minden nő más, minden test más

Minden nő más, minden test más

2021. február 24.
Ápolt haj és egészséges fejbőr öt csodaolaj erejével

Ápolt haj és egészséges fejbőr öt csodaolaj erejével

2021. február 23.
Tejpótló finomságok

Tejpótló finomságok

2021. február 23.
Első lépések kezdő vegánként

Első lépések kezdő vegánként

2021. február 23.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről