Az utóbbi néhány évben egyre nő az igényes, minőségi csokoládéfogyasztók köre, és ez nagyban köszönhető a kézműves csoki készítőknek, akik például fesztiválokon, workshopokon és minden lehetséges módon népszerűsítik a minőségi csoki és szaloncukor fogyasztást. Egyre többen tudják, hogy mitől minőségi egy csokoládé, nem elégednek meg a sima tejcsokival vagy az egyszerű zselés szaloncukorral, konyakos bonbonnal.
„Az ízek esetében régebben a hagyományos csokoládékat kedvelték az emberek, úgy, mint a mogyorós csoki, eper krémes csoki stb. Aztán 5-6 éve, ahogy a kézműves csokoládékészítés egyre népszerűbb lett, úgy léptek színre a különleges gyümölcsökkel és egzotikus fűszerekkel párosított csokoládék. Manapság a vásárlók már szívesen próbálják ki az új rendhagyó ízeket. A jövő szerintem, nem a mennyiségi, hanem a minőségi csokoládé fogyasztás kultúrája – mondja Demeter Zsuzsi, a Demeter Chocolate Kft. ügyvezetője. A mi vásárlóink egyik kedvence a sós-karamellás íz, amelyet táblás csokoládé, bonbon és szaloncukor formájában is kínálunk nekik, de ez az ízkombináció szinte az összes kézműves csokisnál előfordul. Emellett szívesen vásárolják a pálinkás, boros bonbonokat és szaloncukrokat is.”
Különleges, minőségi alapanyagok
A csokikészítő manufaktúrák ma már általában belga és francia csokoládéval dolgoznak, de például a Demeter Csoki szívesen használja a liofilizált, aszalt gyümölcsöket, és szívesen házasítja a borokat és a pálinkákat a csokival. A magukra valamit is adó cégek kerülik a mesterséges anyagokat, és csokoládé esetében a magas kakaótartalom mellett arra is törekednek, hogy minőségi kakaóbabból készüljenek termékeik. Manapság már nem lehet figyelmen kívül hagyni a cukorbetegeket vagy azokat a vásárlókat, akik ételallergiától szenvednek: a mentes csokik nagy népszerűségnek örvendenek, és – ahogy Demeter Zsuzsi mondja – ízük egyre jobban közelít a cukor- és laktózmentes csokoládék ízére.
Magyarok és szaloncukrok
|