Aki kávézik, az nem szívesen adná fel a napi rituáléját. A kérdés az, hogy a napi több csésze kávé jót tesz-e az egészségednek?
Azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy a kávénak nemcsak számos egészségügyi előnye van, de léteznek tippek és trükkök azért, hogy a poharunkban egészségesebb kávé gőzölögjön. Nézzük meg, hogy melyek ezek:
Válaszd a megfelelő pörkölést
Az emberek a kávét általában az íz alapján választják meg. Tanulmányok azt mutatják, hogy a könnyebb pörkölésűek több antioxidánst tartalmaznak és gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. Éppen ezért érdemes fontolóra venni egy könnyebb pörkölésű kávé fogyasztását.
Használj tiszta vizet
Naivan azt gondolhatnánk, hogy a kávéfőzés folyamata automatikusan megtisztítja a készítéséhez használt vizet. Sajnos nem így van. Ha nem vagy biztos a csapvíz minőségében, akkor használj szűrt vizet a kávéfőzéshez. Lehetséges, hogy az ilyen víz a kávét is jobb ízzel ajándékozza meg. A desztillált víz további előnye az is, hogy használata során kevesebb ásványi anyag lerakódás keletkezik a kávéfőző gépben, így a tisztítás könnyebbé és hatékonyabbá válik.
Önts egészséges kávékrémet a feketédbe
Nem mindenki issza feketén a kávét, de több lehetőség is adott az ízesítésre. Ha a kávét lágyabban szeretnéd fogyasztani, próbálj ki egészségesebb tejszínporokat vagy krémeket. Az egészséges választás egyik feltétele, hogy ellenőrződ a termékek címkéit, hiszen jó ha tudod, hogy mely márkák termékei mekkora a zsír-, cukor és kalóriatartalommal rendelkeznek.
Használhatsz valódi tejszín krémet is, amely kis mennyiségben valóban egészséges.
Ha tejérzékeny vagy, próbáld ki mandula-, mogyoró-, vagy kesudió-tejet, amelyek egyedi ízt biztosítanak a kávédnak. Az egészséges ízesítésre a kókuszdió krém is csábító. Sok más tejpótló is elérhető az üzletekben, kísérletezz, hogy megtudd, melyik ízlik a legjobban.
Keverj hozzá egészséges édesítőszert
Sokan választják a Steviat mint cukorpótlót, mivel a nagyon alacsony a kalóriatartalma mellett édesebb, mint a cukor.
Viszont ha megkérdőjelezed a Stevia biztonságát, akkor más lehetőségekkel is élhetsz; néhányan mézzel vagy juharsziruppal fogyasztják a kávét, amelyek mindegyike jelentős egészségügyi előnyöket kínál.
Keretes: ezek az édes oldatok megváltoztathatják a kávé ízét, így kísérletezz, hogy megtudd, mi a számodra legmegfelelőbb.
Készítsd el saját kávéitalod
A kávédhoz hozzáadhatsz saját, a konyhádban fellelhető ízeket is:
- A fahéj nagyon népszerű és egészséges kávé aroma. Növeli a kávé természetes antioxidáns tulajdonságait, illetve további vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz. Megállapították, hogy védi a szívet, az agyat, a fogakat és a bőrt, miközben harcol a gyulladásokkal, a fertőzésekkel, a vírusokkal és még a különböző allergiákkal szemben is hatásos lehet.
- Használd a képzeleted! Ugyancsak jó választás a szerecsendió, a kardamom, a gyömbér, a vanília kivonat vagy a borsmentaolaj.
- Egy másik ízesítési lehetőséget kínál a kókuszdióolaj: támogatja a máj működését, az immunrendszert, illetve az agyi funkciókat. Növeli az energiaszintet, segít a fogyásban, az izomépítésben és a haj egészségét is támogatja.
- Alternatív megoldásként – aminek az eredménye egy csokoládés ízvilág – néhány ember kakaóport kever a kávéjába. De a legjobb, ha hagyod, hogy egy kis darab fekete csokoládé olvadjon el a csészében.
Adj hozzá kollagénport
A kollagén nemcsak az egészségesebb bőrért és hajért felelős, hanem az ízületek, a belek, az izmok, a máj, a szív és még a fogak egészségét is támogatja.
Próbáld ki a papírszűrőt
A kávé tartalmaz egy természetes koleszterinszint növelő anyagot, mégpedig a cafestolt, aminek mennyisége papírszűrő használatával hatékonyan csökkenthető, így a koleszterinszintjük miatt aggódók egészségesebb italt készíthetnek.
Ne felejts el enni
Sok ember egy csésze kávéval indítja a napot. Gondoskodj arról, hogy ne próbáld kávéval helyettesíteni a reggelit. Noha a kávétól energikusabbnak érezheted magad, valójában nem biztosítja a megfelelő mennyiségű kalóriát és a vitaminokat, amelyekre reggel a testnek szüksége van.
Fontos! Ha nem történik meg a megfelelő mennyiségű tápanyagbevitel, a koffeinfogyasztásnak fejfájás és remegés lehet a mellékhatása.
Figyelj a napi bevitelre
Az általánosan elfogadott egészséges mennyiség a napi egy- három- vagy akár négy csésze kávé. Ugyanakkor a fogyasztási mennyiség meghatározásánál figyelembe kell venni az egyéni egészségügyi igényeket, de a várandós nőknek ajánlott a legminimálisabbra csökkenteni a kávébevitelt. A kávéfogyasztást általában biztonságosnak tekintik, aminek jelentős egészségi előnyei lehetnek. Bátran kísérletezz új készítési módszerekkel és ízesítőkkel, kalandossá téve ezzel a napodat. És mindig lesz egy újabb csodálatos kávérecept, amelyet kipróbálhatsz.