HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

Hogyan válasszon kenyeret, ha cukorbeteg?

Hogyan válasszon kenyeret, ha cukorbeteg?

A bőség zavarában sokszor nem könnyű megtalálni az ideális termékeket – ide tartozik például a kenyér is, amelyből számtalan fajtát találhatunk a boltok polcain. A témában Sárga Diána a Budai Endokrinközpont dietetikusa segít eligazodni.

A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú az életmód orvoslás, így a személyre szabott mozgás- és étkezésterápia. A napi energia bevitel kb. 50-55%-nak szénhidrátokból – gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök – kell állnia, amelyet kisebb mennységben bizonyos zöldségek és a tejtermékek is tartalmaznak. Az étrend összeállítása során a gabonafélék közül a teljes kiőrlésűeket kell előnyben részesíteni, a finomítottakkal szemben.

Teljes kiőrlésű és a finomított – melyiket válasszuk?

A teljes kiőrlésű gabonák olyan gabonaszemekből állnak, amelyek a feldolgozás előtt (pl. őrlés, aprítás) és után is közel ugyanolyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét: a maghéját, a csíráját és a gabonaszem belső részét. Ezek közül a maghéj és a csíra tartalmazza a legtöbb rostot, vitamint és ásványi anyagokat. A teljes kiőrlésű élelmiszerek teljes kiőrlésű gabonákból előállított vagy azt tartalmazó termékek. A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át, és főleg a fehérjében és keményítőben gazdag magbél marad meg. Ezért a belőlük készített termékeknek is alacsonyabb tápértéke.

Egészségügyi jelentőség

A teljes kiőrlésű termékeknek jelentős szerepük van a cukorbetegségben, hiszen glikémiás-indexük általában alacsony, így kevésbé emelik meg a vércukor- és az inzulinszintet. Ezen kívül kutatások kimutatták, hogy csökkentik a nyugati társadalmakra jellemző szív- és érrendszeri betegségek, gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szerepük van a székrekedés megelőzésében és kezelésében, az ideális testsúly megőrzésében, kialakításában és a fogyásban.

Kenyérválasztás a cukorbetegségben

A cukorbetegnek sem kell lemondaniuk a kenyérről, viszont fontos, hogy a számukra megfelelő kenyeret vásárolják meg.

„Érdemes megnézni, hogy mi áll élelmiszercímkén, mert az sokat elárul a termékről”

– javasolja a szakértő.

„A választás során figyelembe kell venni, hogy legalább a kenyér fele magas rosttartamú lisztből álljon – ilyen például a teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, graham liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt. Az összetevők között figyelni kell arra, hogy mi áll első helyen, mert abból tartalmaz legtöbbet a termék. Továbbá, érdemes egy pillantást vetni a rosttartalomra is, mert az is árulkodik a termékről. Egy búzalisztből készült kenyér rosttartalma például kb. 2 g/100 g, míg a magas százalékban teljes kiőrlésű lisztet tartalmazóké a 11 g/100g-ot is elérhetik”

– teszi hozzá Sárga Diána, dietetikus.

Azt is kiemeli: szerencsére ma már nagyon sokféle ízletes magas rosttartalmú kenyér kapható. A választék miatt valóban nem egyszerű kiválasztani a legideálisabbat, azonban ha valaki megtanulja, mire kell ügyelni, akkor nem is lesz olyan ördöngös feladat. Ha pedig valamilyen újdonságra vágyunk, nyugodtan próbálkozhatunk az otthoni kenyérsütéssel, amely során szintén a liszt legalább 50%-a magas rosttartalmú legyen.

A csökkentett szénhidrát tartalmú kenyerekkel óvatosan kell bánni, különösen azoknak, akiknek fontos a cukorbetegség kezelésében a testsúlycsökkentés, mert a szénhidrát csökkentésével némelyik kenyérnek magasabb lesz a zsírtartalma.

Forrás: Budai Endokrinközpont
Cimkék: alacsony szénhidrátcukorbetegségdiabéteszgabonakenyérrostgazdagszénhidrátteljes kiőrlésűvitamin

Előző bejegyzés

Normál, zsíros vagy száraz?

Következő bejegyzés

Hogyan válasszunk személyi edzőt?

Következő bejegyzés
Hogyan válasszunk személyi edzőt?

Hogyan válasszunk személyi edzőt?

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

2021. január 22.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

9 dokumentumfilm, ami segíthet változtatni

2021. január 22.
Bőrmegújítás biztonságosan

Bőrmegújítás biztonságosan

2021. január 20.
Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

2021. január 20.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

2021. január 22.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

9 dokumentumfilm, ami segíthet változtatni

2021. január 22.
Bőrmegújítás biztonságosan

Bőrmegújítás biztonságosan

2021. január 20.
Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

Ragyogó és csillogó ajkak – az új Labello ajakápoló olajoknak köszönhetően

2021. január 20.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Mire tanított meg a Covid?

2021. január 20.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről