Többféle csíráztató tál közül választhatunk, de a filléres házi megoldás épp úgy megteszi.
A legegyszerűbb a gézlap vagy pamutvatta közti tálcás csíráztatás, ám a leginkább eredményes befőttesüveges, gézzel fedett változat. Szükség lesz hozzá egy 5-20 decis szélesszájú edényre (pl. befőttesüveg), valamilyen hálós anyagra, amivel lefedjük (gézlap, szúnyogháló, harisnya), és egy gumira, amivel a lukacsos anyagot rögzíthetjük. Kell még egy tál is, amiben a megdöntött csírásüveget rögzíthetjük.
1. Válasszuk ki a csíráztatni való magot. Vásároljunk egész, semmilyen módon nem kezelt (hántolatlan, finomítatlan) magokat, lehetőleg biotermesztésűt.
2. Mossuk meg a magokat, majd tegyük őket a csíráztató edénybe, azt fedjük le a hálóval, amit a gumival rögzítünk.
3. Töltsük fel az üveget – ha van rá lehetőség, tisztított vízzel –, és áztassuk benne a magokat a táblázatban megadott ideig.
4. Szűrjük le a magokról a vizet, újra töltsük fel, és megint szűrjük le.
5. Állítsuk a csíráztató eszközt az edénybe, fejjel lefelé, hogy a felesleges víz kicsöpöghessen. Egyáltalán nem kell napra tenni a magokat, inkább jól szellőző, árnyékos helyre van szükségük, és éjszaka teljes sötétségre.
6. Csíráztassuk a magokat a megadott ideig, reggel és este öblítsük át őket.
7. Amikor elérik az ideális stádiumot, fogyasztás előtt 15 percre érdemes fényre tenni a magokat, az a legjobb, ha közvetlenül süti őket a nap.
8. Keverjük a termést salátába, tegyük szendvicsbe, kínáljuk húsok mellé.