A műanyagot széles körben használják a legkülönfélébb tárgyak alapanyagául, ám egyre több kutatás támasztja alá, hogy sok esetben károsak az egészségre. Az alábbi tippekkel csökkenteni tudjuk a háztartásban használt műanyagok mennyiségét.
Manapság mindenben van valamennyi műanyag, a műszaki eszközöktől a gépjárműveken át a konyhai tárolásig. Magyarországon évente átlag 80 kilogramm csomagolóanyagot dobunk a szemétbe, ennek túlnyomó része műanyag: flakonok, dobozok, fóliák. Csakhogy a műanyagok egy része olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek felborítják szervezetünkben a hormonok kényes egyensúlyát. A tudományos kutatások során kiderült, hogy még az ártalmatlannak minősített műanyagokból is kijuthatnak különféle molekulák. A vegyi szennyeződés szívbetegséget, túlsúlyt, daganatos megbetegedést és terméketlenséget okozhat. A műanyag ráadásul nem-megújuló kőolajszármazékból készül, több száz évbe telik, amíg lebomlik, vagyis súlyosan környezetszennyező. Mindenképpen ajánlatos tehát mérsékelni a háztartásunkban használt műanyag mennyiségét.
Fürdőszoba
- Számos zuhanyfüggöny készül vinylből, amelyből különféle vegyületek szabadulhatnak fel a forró víz hatására, és a kis alapterületű fürdőszoba levegőjében felhalmozódnak. Érdemes függöny helyett inkább üveg kádparavánt vagy zuhanyfalat felszereltetni, amelyet enyhe tisztítószerrel (például ecettel, citromsavval) rendben tarthatsz.
- A PVC-padlóburkolat rákkeltő vegyületek alkalmazásával készült, és oldószeres ragasztóval rögzítik, amelyből formaldehid párologhat. Csináltass járólapos burkolást helyette, de jó még a parafa, a keményfa, illetve a természetes eredetű linóleum is, amely padlófűtéshez is alkalmas.
- A tisztálkodás és mosás során rengeteg műanyaghulladék képződik. Tusfürdő helyett próbáld ki a kézműves szappanokat, tartósabbak és kevésbé okoznak irritációt. Vásárolj utántöltőt vagy nagyobb kiszerelést, amiből csak lehetséges (borotva, fogkefe is), hogy csökkentsd a hazavitt csomagolások mennyiségét.
Konyha
- Hiába tűnik kényelmesnek, hogy könnyű és masszív műanyag tárolóeszközöket használj, azokból káros kemikáliák szivároghatnak át az ételekbe. Használj üveg és kerámia tárolóedényeket, a hordozható ételekhez és italokhoz pedig rozsdamentes acélt.
- Palackozott ásványvíz helyett igyál szűrt csapvizet, ami olcsóbb és jobb megoldás, hiszen egy átlagember évente 167 műanyagpalackot vásárol, ám abból csak 38-at tesz a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ha termoszt vásárolsz, rozsdamentes acélt vegyél, ne pedig alumíniumot, mert azt általában epoxigyantás bevonattal kezelik, erre utal, ha belül aranysárga színt látsz.
- A folpackot nehéz újrahasznosítani, és PVC-t (polivinilkloridot) tartalmazhat, amely rákkeltő lehet. A legtöbb zsírpapírt olyan paraffinviasszal tesznek vízhatlanná, amely petróleumszármazék vagy pedig formaldehid-alapú műgyanta. Az ételeket tartsd inkább üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél edényekben. Ezekre tehetsz műanyagfedelet, de csak akkor, ha nem ér az ételhez. Használható még a befőttesüveg vagy az alutálca is.
Szupermarketben
- Ne vegyél olyan zöldséget és gyümölcsöt, amit darabonként csomagoltak műanyagba. Ez óriási pazarlás! Az előre kimért termékek (bab, tészta) helyett keresd meg a lédig (ömlesztett) termékeket, és mérd ki magadnak. Az ehhez használt vékony műanyag zacskó kevésbé környezetszennyező megoldás, mert utólag még legalább egyszer felhasználható (ha másra nem, hát a fürdőszobai szemetesben). Kérdezd meg az üzletben, hogy bevihetsz-e saját tárolóedényt a vásárláshoz.
- A sajtokat és felvágottakat kérd a pultnál, ne előre csomagoltan vedd meg őket. Itt is próbálkozhatsz saját tárolóedénnyel, hogy abba mérjék az árut.
- Ha mindenképpen műanyag csomagolású terméket kell venned, nézd meg a doboz alját, ahol egy háromszög alakú jelet találsz, benne egy számmal, amely a műanyag típusát jelzi. Kerüld a 3-as (PVC), 6-os (polisztirol) és 7-es (egyéb) jelölést, ezek egészségre ártalmasak lehetnek. Megesik, hogy a csomagoláson nem találsz jelzést, ekkor hallgass a józan eszedre, és ne vedd meg. Az 1-es (PET), 2-es (HDPE), 4-es (LDPE) és 5-ös (PP) műanyagok használhatók étel és ital tárolására, de melegítésre ezek sem!
- A gyümölcsleves és tejes dobozokat polietilénnel bélelik, és akár 5 évbe is telik, amíg a többrétegű italkarton lebomlik a hulladéklerakóban. Ha lehet, vegyél inkább palackos kiszerelésűt.
- A konzervdobozok belsején lehet olyan védőbevonat, amely Biszfenol-A (BPA) nevű vegyületet tartalmazhat, ez megzavarja a hormontermelést és veszélyes lehet az idegrendszerre. Kioldódását a hő és a savas anyagok (például paradicsom, ecet) fokozhatják. Érdemes üvegben tárolt savanyúságot és befőttet venni.
- A műanyag szatyrok tengerét apaszthatod, ha átváltasz évekig használható textilszatyrokra. A minta nélkülit textil-filctollal magad teheted egyedivé. Kicsire össze lehet hajtogatni, belefér minden táskába. A pénztárnál kapható többször használatos szatyrokkal legyél óvatos, mert esetleg ólomtartalmú polipropilénből készülhetnek.