A török éttermekben kínált paradicsomos búzatöret, amit török rizsnek is neveznek házilag is egyszerűen elkészíthető. Önmagában is finom, húsételek mellé is kínálható, saláta is dúsítható vele. Manapság már egyre többen ismerik, szívesen fogyasztják!
Hozzávalók
- 30 dkg (kb. 1,5 bögre) bulgur
- 1 vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 2 ek olívaolaj
- kb. 0,5 liter húsleves- vagy zöldség alaplé (ha bögrével méred, a dupla annyi alaplét használj – ha nincs alapleved, vízzel is elkészítheted)
- fél tk só
- csipetnyi fekete bors
Elkészítés
A hagymát és a zöldpaprikát vágd apróra. A paradicsomokat tedd pár másodpercre forró vízbe, így könnyen lehámozható a héja, majd ezt is vágd apróra.
Olívaolajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a zöldpaprikát, s pár perc múlva a paradicsomot.
Kevergesd 2-3 percig, majd öntsd hozzá a sűrített paradicsomot és kevert hozzá a bulgurt. Pirítsd pár percig, majd öntsd fel az alaplével/vízzel.
Sózd és borsozd.
Forrald fel majd zárd el a tűzhelyt és fedő alatt párold 10-12 percig.
Forrás: eletszepitok.hu