Számomra a karácsony egy mozgó ünnep. Nem mindig december 25-ére és 26-ára esik. Mindig akkor van és ott, amikor azzal a pár emberrel lehetek, akik az életemet jelentik. S hogy mivel fogom őket idén megkínálni? Hoztam pár ötletet.
Amikor körbeüljük a szépen megterített asztalt, előttünk felsorakoztatva öt fogás, jobb oldalunkon a nagymama duruzsol a fülünkbe, hogy „Jaj, kedveském egyél bátran!” Közben furkésző tekintetek lesnek végig rajtunk, hogy na vajon szedünk-e a kalóriadús, szénhidrátbombákból, vagy megsértjük szeretett nagymamánkat? Mert bizony, aki diétázik, az könnyen ebben a szituációban találhatja magát.
Megszeged a diétát?
Az ünnepek közeledtével sokan fordulnak hozzám olyan kérdésekkel, hogy megszegjük-e a diétát egy ünnep miatt, egy családtag kedvéért csak azért, hogy meg ne bántsuk. Nem fogok és nem is tudok kertelni. A válasz egyszerű: nem! Aki komolyan veszi a céljait, az álmait, nem borítja fel egy karácsony miatt az étkezését, nem megy szembe az elveivel. Az az ember pedig, aki szeret, emiatt nem sértődik meg, sőt inkább támogat. Hiszen erről is szól a szeretet;hogy elfogadjuk, támogatjuk és segítjük a szeretteinket.
Könnyebb dolgunk van, ha mi vagyunk a vendéglátók, hiszen mindent el tudunk készíteni diétás verzióban is. . Különösképpen a desszertekre helyezném most a hangsúlyt. A hagyományos karácsonyi asztalon megtalálható a bejgli, a linzer, a mézes krémes, a zserbó, a hólabda és a mézeskalács. Ma már minden süteményt elkészíthetünk szénhidrátcsökkentett lisztek felhasználásával, cukor hozzáadása helyett édesítőszerrel.
A teljes karácsonyi menü tájanként és házanként eltérő
Nálam a karácsonyamíg nem lettem vegetáriánus, egyet jelentett a halászlével. Aki diétázik, de szereti a halászlevet, az fogyassza bátran, a lényeg, hogy a fehér kenyeret cseréljük le szénhidrátcsökkentett változatra, vagy hagyjuk is el. Egy kiadós leves után pedig garantáltan kevesebbet fogyasztunk már a főételből és a desszertekből is. Szenteste nálunk mindig készült baconos-szilvás göngyölt hús franciasalátával, krumplipürével és rántott húsokkal, sajttal. Az én családom cseppet sem szokványos, ezért idejét sem tudom már megmondani, hogy nálunk mikor készült utoljára hagyományos fehérlisztes, zsemlemorzsás rántott hús. Helyette rizslisztet és gluténmentes morzsát használ Édesanyám.
És mit használok én?
Egész egyszerűen nem panírozok. Kalóriaszegényebb, alakbarát húst készítek. Örökzöld a sajtos-tejfölös sütőben sült csirke vagy karajszeletek. Amit viszont minden évben megsütök hagyományos „bűnös” kivitelben, az a bejgli. Családi recept alapján, a nagynénémtől.
Íme a fogások:
Vegetáriánus töltött káposzta:
- 1 fej káposzta
- 0,5 kg rizs
- 3 konzerv lencse
- só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
- babérlevél
- 500 ml sűrített paradicsom
A káposzta torzsáját kivágom és leszedem a külső leveleit. Beleteszem a káposztát egy fazékba és annyi vízzel engedem fel, hogy ellepje. Sóval, borssal és őrölt köménnyel fűszerezem. Megfőzöm, de arra vigyázok, hogy főzzem szét, majd egy tálcára kiszedem hűlni és a középső ereket kivágom. Míg fő a káposzta, a rizst összedolgozom a lencsével és a főszerekkel. A levelekbe tesszük a tölteléket, majd szépen becsomagoljuk és az így kapott gombócokat egy lábasba helyezzük. Teszünk hozzá 4-5 darab babérlevelet, felöntjük a sűrített paradicsommal, adunk még hozzá vizet és fűszerezzük. Lefedve, lassú tűzön megfőzzük.
Cukormentes zserbógolyó:
- 300 g darált dió
- 150 g apró szemű zabpehely
- 200 g cukormentes baracklekvár
Csokimázhoz:
- 200 g teavaj
- 6 ek cukrozatlan kakaópor
- pici víz, ha szükséges
- ízlés szerint édesítő.
A diót és az aprított zabpelyhet összekeverjük a cukormentes baracklekvárral. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha szükséges adhatunk hozzá egy kevés természetes alapú édesítőszert. Apró golyókat formázunk belőle és egy tálcán 1 órán keresztül hűstőben pihentetjük. Közben elkészítjük a csokimázt. A vajat, a kakaóport és pici vizet egy lábasba tesszük, majd kis lángon elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha elkészült, félretesszük és ha eleget pihentek már a hűtőben a zserbógolyók, akkor az elkészült csokimázban megforgatjuk őket. Tetejét apróra vágott dióval díszíthetjük.
Sajtos-tejfölös csirkeszeletek
- 1,5 kg csirkemell
- 330 g tejföl 20%-os
- 300 g reszelt sajt
A csirkemellet vékonyabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A szeleteket kókuszzsírral kikent sütőedénybe tesszük, pici vizet öntünk rá, lefedjük, majd puhára sütjük 180 °C-on. Sütés közben ellenőrizhetjük egyszer, kétszer, hogyan puhul a hús. Ha sok víz marad rajta, akkor tető nélkül sütjük picit. Ha a hús kellőképpen puha, kivesszük és a tetejére kenjük a tejfölt és rászórjuk a reszelt sajtot. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, ameddig a teteje aranybarna nem lesz. Fogyaszthatjuk saláta mellé, krumplipürével, vagy basmati rizzsel is.
Róka Eszter sport-, táplálkozás- és táplálékkiegészítés tanácsadó