Hozzávalók 16 golyóhoz
3 szál répa
0.5 csésze darált dió vagy mandula
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
0.5 csésze zsemlemorzsa vagy csicseriborsóliszt, esetleg a kettő keveréke
olívaolaj a sütéshez
só
bors
fűszerkömény
kurkuma
fahéj
szerecsendió
szegfűszeg
köménymag aki szereti, ne hagyja ki
Zöldfűszerek:
menta
oregánó
kapor
rozmaring
Elkészítés
Megmosom a répákat, levágom a csücskeiket, és a reszelő nagy lukú oldalán egy nagy tálba reszelem őket. Én a magam részéről nem szoktam répát hámozni, hacsaknem extrém keserű. Az élet túl rövid a répahámozáshoz.
Megpucolom, majd apróra vagdalom a hagymákat – ugyanezt teszem a fokhagymával is.
Egy nagy serpenyőbe olajat csurgatok, ½-½ kávéskanál kurkumát, köményt és borsot teszek bele, majd megszórom 1-1 csipet fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel.
Amikor már javában sistereg, hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, majd alapos pirítás után mehet bele a répareszelék is. A keveréket megsózom, megkóstolom, és ha kell, utánfűszerezem, majd időnként vízzel hígítva addig főzöm-pirítom, amíg a répacsíkok könnyedén szétmállnak, szinte krumplipüré állagúak lesznek.
Félrerakom a keveréket, hogy hűldögéljen egy kicsit, mert most még kezelhetetlen, közben pedig összedobok egy görög salátát. Ez abszolút elengedhetetlen.
Összekeverem a zsemlemorzsát és/vagy csicseriborsólisztet, illetve a diót a húsgolyókrémmel. Mehetnek bele zöldfűszercafatkák is – én mentával imádom a legjobban, de szabad a pálya, Mükonoszon minden elképzelhető! Ideális esetben könnyen formázható masszát kapunk – ebből kell Ikea-húsgolyónyi méretű labdákat gyúrni. Nedves kézzel nem tapad – és nem tör rám a kényszer, hogy percenként lenyalogassam az ujjaimról, majd kezet mossak, és újrakezdjem a műveletet.
Egy kevés forró olajon, serpenyőben megfuttatom őket egy kicsit, amíg itt-ott megbarnulnak, és friss mentával vagy kaporral megszórva tálalom – praktikus és olajmentes alternatívaként sütőben, 200 fokon 15 perc alatt pirulnak készre.
Szuper köret-tipp: szintén autentikus görög fogás, és jólesik a golyók mellé a fokhagymás paradicsomszószban, 1 rúd fahéjjal főzött rizs, melyet végül – mintha csak rizi-bizit készítenék – csicseriborsóval vagy zöldborsóval keverek össze.