Évről évre nő a tejcukor és -fehérje-allergiás emberek száma. A tejcukor-érzékenyeknek – vagy más néven laktózérzékenyeknek – számára már számos laktózmentes alternatíva érhető el. Lassan már nincs olyan termék, alapanyag, amelyeknek a boltok polcain ne találhatnánk meg a mentes társát is.
Immár egyre több étterem biztosít számukra laktózmentes fogásokat. A tejfehérje allergiával küzdők viszont nehezebb helyzetben vannak,, hiszen ők a laktózmentes termékeket sem fogyaszthatják, így számukra csak a növényi eredetű termékek jöhetnek számításba. A jó hír, hogy a piac egyre jobban figyel rájuk is, így az a kisebb üzletekben, reformboltokban, patikákban egyre szélesebb termékkínálattal találkozhatnak. Ugyanakkor e termékek drágábban érhetők el, mint a laktózmentes társaik, bár ez boltonként és országonként eltérő tendenciát mutat.
Néhány éve növényitej-alternatívaként leginkább még csak a szójaital – az sem túlságosan nagy márkaválasztákkal – volt elérhető. Viszont ahogyan nőtt az érintett allergiával küzdők száma, úgy bővült a kínálat is: rizsből, kókuszból, mandulából, zabból, kesudióból és kendermagból is kiváló tejitalok érhetők el.

A kendermagtej Omega3 zsírsavat tartalmaz, amely hozzájárul az egészséges immunrendszer működéséhez, de jó hatással van a szív és az agy működésére is. Gazdag D-vitaminban, kalciumban, vasban és magnéziumban, amelynek pótlása különösen fontos, ha nem fogyasztunk állati eredetű fehérjéket. Viszont a kendermagtej hátránya, hogy valamivel drágább a többi növényi tejitaltól és nem vásárolható meg széles körben, azonban otthon is egyszerűen elkészíthetjük – méghozzá fillérekért.
3dl tejhez egy nagy evőkanál hántolt kendermagot jó alaposan turmixoljunk össze 3 dl vízzel. Fontos, hogy jó alaposan turmixoljuk össze, hogy „zacc” mentes legyen, és így azonnal fogyasztható. Édesíthetjük gyümölcsökkel, hozzáönthetjük a reggeli kávénkhoz, készíthetünk vele tejmentes süteményt is.
Az élelmiszerként fogyasztott kendert nem szabad összekevernünk a marihuánával, nincsen THC tartalma, így egészséges és hasznos alapanyaga lehet a konyhánknak. Nem is csoda, hogy növényi ital és készül már belőle.
A cikk megjelent a Vital magazin augusztusi számában, mely még megrendelhető weboldalunkon!