Húsvétra is tökéletes vendégváró lehet, főleg ha van laktózintoleranciában szenvedő ismerős, rokon!
Hozzávalók:
- 75 dkg laktózmentes mascarpone
- 6 db tojás
- 6 db tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 5 dkg laktózmentes vaj
- 20 dkg zabkeksz
- 3 db kezeletlen narancs leve és héja
- 2 db narancs gerezdjei a díszítéshez
- 24 dkg cukor
- 11 dkg víz
- 1 db vanília rúd
- 200 ml laktózmentes tejszín
Elkészítés:
- A kekszet ledaráljuk, vagy jól összetörjük, majd összekeverjük 50 g olvasztott vajjal. Egy kb. 24 cm-es csatos tortaforma alját kibéleljün sütőpapírral, majd erre rányomkodjuk a vajas kekszdarát. Legalább 30 percet hűtúben pihentetjük.
- A tojásokat egy nagyobb fém tálba ütjük. Összekeverjük a 3 db narancs kifacsart levével és lereszelt héjával. Majd hozzákeverjük a 20 dkg cukrot is.
- Vízfürdő fölött egy habverővel kevergetjük, míg sűrű nem lesz. Ezután átszűrjük egy szitán. Lefedjük folpackkal, majd hideg helyre rakjuk, hogy még jobban megkössön.
- 11 dkg vízből és 24 dkg cukorból karamellt készítünk. Beletehetünk egy félbe vágott vanília rudat, és egy csipet sót is. Ha már halvány borostyán színű, akkor hozzákeverjük a 200 ml tejszínt. Hűtjük fél órát.
- Felverjük a mascarponét és hozzákeverjük a kihűlt karamellt.
- A kekszes alapra ráöntjük a megdermedt narancsos krémet, majd erre a mascarponés krémet. 4-5 órára a hűtőbe rakjuk. Tálaláskor kifilézett narancsgerezdekkel díszítjük.
Forrás: mindmegette.hu