Felröppentek a hírek, miszerint léteznek „hivatalos” egészségtálak. De vajon mennyire kell ezekre kőbe vésett szabályokként tekinteni?
Az egészségtál lényege, hogy egyetlen tányéron szerepelnek azok a táplálékok, amelyeket az egészségünk fenntartásához fogyasztanunk kell.
Nézzük meg, mik szolgálhatnak az ideális táplálkozás modelljéül
Ne higgyük azt, hogy a zsírok károsak az egészségünkre. Minden olyan természetes zsír –mint amilyen az omega-3 is –, rendkívül jó hatással van az egészségünkre. A telített zsírok kulcsfontosságú anyagai a szervezetnek, hiszen nagy szerepet játszanak a csontos felületek védelmében, erősítik a sejthártyát, illetve védik az agyat és a májat.
Figyeljünk a fehérjeforrás minőségére, ne zsírtartalmuk alapján ítéljünk. Szinte minden portálon azt hangoztatják, hogy válasszuk a „soványat”, a „zsírszegényt” vagy a „zsírmenteset”. A szónokok csak egyvalamit felejtenek el: ezek a típusú élelmiszerforrások nem tartalmaznak kellő mennyiségben B12-vitamint, hiszen sem a növények, sem az állatok nem állítanak elő B-12 vitamint; az állatok az általuk elfogyasztott táplálákból jutnak hozzá, a növényeknek pedig olyan mikroorganizmusokkal kell kapcsolatot teremteniük, amelyek előállítják ezt a vitamint.
A világ azon részein, ahol az iparosodás nagyon kis mértékben van jelen, a feldolgozatlan szénhidrátok elegendő tápanyagot biztosítanak a testnek a testi szövetek építéséhez. Érdemes megfigyelnünk azokat az embercsoportokat, például a bennszülött törzseket, amelyek – és nem a média hatására –nagyon egészséges étrendet követnek. Náluk szinte ismeretlenek az életmódbeli betegségek. Csak néhány megfigyelést említve: nem volt rossz foguk és nagyobb állkapoccsal rendelkeztek.
Főzzünk: csirke-, liba- és kacsa- valamint disznózsírral, extra szűz olívaolajjal, kókuszolajjal, vajjal.
Salátára használjunk: sajtolással készült lenmagolajat, szezám- és mogyoróolajat (kis mennyiségben); extra szűz olívaolajat.
A válasz a génjeinkben van
A népesség egészségi állapotával foglalkozó tudományág szerint a legjobb élelmiszerek az alacsonyabb szénhidrát- és magasabb zsír- és fehérjetartalmú ételek.
Valószínűleg nincs mindenki számára egyaránt megfelelő étrend, a választ a sajátos génjeink adják meg. Őseink is nagyban befolyásolják jelenlegi étkezési szokásainkat, hiszen szervezetünk mai felépítését az ő táplálkozásuk alkotta meg.
Ha mégis tökéletes tálat szeretnénk, akkor étkezzünk ükanyáink szerint. Ha van rá módunk, fogyasszunk bioélelmiszereket, nem finomított ételeket, a tányérunk legnagyobb részét alkossák zöldségek (az a fogunk állapotának és minőségének is jót tesz), ezután következzenek a fehérjék, zsírok és végül a szénhidrátok.