VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás tudatos étkezés

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Színes, friss, roppanós magocskák, tele tápanyaggal. A csírák évezredek óta az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen összetevői, mégis csak egy rövid ideje kezdenek beférkőzni a köztudatba és a táplálkozásba. Pedig a csíráztatás igazán egyszerű és kifejezetten olcsó módja szervezetünk felturbózásának.

Aki csírát eszik, arra még most is kicsit furcsán néznek. Zöld salátákat enni már elfogadott dolog, de a pár napos csírákról még mindig sokaknak a legelés jut eszébe. A mai világban sosem lehetünk biztosak benne, milyen vegyszerekkel kezelték az ételt, ami a tányérunkra kerül, ám az otthon “született” csírák valóban duzzadnak az értékes anyagoktól, és ezeknek szinte 100 százalékos a felszívódásuk. Dúskálnak az ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben és antioxidánsokban, elősegítik a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kiürülését a szervezetünkből. Rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra és csökkenti egyes érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Fél nap a tökéletességben

Persze vásárolhatunk kész csírákat is bioboltban vagy hipermarketben, de ha összehasonlítjuk a dobozon lévő árakat a megvásárolható magokéval, nyilvánvalóvá válik, hogy sokkal jobban megéri a házi verzió.

A legtöbb nyers, kezeletlen magot lehet csíráztatni, csak nem mindegyiket érdemes. A legnépszerűbbek a lucerna, búza, görögszéna, mandula, napraforgó, retek, borsó és lencse. Biztos, ami biztos próbáljunk biotermesztésű magokat beszerezni, ezek alig drágábbak, mint a hagyományos magok. Otthon már csak azért is jobb csíráztatni, mert a legtöbb mag nagyjából fél napig van abban az állapotban, amikor a legmagasabb a tápanyag tartalma, és az íze is kellemes. Sok mag ugyanis pár órával ezután már keserűvé válik, vagy nagymértékben megugrik a keményítő, illetve cukor tartalma. Ettől persze továbbra is egészséges marad, legfeljebb az élvezeti értéke csökken.

Csírák a szépség szolgálatában 

Az alábbi csírákkal nem csak egészségünket tudjuk karban tartani, hanem szépségünkért is sokat tehetünk.

Lencse-, borsó-, babfélék csírája: A rengeteg vitamin – A, C, B-komplex – mellett a bőrre jótékony hatással bíró E-vitamint is tartalmazza.

Retekcsíra: Magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.

Brokkolicsíra: Fogyasztása nemcsak vértisztító és keringésjavító, de bőrtápláló hatással is bírhat.

ÍGY CSÍRÁZTASS!

Többféle csíráztatótál közül választhatunk, de a filléres házi megoldás épp úgy megteszi. A legegyszerűbb a gézlap vagy pamutvatta közti tálcás csíráztatás, ám a leginkább eredményes a befőttesüveges, gézzel fedett változat. Szükség lesz hozzá egy nagyobb, szélesszájú edényre (pl. befőttesüveg), valamilyen hálós anyagra, amivel lefedjük (gézlap, szúnyogháló, harisnya) és egy gumira, amivel a lyukacsos anyagot rögzíthetjük. Kell még egy tál is, amiben a megdöntött csírásüveget rögzíthetjük.

Válasszuk ki a csíráztatni való magot. Vásároljunk egész, semmilyen módon nem kezelt (hántolatlan, finomítatlan) magokat, lehetőleg bio termesztésűt.

Mossuk meg a magokat, majd tegyük őket a csíráztatóedénybe, azt fedjük le a hálóval, amit a gumival rögzítünk.

Töltsük fel az üveget – ha van rá lehetőség, tisztított vízzel – és áztassuk benne a magokat a táblázatban megadott ideig.

Szűrjük le a magokról a vizet, újra töltsük fel, és megint szűrjük le.

Állítsuk a csíráztatóeszközt az edénybe fejjel lefelé, hogy a felesleges víz kicsöpöghessen. Egyáltalán nem kell napra tenni a magokat, inkább jól szellőző, árnyékos helyre van szükségük, és éjszaka teljes sötétségre.

Csíráztassuk a magokat a megadott ideig, reggel és este öblítsük át őket.

Amikor elérik az ideális stádiumot, fogyasztás előtt 15 percre érdemes fényre tenni a magokat, az a legjobb, ha közvetlenül süti őket a nap.

Keverjük a termést salátába, tegyük szendvicsbe, kínáljuk húsok mellé.

Növényi étrend és sport

Ez is érdekelhet még

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?
Táplálkozás

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. január 10.
Fehérje-kiskalauz
egészség

Fehérje-kiskalauz

2022. szeptember 23.
Menstruációs fájdalmat enyhítő étrend
egészség

Menstruációs fájdalmat enyhítő étrend

2022. szeptember 05.
Az egészségesebb agy kulcsa, a dió
egészség

Az egészségesebb agy kulcsa, a dió

2022. szeptember 02.
Következő bejegyzés
Tudtad, hogy egy mosoly a ranglétrán is feljebb vihet?

Tudtad, hogy egy mosoly a ranglétrán is feljebb vihet?

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

2023. március 20.
JÁTÉK

JÁTÉK

2023. március 20.
Szájápolás világnapja

Szájápolás világnapja

2023. március 17.
Az egészséges, szép hajért és körmökért

Az egészséges, szép hajért és körmökért

2023. március 13.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

2023. március 20.
Készüljünk fel a tavaszi napsütésre!

Készüljünk fel a tavaszi napsütésre!

2023. március 21.
JÁTÉK

JÁTÉK

2023. március 20.
Szájápolás világnapja

Szájápolás világnapja

2023. március 17.
Hogyan éljük túl az allergiaszezont?

Hogyan éljük túl az allergiaszezont?

2023. március 16.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről