Az élelmiszer bizalmi termék. Mindennapi vásárlásaink alkalmával bizalmat szavazunk annak a termelőnek, gyártónak és forgalmazónak, akinek a termékét megvesszük. Noha Magyarország élelmiszerlánc-biztonsági rendszere magas szintű, a kockázatokkal mindig számolni kell. A Nébih hivatalos honlapján a vásárlók tájékozódhatnak, hogy milyen ártalmas anyagok, kórokozók fordulhatnak elő leggyakrabban élelmiszereinkben.
A portálon az Aktualitások/Tudástár menüpontból nyíló Veszélyforrás adatbázisban (portal.nebih.gov.hu/veszellyzóna) a leggyakrabban előforduló veszélyek forrását gyűjtötték össze, az érdeklődők pedig egyszerűen utánanézhetnek azok hátterének. A különböző veszélyek olyan fő kategórák szerint is szűrhetőek, mint például, hogy a kémiai vagy a mikrobiológiai szennyezők közé tartoznak-e. Az adatbázis folyamatosan bővül.
Példa a Veszélyzóna adatbázisából
Csecsemőkori botulizmus: a botulizmust egy baktérium (Clostridium botulinum) által termelt toxin okozza, amely az idegrendszert támadja meg. (…) A csecsemőkori botulizmus leggyakoribb forrása a méz. Felnőttek és nagyobb gyerekek bélrendszerében a kórokozó nem képes szaporodni és toxint termelni, így a méz fogyasztása náluk nem okoz megbetegedést. Csecsemőknél azonban a méz fogyasztása – függetlenül annak eredetétől – már nagyon kis mennyiségben is a botulizmus kockázatával jár.
Fontos! Soha ne adjunk mézet egy évesnél fiatalabb csecsemőnek!
Forrás: Konyhasziget 2019/2