A saláták az egészséges étrend nélkülözhetetlen részét képezik. A zöld levelű zöldségek napi fogyasztását összekapcsolják a magasabb kognitív funkciókkal. És bár a zöld szín az egészséges saláta építőköve, a tápérték nem mindegyik zöldség esetében azonos.
Általános szabály, hogy minél gazdagabb a színvilága egy zöldségnek, annál egészségesebb, különösen akkor, ha a mély lila és a vörös színek jellemzik. A szín mellett a táplálkozási értékek és vitamin mennyiségek nagyban változnak. Utóbbi érték függ a párolástól is, ha úgy fogyasztjuk.
A tápérték megoszlása a zöld leveles zöldekben
- A jégsaláta, amely 96 százalékvízből áll, kiválóan hidratál, de táplálkozási szempontból alig van jelentősége, ezért is került utolsó helyre az infografikában (lásd túloldal).
- A kelkáposztában nagy mennyiségű antioxidáns található: például C-vitamin, béta-karotin, kaempferol és quercetin. Körülbelül két csészényi kelkáposzta magas minőséget képvisel tápérték szempontjából: 4,12 százalék az A-vitamin és 1,368 százalék a K-vitamin tartalma.
Az A-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer optimális működéséhez, a K-vitamin pedig létfontosságú szerepet játszik a vér megfelelő áramlásában, erősíti a csontokat, és megakadályozza a szívbetegségeket.
Tipp: cseréld le a római salátád kelkáposztára és máris sokkal tápanyagdúsabb lesz az ételed.
A quercetin a növényvilágban széleskörűen elterjedt molekula. Hétköznapi, vegyes étrend esetén számos forrásból hozzájutunk. Az egyik legelterjedtebb és igen jelentős forrása az alma és bogyós gyümölcsök. Nagy mennyiségben fordul elő még a kapribogyóban, szőlőben, hagymafélékben, brokkoliban, paradicsomban, teában, kávéban, csokoládéban, vörösborban és diófélékben is.
A kaempferol a cukorbetegség, a rák, illetve a gyulladásos betegségek megelőzésében is segítséget nyújthat.
- Inkább egy robusztusabb ízre vágysz? Az arugula saláta vagy más néven rukkola enyhe borsos ízvilágú zöldség, vitaminokban és méregtelenítő tulajdonságokban gazdag, természetes csonterősítő hatással bír. Pozitív hatással van a bőrre, javítja az anyagcsere-funkciókat és erősíti az immunrendszert.
- A radicchio merész íze még „színesebbé” teszi az ételed: nagyon gazdag folsavban, A-, C, B1-, B3-, B5-, B6-, E- és K-vitaminban, valamint szelénben, vasban, rézben, mangánban, káliumban, foszforban, kalciumban és cinkben. Természetes fájdalomcsillapító és nyugtató hatásáról is közismert, már az ókorban is előszeretettel használták.
- Ha enyhébb ízvilágra vágysz, a spenót nyerő választás. Alacsony a koleszterinszint tartalma és antioxidánsokban gazdag, ami elengedhetetlen az immunrendszer turbófeltöltéséhez, a szív egészségéhez és a daganatok megelőzéséhez.
Fésüs Veronika főszerkesztő, sportfejlesztési mentor írása