A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény étrendre való áttérés az egyik kulcslépése annak, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re. A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszere nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvízkészleteket és szennyezi a környezetet.
Egy kis statisztika:
- 1 kg hús előállításához átlag százszor több vizet használnak el, mint egy kilogram haszonnövény termesztéséhez
- Jelenleg az állatállomány felel az olyan üvegházhatású gázok, mint a szén-dioxid, a metán és nitrogén-oxid kibocsátásának 15 százalékáért

Annak érdekében, hogy lassítsák az éghajlatváltozás mértékét, bevezették a “Húsmentes hétfő” fogalmát, azaz, hogy hétfőnként ne kerüljön állati eredetű termék a tányérunkra. Ennek eredményeképpen évente több száz kilogrammal kevesebb éghajlatot károsító gáz kerül a levegőbe. Világszerte több szálloda, légitársaság, iskola, étterem csatlakozott már a mozgalomhoz.
Forrás: fna.hu, portfolio.hu