A tofu alapja a szójabab, ami körül folyamatos vita alakult ki, hogy egészséges-e vagy éppen ellenkezőleg, káros az emberi szervezetre. Ajánlott-e a fogyasztása vagy teljesen zárjuk ki az étrendünkből? A kutatásokat óvatosan kell értékelni, azonban sok közvetett bizonyíték a szója pozitív hatásait támasztja alá.
A tofut, más néven szójababsajtot, a sajthoz hasonlóan készítik. A szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd jól szeletelhető tömbbé préselik. A vegetáriánus- és vegán konyha egyik alapanyaga. Felhasználása igen sokrétű, hiszen helyettesíthetünk vele húsos ételeket, belefőzhetjük levesbe, de akár édességet is varázsolhatunk belőle.
Megfelelő mennyiségben az étrendünkbe illesztve számos egészségünkre gyakorolt pozitív hatása van.
A fogyni vágyók kiváló alapanyaga
A tofunak magas a fehérjetartalma, kalóriatartalmát tekintve alacsony, zsírszegény és szénhidráttartalma is elenyésző, éppen ezért kiválóan beilleszthető fogyni vágyók étrendjébe is. B-, E- vitamin és folsav tartalma kiemelkedően magas. Létfontosságú ásványi anyagok (magnézium, nátrium, kalcium) találhatóak benne, amelyek hozzájárulnak többek között az egészséges csontokhoz és fogakhoz és izomműködéshez is.
A szójából készült termékek olyan létfontosságú anyagot tartalmaznak, mint a lecitin, ami fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert. A benne található fitoösztrogén kis mennyiségben fogyasztva nőknél változókor előtt pozitív hatást fejt ki.
Enyhít a változókori – hőhullám, verejtékezés, alvászavarok – tünetein. Nőknél csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát is. Továbbá kis mértékben, de vérnyomáscsökkentő hatása is van.
A mérték érték
Sokan állítják, hogy a szójának negatív hatása van a férfiak nemzőképességére és a spermiumok számára. Mértékkel fogyasztva nem okoz ilyen negatív hatásokat. És tényleg szeretném kihangsúlyozni a mértéket! Vannak, akik allergiás reakciókról számolnak be, ami leginkább annak köszönhető, hogy az illető túl sok iparilag nagymértékben feldolgozott élelmiszert fogyasztott, hiszen ezek egyik alapanyaga a szója. Ezek a termékek pedig szója nélkül is kifejezetten a nem egészséges kategóriába sorolhatóak.
Összegezve: tehát a szója mértékkel fogyasztva pozitív hatással bír az egészséges emberi szervezetre. A szóját fogyasszuk kevéssé feldolgozott – mint például a szójatej, szójaliszt, tempeh, vagy a tofu – formájában. A tofut immár a bioboltok mellett számos élelmiszerboltban is meg tudjuk vásárolni. A polcokon már különböző ízesítésekben is elérhetőek megfizethető árban, felhasználásának pedig csak a fantáziánk szabhat határt.
Róka Eszter sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítés tanácsadó írása