VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

Mikrobiom: szervezetünk belső pajzsa

Ha egészséges táplálkozásról beszélünk, általában az elfogyasztott ételek mennyiségére és minőségére, illetve az étkezések időpontjára fókuszálunk. Azonban fontos foglalkoznunk azzal is, hogy a bejuttatott tápanyagok hogyan hasznosulnak szervezetünkben.

Mikrobiom: szervezetünk belső pajzsa

Hiába a vitaminokban, rostokban, energiában gazdag étkezés, ha csak akkor biztosítják az optimális energiaszintünket, amikor az emésztésünk tökéletesen működik, az emésztőszervrendszerben lévő mikrobiomunk gazdag. A bél-mikrobiom komplex védelmi szerepéről Horváth Tünde táplálkozási szakértőnk cikkében olvashatsz.

Mi is az a mikrobiom?

A mikrobiom a mikrobák (mikrobioták) összessége, ökológiai rendszer, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek minket.

A mikrobiom (bélflóra) jelentősége pár éve komoly figyelmet kezd kapni. Olyannyira, hogy egyes kutatók már az emberi szervek közé sorolják. Kutatások jelennek meg sorban arról, hogy a bennünk élő mikrobióták (baktériumok, vírusok és gombák) kölcsönhatásban állnak az emberi sejtekkel, jelentősen befolyásolják az anyagcserét és az immunválaszainkat is, fontos szerepük van nemcsak a testi folyamatokban, de akár az idegrendszer működésében is.

Felnőtt korunkra a bélrendszerben már legalább 1200-féle mikroorganizmus él. A későbbiekben összetételét befolyásolja az étkezés, az életmód, a genetikai háttér, gyógyszeres kezelések és az egyéb betegségek is.

A sok változást előidéző tényező által a mikrobiomunk összetétele személyenként olyannyira jellegzetes, mint ahogy az ujjlenyomataink által egyediek vagyunk. A mikrobiomunk nagyfokú diverzitása (sokfélesége) teszi emésztésünket könnyebbé, mindennapjainkat zökkenőmentessé.

Mit (t)ehetünk a gazdagabb mikrobiomért?

A magas rost- és alacsony zsírtartalmú étrend segít kialakítani a gazdag, nagyfokú diverzitású bél-mikrobiomot, mely pozitív hatással van a túlsúly elkerülésére és a tápanyagok hatékony felszívódására. A rostok növényi eredetű szénhidrátok, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, így eljutnak a vastagbélbe, és elsődleges tápanyagot jelentenek az ott lévő mikrobióták számára. Ilyenkor a növényi anyag rostjai megerjednek a bélben és rövid láncú zsírsavakat hoznak létre, amelyek – egy 2018-as kutatás szerint – szabályozzák az immun- és idegrendszert, így közvetetten is hatnak a közérzetünkre.

Ezért a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonák bevitele a rosttartalmuk miatt kiemelkedően fontosak a bélflóra szempontjából.

Segíthetnek afermentált (erjesztett) ételek, amelyeket nem ért hőkezelés (pl. savanyított káposzta, élőflórát tartalmazó joghurt, kaukázusi kefír). A fermentáció során felszaporított mikroszervezetek segítik az emésztőrendszer természetes egyensúlyának helyreállítását. Ezek fontos probiotikum- (jó baktérium) források, fogyasztásuk hozzájárul a kiegyensúlyozottabb bélflórához.

Rombolja a bélflórát és ezért kerülendő is a tipikus nyugati étrend (gyorséttermi ételek, telített zsírsavak, a finomított szénhidrátok és a feldolgozott ételek) amely tele van a bélflórát károsító tartósító- és növényvédőszerek maradványaival, viszont hiányoznak belőle az emésztést segítő mikrotápanyagok, melyek a céltudatos nemesítés során alárendelődtek a fő tápanyagok mennyiségi növelésének. Ezért érdemes minél több természetes, feldolgozásmentes alapanyagot választani.

Az egészséges életmód a bél-mikrobiom vagy bélflóra megőrzésével kezdődik, amit táplálkozási szokásainkkal nagy mértékben befolyásolni tudunk. Ha vigyázunk rá és gazdagítjuk, meghálálja a figyelmünket az értékes mikro- és makrotápanyagok zavartalan felszívódásával és hasznosításával.

Horváth Tünde fitnesz-vezetőedző, a MeTime Stúdió tulajdonosának írása

Ha elhatároztad magad az életmódváltás mellett, keress meg a www.metimestudio.hu oldalon, hogy velem testreszabott, biztonságos és élményalapú edzéssel érd el a kitűzött célodat.

B12-vitaminkisokos, I. rész: Hogyan lehet azonosítani a hiányt?

Ez is érdekelhet még

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?
Táplálkozás

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. január 10.
Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!
egészséges életmód

BOLDOG ÚJ ÉVET! – milyen fogadalmakat tettél?

2023. január 01.
Ha téli hónapok, akkor D-vitamin!
egészséges életmód

Ha téli hónapok, akkor D-vitamin!

2022. november 16.
egészséges életmód

A mozgás és az egészséges csontok

2022. október 13.
Következő bejegyzés
A legjobb női futócipők

A legjobb női futócipők

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

Orrdugulás várandósan?

Orrdugulás várandósan?

2023. január 24.
Huszonévesen kezdődik a ráncosodás elleni küzdelem

Huszonévesen kezdődik a ráncosodás elleni küzdelem

2023. január 19.
Vajon edzésnek számít-e a jóga?

Hátizom erősítés nőknek és férfiaknak

2023. január 10.
Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. január 10.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Veganuár mozgalom

Veganuár mozgalom

2023. január 26.
Sonka kisokos

Sonka kisokos

2023. január 26.
Vitamin ABC

Vitamin ABC

2023. január 25.
Orrdugulás várandósan?

Orrdugulás várandósan?

2023. január 24.
Huszonévesen kezdődik a ráncosodás elleni küzdelem

Huszonévesen kezdődik a ráncosodás elleni küzdelem

2023. január 19.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről