VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

Mikrobiom: szervezetünk belső pajzsa

Ha egészséges táplálkozásról beszélünk, általában az elfogyasztott ételek mennyiségére és minőségére, illetve az étkezések időpontjára fókuszálunk. Azonban fontos foglalkoznunk azzal is, hogy a bejuttatott tápanyagok hogyan hasznosulnak szervezetünkben.

Mikrobiom: szervezetünk belső pajzsa

Hiába a vitaminokban, rostokban, energiában gazdag étkezés, ha csak akkor biztosítják az optimális energiaszintünket, amikor az emésztésünk tökéletesen működik, az emésztőszervrendszerben lévő mikrobiomunk gazdag. A bél-mikrobiom komplex védelmi szerepéről Horváth Tünde táplálkozási szakértőnk cikkében olvashatsz.

Mi is az a mikrobiom?

A mikrobiom a mikrobák (mikrobioták) összessége, ökológiai rendszer, amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek minket.

A mikrobiom (bélflóra) jelentősége pár éve komoly figyelmet kezd kapni. Olyannyira, hogy egyes kutatók már az emberi szervek közé sorolják. Kutatások jelennek meg sorban arról, hogy a bennünk élő mikrobióták (baktériumok, vírusok és gombák) kölcsönhatásban állnak az emberi sejtekkel, jelentősen befolyásolják az anyagcserét és az immunválaszainkat is, fontos szerepük van nemcsak a testi folyamatokban, de akár az idegrendszer működésében is.

Felnőtt korunkra a bélrendszerben már legalább 1200-féle mikroorganizmus él. A későbbiekben összetételét befolyásolja az étkezés, az életmód, a genetikai háttér, gyógyszeres kezelések és az egyéb betegségek is.

A sok változást előidéző tényező által a mikrobiomunk összetétele személyenként olyannyira jellegzetes, mint ahogy az ujjlenyomataink által egyediek vagyunk. A mikrobiomunk nagyfokú diverzitása (sokfélesége) teszi emésztésünket könnyebbé, mindennapjainkat zökkenőmentessé.

Mit (t)ehetünk a gazdagabb mikrobiomért?

A magas rost- és alacsony zsírtartalmú étrend segít kialakítani a gazdag, nagyfokú diverzitású bél-mikrobiomot, mely pozitív hatással van a túlsúly elkerülésére és a tápanyagok hatékony felszívódására. A rostok növényi eredetű szénhidrátok, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, így eljutnak a vastagbélbe, és elsődleges tápanyagot jelentenek az ott lévő mikrobióták számára. Ilyenkor a növényi anyag rostjai megerjednek a bélben és rövid láncú zsírsavakat hoznak létre, amelyek – egy 2018-as kutatás szerint – szabályozzák az immun- és idegrendszert, így közvetetten is hatnak a közérzetünkre.

Ezért a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonák bevitele a rosttartalmuk miatt kiemelkedően fontosak a bélflóra szempontjából.

Segíthetnek afermentált (erjesztett) ételek, amelyeket nem ért hőkezelés (pl. savanyított káposzta, élőflórát tartalmazó joghurt, kaukázusi kefír). A fermentáció során felszaporított mikroszervezetek segítik az emésztőrendszer természetes egyensúlyának helyreállítását. Ezek fontos probiotikum- (jó baktérium) források, fogyasztásuk hozzájárul a kiegyensúlyozottabb bélflórához.

Rombolja a bélflórát és ezért kerülendő is a tipikus nyugati étrend (gyorséttermi ételek, telített zsírsavak, a finomított szénhidrátok és a feldolgozott ételek) amely tele van a bélflórát károsító tartósító- és növényvédőszerek maradványaival, viszont hiányoznak belőle az emésztést segítő mikrotápanyagok, melyek a céltudatos nemesítés során alárendelődtek a fő tápanyagok mennyiségi növelésének. Ezért érdemes minél több természetes, feldolgozásmentes alapanyagot választani.

Az egészséges életmód a bél-mikrobiom vagy bélflóra megőrzésével kezdődik, amit táplálkozási szokásainkkal nagy mértékben befolyásolni tudunk. Ha vigyázunk rá és gazdagítjuk, meghálálja a figyelmünket az értékes mikro- és makrotápanyagok zavartalan felszívódásával és hasznosításával.

Horváth Tünde fitnesz-vezetőedző, a MeTime Stúdió tulajdonosának írása

Ha elhatároztad magad az életmódváltás mellett, keress meg a www.metimestudio.hu oldalon, hogy velem testreszabott, biztonságos és élményalapú edzéssel érd el a kitűzött célodat.

B12-vitaminkisokos, I. rész: Hogyan lehet azonosítani a hiányt?

Cimkék: egészséges életmódmikrobiomtudatos étkezés

Előző bejegyzés

Stresszoldó illóolajok

Következő bejegyzés

A legjobb női futócipők

Következő bejegyzés
A legjobb női futócipők

A legjobb női futócipők

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Szépség a hölgyeknek, elégedettség a bolygónak

Szépség a hölgyeknek, elégedettség a bolygónak

2021. április 22.
Becses szervünk védelmében – A mellünk ápolása

Becses szervünk védelmében – A mellünk ápolása

2021. április 22.
7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

2021. április 21.
A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

2021. április 21.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Szépség a hölgyeknek, elégedettség a bolygónak

Szépség a hölgyeknek, elégedettség a bolygónak

2021. április 22.
Becses szervünk védelmében – A mellünk ápolása

Becses szervünk védelmében – A mellünk ápolása

2021. április 22.
7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

2021. április 21.
A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

2021. április 21.
A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

2021. április 20.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről