VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás

Milyen ételekben van glutén?

Milyen ételekben van glutén?

A glutén az egyik leggyakrabban használt adalékanyag, amit nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai termékek gyártásában is használnak. Tudtad, hogy a hajbalzsam sűrűségét és a szempillaspirál dúsító hatását is a glutén adja?

A glutén egy összetett fehérje, vagyis nem egy egyszerű molekula, hanem két fehérjecsoport, a glutenin és a gliadin keveréke. Ezek közül a gliadin felelős a gluténérzékenység és a cöliákia kiváltásáért.

A glutén egyfajta kötőanyagként működik, összetartja a lisztből készült ételeket, a gluténnek köszönhetik egyedi állagukat. Leginkább a búzával fogyasztjuk, de megtalálható más gabonafélékben, pl. az árpában,  a bulgurban, a rozsban is.

A „mentes” étrend gyakoribb, mint valaha, pedig a glutén nem jelent egészségügyi kockázatot az emberek nagy részének. Természetesen a lisztérzékenységben szenvedők nem tolerálják a glutént minimális mennyiségben sem, ezért ki kell iktatniuk étrendjükből, hogy elkerüljék a káros reakciókat.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak vagy tartalmazhatnak glutént?

  • Búza, rozs, árpa, tritikálé, és az ezekből készült élelmiszerek
  • Kenyérféleségek, pékáruk és egyéb sütőipari termékek
  • Panírozott ételek
  • Sütemények, édességek
  • Müzlik, granolák
  • Kekszféleségek
  • Lisztek
  • Tészták
  • Kuszkusz, bulgur
  • Mártások, szószok, öntetek
  • Levesporok, ételízesítők
  • Fűszerek
  • Néhány fagyasztott sült krumpli
  • Sör
  • Sörélesztőpehely, maláta, szejtán

Mivel a glutént gyakran használják az élelmiszer-előállításban sűrítőként vagy stabilizátorként, nem mindig világos, hogy egy adott élelmiszer tartalmazza-e vagy sem. Sőt, sok üzemben keresztszennyeződés alakulhat ki, azaz olyan élelmiszer is szennyeződhet gluténnal, ami eredendően nem tartalmazott, de az előállítása olyan üzemben történt, ahol gluténtartalmú élelmiszerek is találhatóak.

Ha szigorú gluténmentes étrendet követünk, és nem vagyunk biztosak abban, hogy egy adott étel gluténnal szennyeződött-e, akkor a vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gluténmentes címke.

A zab kissé megosztó

A zab egyik fő problémája, hogy gyakran a búzával közösen szállítják és dolgozzák fel, amelynek során gluténnal szennyeződhet, és így már allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ma már vannak kifejezetten gluténmentes felirattal ellátott zab alapú készítmények.

Egyes szakértők úgy érvelnek, hogy nincs gluténmentes zab – még akkor sem, ha címkézettek. A zab ugyanis tartalmaz egy avenin nevű fehérjét, amely szerkezetileg nagyon hasonlít a glutén fehérjéihez.

Régebbi kutatások szerint ritka esetekben a glutén intoleranciában szenvedők kis százaléka hasonló reakciót tapasztalhat az aveninnel, mint a gluténnel.

Ennek ellenére a jelenlegi bizonyítékok túlnyomó többsége azt sugallja, hogy a glutén intoleranciában szenvedők többsége problémamentesen elviseli a zabot.

Ulrich-Heblinger Nikolett táplálkozási, életmód- és sporttáplálkozási tanácsadó írása 

Ez is érdekelhet még

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?
Táplálkozás

Teljes kiőrlésű gabona – mennyit együnk belőle?

2023. január 10.
Fehérje-kiskalauz
egészség

Fehérje-kiskalauz

2022. szeptember 23.
Növényi alapú fehérjeforrás
recept

Növényi alapú fehérjeforrás

2022. szeptember 16.
Mi teszi a tofut olyan népszerűvé?
egészség

Mi teszi a tofut olyan népszerűvé?

2022. szeptember 16.
Következő bejegyzés
Nőies és férfias mozgásformák

Nőies és férfias mozgásformák

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

2023. március 20.
JÁTÉK

JÁTÉK

2023. március 20.
Szájápolás világnapja

Szájápolás világnapja

2023. március 17.
Az egészséges, szép hajért és körmökért

Az egészséges, szép hajért és körmökért

2023. március 13.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

Tavaszi bőrápolás – fiatalok bőrápolási rutinja

2023. március 20.
Készüljünk fel a tavaszi napsütésre!

Készüljünk fel a tavaszi napsütésre!

2023. március 21.
JÁTÉK

JÁTÉK

2023. március 20.
Szájápolás világnapja

Szájápolás világnapja

2023. március 17.
Hogyan éljük túl az allergiaszezont?

Hogyan éljük túl az allergiaszezont?

2023. március 16.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről