HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás tudatos étkezés

Minden, amit a szilváról tudni kell

Minden, amit a szilváról tudni kell

Forrás: healthline.com

A szilva hazánkban alapvető gyümölcsnek számít, évszázadok óta termesztjük és a legváltozatosabb formákban használjuk fel, a szilvapálinkától a lekváron át a szilvás gombócig.

Alapfajta volt a Besztercei szilva, amelynek apró, de kiváló ízű gyümölcse a tradicionális termékek, pl. szatmári szilvapálinka alapanyaga. Sajnos vírusérzékeny mivolta miatt kiszorult az árutermesztésből, helyét a betegségeknek ellenállóbb, stabilan termő, nagy szemű fajták vették át, pl. C. Lepotica, Stanley, Bluefre. Házikertben viszont lehet a kissé igényesebb vagy nehezebben termeszthető, de finom ízű fajtákkal próbálkozni, pl. Tuleu Gras, Debreceni muskotály.

Vásárlásnál mire figyeljünk?

Ha piacon vesszük a szilvát, akkor figyeljünk az érettségre, a héj hamvassága miatt nehéz a félérett, még kissé zöld gyümölcsöket észrevenni. Az éretlen szilva nem fog utólag beérni, legfeljebb kissé puhább lesz, de az íze nem javul. Figyeljünk arra is, hogy a szilva jól fejlett, egészséges legyen, a torz alak, mézgacsepp, rátapadt levél nem jó jel, fertőzésre, károsítóra utalhat. A friss, egészséges szilvát hűtőben kb. egy hétig, minőségromlás nélkül tárolhatjuk.

Szilvalekvár készítése:

Hozzávalók:

1,5 kg szilva

0,5 kg befőzőcukor, vagy 3:1 arányban

fahéj

Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. Ízlés szerint feldaraboljuk vagy összeturmixoljuk, majd összekeverjük a befőzőcukorral, és fahéjjal ízesítjük. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

Mindig ügyelj arra, hogy megbízható helyen vásárolj. Ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyelj! Az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb dolgozd fel. Ha mégis tárolni kell, a zöldségek, gyümölcsök számára a 10-15 °C az ideális. Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használj a befőzéshez. A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.

A befőzés megkezdése előtt a helyiséget ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan elmosni, fertőtleníteni vagy kiforrázni. Az üvegeket mosogatószeres vízzel mosd el, meleg vízzel öblítsd, forrázd ki vagy mikrohullámú sütőben forrósítsd át, és tiszta, átvasalt konyharuhára borítsd le, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobd pár másodpercre forró vízbe, majd szárítsd le. Az eltenni kívánt gyümölcsöt át kell válogatni – szükség esetén meg kell tisztítani, a hibás részeket kivágni – és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős vízsugárral leöblíteni. Alapos mosással a mikrobák és a növényvédőszer-maradékok nagy része is eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről. A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve között is moss alaposan kezet!

Fontos!

Soha ne fogyassz el romlás jeleit (pl. gázképződést, penészedést, ízelváltozást) mutató terméket!

Forrás: http://eteltcsakokosan.hu

Cimkék: befőttgyümölcslekvárőszszilva

Előző bejegyzés

Őszi harmónia horoszkóp

Következő bejegyzés

Léteznek ételek a stressz ellen?

Következő bejegyzés
Léteznek ételek a stressz ellen?

Léteznek ételek a stressz ellen?

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Mire tanított meg a Covid?

2021. január 20.

Játékszabályzat – Ariel játék

2021. január 18.
JÁTÉK – ARIEL

JÁTÉK – ARIEL

2021. január 19.
Legyél te is Mályvavirág nagykövet!

Legyél te is Mályvavirág nagykövet!

2021. január 18.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Beszéljünk a futók térdfájdalmairól!

Mire tanított meg a Covid?

2021. január 20.

Játékszabályzat – Ariel játék

2021. január 18.
JÁTÉK – ARIEL

JÁTÉK – ARIEL

2021. január 19.
Legyél te is Mályvavirág nagykövet!

Legyél te is Mályvavirág nagykövet!

2021. január 18.
A szervezet építőkövei: a fehérjék

A szervezet építőkövei: a fehérjék

2021. január 18.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
  • RENDELD HÁZHOZ!

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről