„Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen kiskorom óta azt a példát látom maga előtt, hogyan kell jól enni. Sok dolognak nem kell már utánajárnom, szerencsére előttem a szüleim és nagyszüleim kijárták ezt az utat.”
A tudatos életmód és egészséges táplálkozás mindenkit érint és mindenki számára nagyon fontos (kellene, hogy legyen). Az emberek többsége egészségesnek hiszi magát, különösen, ha sportol valamit. Milyen módon segíted immunrendszered működését? Mennyire étkezel változatosan és próbálsz ki új ételeket?
Az immunrendszerem érdekében természetesen a vitaminok mellett sokszor iszom gyömbérteát. Én szoktam lereszelni és forró vízben néhány órát állni hagyom. Minden héten több literrel iszom. Kiskoromban nem igazán szerettem a változatos „furcsa” ételeket. Viszont nagyon sok helyen jártam már a világban. Így igyekszem mindent kipróbálni, még ha valami kicsit bizarr is, például ettem már csigát, békát, hogy a francia konyhát említsem. Szinte az összes tengeri herkentyűt kipróbáltam. A japán ételek nagyon ízlenek, viszont a kínai ételekért nem igazán rajongok.
Az egészséges táplálkozás tudatosságra épül. Viszont mindannyiunk életében vannak monoton hétköznapok. Ugyanolyan egészségesen táplálkozol ebben az időszakban, mint egy felkészülés alatt?
Minden csak elhatározás és felkészülés kérdése. Természetesen egy edzőtáborban könnyebb jól étkezni, hiszen amint vége az edzésnek, a kész, előírt étel vár minket. Ha magamnak kell elkészíteni, az nyilván több energiát igényel, viszont ilyenkor is jól eszem. Néha besegítenek anyuék, ha éppen valami elfoglaltság miatt nem tudnék főzni, ilyenkor hazaugrom hozzájuk ebédre. Szóval nagyon sok segítséget kapok tőlük is.
Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk bizonyos élelmiszerekről. Inkább arról, hogyan helyettesíthetünk néhány dolgot, például használjunk kristálycukor helyett édesítőt, finomliszt helyett teljes kiőrlésű lisztet. Alkalmazod ezeket a megoldásokat, és utánajársz minden lehetőségnek ezzel kapcsolatban?
Természetesen igen. Sem cukrot, sem fehérlisztet nem eszem. Cukor helyett nem igazán használok semmit, ha nagyon muszáj, akkor a kókuszcukrot vagy a xilitet, eritritet választom. De őszintén szólva semmibe nem rakok édesítőszert. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen kiskorom óta azt a példát látom maga előtt, hogyan kell jól enni. Sok dolognak nem kell már utánajárnom, szerencsére előttem a szüleim és nagyszüleim kijárták ezt az utat. Persze ha érdekel valami, meg szoktam nézni, hogyan lehetne még jobban enni, hogyan lesz még több energiám.
Közösségi oldalaidon heti rendszerességgel megosztod szezonális, egészséges alapanyagokból készült fitt receptjeidet. Melyek azok az alapanyagok, amelyek a nyári időszakban kihagyhatatlanok az étkezésedből?
Természetesen a zöldségek és a gyümölcsök. Nem csak nyáron eszem ezekből sokat, viszont tény, hogy nyáron a mamám kertje tele van velük, sokkal szívesebben fogyasztom onnan a friss zöldségeket, gyümölcsöket. Egy jó mama-féle salátára nehéz nemet mondani. A gyümölcsökről nem is beszélve, mivel nincs olyan gyümölcs, amit ne imádnék. Nyáron amúgy is kevésbé kívánjuk a meleg, nehéz ételeket, hiszen a nagy melegben olyanokat eszünk szívesen, amik felfrissítenek.
Az egészséges táplálkozás nem a diétáról és fogyókúráról szól. Lényege, hogy olyan egyszerű változtatásokat alkalmazzunk, amelyek jobb életminőséget teremtenek a számunkra. Gondolom, egyetértünk abban, hogy a kiegyensúlyozott, változatos ételek hosszú távú fogyasztása sokkal hatékonyabb módszer. Mik azok a módszerek, amikhez szigorúan ragaszkodsz nem csak a hétköznapokban, hanem az edzésidőszakban is?
Mindenképpen, amire odafigyelnek az az, hogy kerülöm a fehér lisztet. Például kenyérből sosem veszek fehér kenyeret, nem igazán eszem péksütiket. Emellett igyekszem kerülni a cukrokat, amennyire csak lehet. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. Fontos tényező nálam, hogy tudjam, jó minőségű ételt eszem. Tudjam, honnan származik. Ezért sokkal jobban preferálom a hazai termelőket, a nagyszüleim falujában élő emberek termékeit.
Vannak sportolók, akiknél életmódbeli változtatásokat kell végrehajtani. És itt bizony a nassolásra gondolok. Te gyakran küzdesz kísértéssel és előfordul, hogy nassolsz?
Nagyban függ attól, hogy a felkészülés melyik szakaszában vagyunk. Amikor már a végső formajavításoknál járunk, például egy világbajnokságra vagy Európa-bajnokságra való felkészülés során nem szoktam nassolni. Viszont az egész éves felkészülés során elkerülhetetlen, hogy egy csapattársam vagy barátom születésnapján ne együnk sütit. Nem is beszélve a családi ünnepeken való étkezésekről. Természetesen nem bűn nassolni, itt is a mértékletességen van a hangsúly. Nagymamám szerint, amit megkívánsz arról nem szabad mindig lemondani. Ez így van! A jó fagyiról nem kell sokáig győzködni, hogy megkóstoljam. Persze néha beleférnek „csaló napok”, de a fontos az az, hogy életünk nagy részében jól étkezzünk. Ugyanakkor nem szabad lemondani azokról a dolgokról sem, amitől jó kedvünk lesz, amit megkívánunk.
Ha éppen nem edzel és otthon vagy, saját magad főzöl és vásárolsz be, mindemellett te tervezed meg az étkezésed vagy igénybe veszed táplálkozástudományi szakértő segítségét?
A nagymamám nagyon sokat segít nekem, sok recepttel, ötlettel lát el. Olyan igazi nagyis praktikákkal. Illetve Németh Boglárkával – aki korábban a válogatottnál dolgozott, mint dietetikus – szoktam sokszor egyeztetni azzal kapcsolatban, hogy mit és mikor egyek. Nagyon hasznos tippekkel lát el.
Az egyik kedvenc édességed alapanyaga a nagymamád kertjében terem. Elárulod nekünk, hogy mi az, és milyen finomságot készítesz belőle?
A kedvenc gyümölcsöm a málna, így az ebből készült fagyi a kedvenc desszertem. A nagyim kertjéből szerzett gyümölcsöket lefagyasztom és kókusztejszínnel összeturmixolom. Isteni!
Az interjút készítette:
Fésűs Veronika főszerkesztő, sportfejlesztési mentor