HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Életmód egészséges életmód

Mit tudsz a csírákról? Valóban szuperélelmiszer?

Mit tudsz a csírákról? Valóban szuperélelmiszer?

Forrás: mindmegette.hu

Az egyre divatosabb egészségtudatos életmód egy sor újszerű élelmiszert hozott magával, azaz olyan dolgokat eszünk meg annak egészséges voltában bízva, amikre korábban jórészt nem ennivalóként gondoltunk. Itt van mindjárt a csíra.

Nem mai találmány a csírák zöldségként való fogyasztása, a kínai konyha nagyon régóta ismeri és használja, de nálunk korábban nem volt szokás a különféle magok ilyen formában való felhasználása. Kivétel talán sörfőzés, hiszen a sör egyik alapanyaga a maláta, ami csíráztatott és utána szárított gabonát jelent.
Kétségtelen, hogy a “magokból elinduló élet” már önmagában is jól hangzik ahhoz, hogy a csíráknak jótékony étrendi hatást tulajdonítsunk, de azért a médiában megjelenő, a csírákat szuperélelmiszernek nevező és minden bajra való gyógyírként beállító írások sokszor túloznak, valamint a csíra-előállítás és csírafogyasztás kockázataival általában nem foglalkoznak.

A csírázás során a magban tárolt tápanyagok átalakulnak, azaz egyszerre vannak jelen a lebontó és építő biokémiai folyamatok, ezért a csírák tápanyag-összetétele különbözik a magtól, illetve a kifejlett növényétől. Ez egyfelől jelenthet jótékony étrendi hatást, pl. vitaminok feldúsulása, könnyebben emészthető ásványianyag-tartalom, másfelől viszont a koncentráltabb tápanyagbevitel (leginkább nagy mennyiségú csíra fogyasztása esetén) kedvezőtlen hatásokkal is járhat, akár előfordulhatnak a csírában olyan mérgező, vagy az emésztésre károsan ható anyagok is, amelyek a kifejlett növényben már nincsenek meg.
A mértékletesség kulcsfontosságú, a mértékkel fogyasztott csíra valóban egészséges. A csírafogyasztás legnagyobb kockázata az előállítás, hiszen a csírázáshoz szükséges körülmények a legtöbb baktériumnak is ideálisak a szaporodáshoz. Ezek a betegséget okozó baktériumok, pl. Salmonella, E. coli, a magok felületén fordulhatnak elő, és a csíráztatás során felszaporodva, a csíra elfogyasztásakor ételmérgezést okozhatnak. Ebből következően a fogyasztásra szánt csíra előállítása, csomagolása és forgalmazása nagyon komoly higiéniai biztonságot és pontos technológiát követel meg annak érdekében, hogy az ételmérgezést elkerülhessük.

Elterjedt a csírák otthoni előállítása is, ami olyan szempontból mindenképpen előnyös, hogy az előállítás körülményei ismertek, viszont a higiéniás szempontok betartása ugyanolyan fontos. Az sem mindegy, hogy milyen növény magját csíráztatjuk, célszerű a már bevált fajok magjait használni, mint pl. búza, brokkoli, retek, lucerna, mungóbab stb, elkerülendő a nem hasznos vagy egyenesen mérgező anyagokat tartalmazó csírákat.

Mikrozöldek

A mikrozöldek vagy mikrozöldségek fogyasztása is terjedőben van, lényegében olyan pici, egy-két hetes növénykékről már elkezdtek levelet fejleszteni. A mikrozöldek, csírákhoz hasonlóan, rendkívül koncentrált tápanyagokkal rendelkeznek, ezeknek a növényeknek a vitamin- és ásványianyag-tartalma sokszorosa a kifejlett növényének, ezenkívül értékes antioxidánsokat és aminosavakat is tartalmaznak. A táplálkozás-élettani előnyök mellett a mikrozöldek fogyasztása is hordoz némi kockázatot, alapvetően itt is a higiénia  és a frissesség a legfontosabb tényező.
Ha magunk termesztenénk mikrozöldet pl. balkonládában vagy akár tejfölös pohárban is, ügyeljünk arra, hogy kezeletlen, csávázószermentes magot használjunk, legjobb itt is a csíra-előállításra szánt mag. Az edényeket tegyük fényre, kerülve a tűző napsütést, a talajt tartsuk nedvesen. A növényeket akkor vágjuk le, ha kb. 6-8 cm hosszúak. Mosás és szárítás – pl. salátacentrifugával – után felhasználhatók, hűtőben néhány napig elállnak. Ha a kis zöld növények már nem frissek, fonnyadtak vagy kellemetlen szagúak, akkor ne fogyasszuk el. Mikrozöld termesztéshez is a csíráztatásra alkalmas fajok magjai ajánlhatók, főleg azok, amelyeknek kifejlett korban is a levelét fogyasztjuk, pl. saláta, spenót, rukkola, bazsalikom, stb.

Néhány alapszabály az otthoni csíráztatáshoz

  • Csak kifejezetten erre a célra szánt, vagy megbízható forrásból származó, egészséges, nem csávázott magot csíráztassunk! A gazdaboltban kapható vetőmagok nem alkalmasak csíráztatásra.
  • Földben ne csíráztassunk, használjunk csíráztató edényt, amit gondosan fertőtlenítsünk. Lehetőleg a magokat is fertőtlenítsük pl. citromlében vagy ecetben való áztatással és forró vizes öblítéssel, mivel a kórokozók gyakran magok felületén vannak.
  • Tiszta ivóvizet használjunk, desztillált víz nem szükséges, sőt a kicsit kemény víz a magból kevésbé oldja ki az ásványi anyagokat. A csírázó magokat naponta 2-3-szor öblitsük át, a felúszó léha magokat, héjat stb. távolítsuk el. Kerüljük a pangó vizet, és biztosítsuk a megfelelő szellőzést.
  • Ne keverjük edényben a magokat, egyszerre csak egyfélét csíráztassunk. A csírázási idő a növényfajtól függ, de ne növesszük a csírát túl nagyra (kb. 1 cm mert akkor már a tápanyagok csökkenhetnek, a csíra megkeseredhet.

Forrás: Konyhasziget magazin

 

Cimkék: csírákcsíráztatásegészséges életmódmagokból induló életmikrozöldektudatos táplálkozás

Előző bejegyzés

A nagy vizes kihívás: 37. Lidl Balaton-átúszás: még 2 hét a rajtig!

Következő bejegyzés

Napforduló jógafesztivál

Következő bejegyzés
Napforduló jógafesztivál

Napforduló jógafesztivál

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Az AVON nemzetközi tanulmánya szerint, a nők erőt merítenek tapasztalataik megosztásából

Az AVON nemzetközi tanulmánya szerint, a nők erőt merítenek tapasztalataik megosztásából

2021. március 08.
3 perces munkahelyi jóga

3 perces munkahelyi jóga

2021. március 08.
A bántalmazottak közöttünk vannak

A bántalmazottak közöttünk vannak

2021. március 08.
Ki mit tud?

Ki mit tud?

2021. március 08.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Az AVON nemzetközi tanulmánya szerint, a nők erőt merítenek tapasztalataik megosztásából

Az AVON nemzetközi tanulmánya szerint, a nők erőt merítenek tapasztalataik megosztásából

2021. március 08.
3 perces munkahelyi jóga

3 perces munkahelyi jóga

2021. március 08.
A bántalmazottak közöttünk vannak

A bántalmazottak közöttünk vannak

2021. március 08.
Ki mit tud?

Ki mit tud?

2021. március 08.
Jógapózok a memória javításáért

Jógapózok a memória javításáért

2021. március 08.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről