VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás

Most akkor kell só, vagy nem kell só?

Most akkor kell só, vagy nem kell só?

Emlékeznek a klasszikus mesére, ahol a király kérdésére a legkisebb lány így válaszol: „Úgy szeretlek, mint az emberek a sót”? A só valóban a legkedveltebb, legfontosabb ízesítőszerünk, de vajon milyen szerepet tölt be a szervezetünkben, anyagcserénkben, és hogyan biztosíthatjuk kiegyensúlyozott bevitelét?

 

A nátrium szervezetünk számára fontos ásványi anyag, makroelem. Táplálkozásunkban megtalálható a nyersanyagainkban, illetve nátriumklorid, vagyis konyhasó formájában az ételeink, italaink még pluszban tartalmazzák. Táplálkozástudományi szakértők szerint az ajánlott napi maximum érték 5 g só (2 g nátrium), ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

Mennyi az annyi

A WHO felmérése szerinti a fejlett ipari országokban a maximálisan bevihető napi öt grammnál jóval többet fogyasztanak az emberek, az európai átlag a maximális mennyiség kétszerese. Magyarországon a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) eredményei alapján a férfiak a maximálisan bevihető mennyiség több mint háromszorosát, a nők pedig több mint kétszeresét fogyasztják el. Sófogyasztás tekintetében ezzel az európai régió országai közül a második helyet foglaljuk el. Gyermekek esetében is drasztikus a helyzet, ők átlagban négyszer annyi sót fogyasztanak, mint a korcsoportos maximálisan bevihető érték. (Forrás: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/09/2014-5-dietetikai-informacio-2.pdf )

Ha túl sok a só

A magas sófogyasztás összefüggésben áll mind a szív-, és érrendszeri, mind a daganatos megbetegedések előfordulásának növekedésével.

A magas sóbevitel hatására megnő a szomjúságérzet, így a folyadékfelvétel, valamint a vesék kevesebb folyadékot választanak ki, a sejten kívüli folyadék mennyisége pedig megnő. Ha a felesleges folyadék kiválasztása nem történik meg, akkor megjelenik az ödéma, vizesedés alakulhat ki a végtagokban. Egy idő után a vese már nem képes a túl sok sót és folyadékot kiválasztani, ennek következtében a szív munkája fokozódik, és hosszútávon kialakul a magas vérnyomás betegsége. A magas vérnyomás pedig hatással lesz az agyvérzések, a balkamrai izomtömeg megvastagodások, a szívkoszorúér-betegségek, szívinfarktusok számának növekedésére.

Ha a sóbevitelt le tudnánk szorítani 5g/nap alá, akkor a vérnyomást csak ezzel körülbelül 2-8 Hgmm-el már csökkenteni tudnánk, ami hozzájárulna a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának, és az ebből eredő halálozás csökkenéséhez is!

A daganatos megbetegedések közül a magas sóbevitel a gyomorrák kialakulásának kockázatát fokozza.

A sóhiány veszélyei

A nátriumnak nagy szerepe van az idegsejtek közti kapcsolatban, a sejtek közötti folyadék fontos összetevője, biztosítja a folyadék- és sóháztartás egyensúlyát, a megfelelő hidratációt. A nátriumhiány az idegsejtek működési zavarához, izomgörcsökhöz, emésztési zavarokhoz, szédüléshez, alacsony vérnyomáshoz vezethet.

Nátriumhiány kialakulhat mellékvese-, vesebetegségben, nagyfokú verejtékezéssel, vagy hányással, hasmenéssel, mértéktelen vízivással. Ekkor több nátrium ürül ki a szervezetből, mint amennyire az életfolyamatok optimális fenntartásához szükség lenne. Például egy hosszú, intenzív fizikai aktivitásnál erre is gondolnunk kell, és izotóniás italokkal pótolni szükséges többek között az elveszített só mennyiségét.

Tippek az egészséges sóbevitelhez

– Nátrium nemcsak főzés közben, vagy utána a sótartóból kerül az ételeinkbe, hanem gyakorlatilag minden élelmiszerünk, sőt nyersanyagunk is tartalmaz belőle.

– Nem is gondolnánk, de a túlzott sóbevitelünk fő forrásai a pékáruk, a kenyerek, péksütemények, édesipari készítmények, gabona és gabonapehely termékek. Ezek közül olyat válasszunk, melyek csökkentett sótartalommal rendelkeznek, és magas élelmi rost tartalmúak, így kevesebbet is kell belőlük fogyasztani!

– Második helyen a húsfélék, a füstölt és töltelékáruk, felvágottak, kolbászok, szalámik állnak. Itt csökkenthetjük azáltal is a só mennyiségét, hogy kevesebbet fogyasztunk belőlük, vagy például tőkehúsból, belsőségből mi magunk készítünk otthon húskrémet, májkrémet.

– Különösen magas a sótartalmuk a konzervált, ízfokozókkal és adalékanyagokkal „felturbózott”, feldolgozott élelmiszereknek. Ezért szerencsésebb ezeket az élelmiszeripari termékeket kerülni.

– Különösen kerülendők a sós aprósütemények, sózott magvak, csipszek, rágcsálnivalók, gyorséttermi ételek.

– A sóval, vagy a nagy sótartalmú ételízesítőkkel történő ízesítés helyett, az otthoni főzéshez használjunk kevesebb, és csökkentett nátriumtartalmú sót, illetve több friss, vagy szárított fűszernövényt, kísérletezzünk új ízekkel, térjünk vissza a natúr ízekhez!

– Kerüljük az utánsózást a már elkészült ételeknél!

– A magas ásványianyag-tartalmú, palackozott ásványvizek is bővelkednek a sóionokban, így ajánlott alacsony nátriumtartalmú, 100 mg/l nátriumnál és 150 mg/l kloridnál kevesebbet tartalmazó vizet választani. Szerencsére Magyarország legnagyobb részén iható, jó minőségű vezetékes ivóvíz is rendelkezésre áll.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Forrás: utikalauzanatomiaba.blog.hu/

Ez is érdekelhet még

Nyaralás ételallergiásként
egészséges életmód

Nyaralás ételallergiásként

2022. június 24.
JÁTÉK – Floriol
Táplálkozás

JÁTÉK – Floriol

2022. június 13.
Tíz érdekesség a mikroalgákról
egészség

Tíz érdekesség a mikroalgákról

2022. május 16.
Keleti arcdiagnosztika – avagy mit üzen a bőröd?
Beauty

Keleti arcdiagnosztika – avagy mit üzen a bőröd?

2022. május 13.
Következő bejegyzés
Faeper a rég elfeledett! Kóstoltatok már ilyet?

Faeper a rég elfeledett! Kóstoltatok már ilyet?

FACEBOOK

Legfrissebb cikkeink

Nyaralás ételallergiásként

Nyaralás ételallergiásként

2022. június 24.
Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

2022. június 20.
Okos textil – avagy viselhető fitnesz eszközök

Felejtsd el az Insta sminket!

2022. június 17.
5 tipp, hogyan fotózz mobillal idén nyáron

5 tipp, hogyan fotózz mobillal idén nyáron

2022. június 13.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Nyaralás ételallergiásként

Nyaralás ételallergiásként

2022. június 24.
FINA Világbajnokság 2022 – LUPA BEACH

FINA Világbajnokság 2022 – LUPA BEACH

2022. június 20.
Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

Hogyan használjuk a pulzusmérőt?

2022. június 20.
Okos textil – avagy viselhető fitnesz eszközök

Felejtsd el az Insta sminket!

2022. június 17.
Apák napja a Vagheggivel

Apák napja a Vagheggivel

2022. június 16.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat / Impresszum
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről