Éppen szezonális a sütőtök, nagy kedvence az ősznek! Most egy szuper finom sütőtöktorta receptjét osztjuk meg veletek!
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához, 24 cm-esben is elkészíthető, de akkor csak a tetejét tudjuk megkenni mascarponekrémmel, mert laposabb lesz):
Tortához:
- 3 nagy tojás szétválasztva
- 25 dkg finomliszt
- 1,5 tk. sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- Csipet só
- 15 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg szerepel, de így is elég édes volt nekünk)
- 15 dkg reszelt sütőtök (nálam most kanadai fajta)
- 200 ml olaj (napraforgó)
- Negyed narancs leve
- 1 nagy narancs reszelt héja
- 15 dkg dió durvára vágva
Vaníliás mascarponekrémhez:
- 35 dkg mascarpone vagy más krémsajt
- 10 dkg porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magja (ha nincs, 1 csomag vanílíliáscukor)
Elkészítési idő:1 és negyed óra, plusz hűtés
Receptötlet: Nigel Slater

Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Jól elkavarjuk.
- A 3 tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk (legalább addig, amíg az eredeti térfogat kétszerese nem lesz).
- A tojásfehérjét is felverjük.
- A száraz anyagokhoz adjuk a cukros-tojássárgájás keveréket, a reszelt sütőtököt, az olajat és a narancs levét.
- Az egészet összedolgozzuk. Ilyenkor még elég sűrű.
- A felvert tojásfehérjék 1/3-át szintén a masszához adjuk. Ezt bátran bele is keverhetjük, nem kell vigyázni, hogy összetörjük a habot, ez csak fellazítja a keveréket.
- A tojásfehérje maradék részét 2 adagban, óvatosan a masszához keverjük (itt már vigyázunk, hogy ne törjük össze a habot).
- Végül a durvára felaprított diót is hozzáadjuk.
- A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát.
- Sütőbe tesszük, 45 perc – 1 óra alatt sütjük készre.
- Tűpróbát végezzünk, az eredeti recept 45 percet ír, de nekem 1 óra volt, szóval sütőfüggő.
- Ha nagyon barnulna a teteje fedjük le alufóliával.
- A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk.
- A mascarponekrém felét a két lap közé töltjük, a maradékkal pedig megkenjük a torta tetejét.
- Díszítésként megszórjuk a tetejét dióval és reszelt narancshéjjal.
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: izboltiz.cafeblog