Az egészséges szemek megőrzésének egyik legjobb stratégiája a rendszeres szemvizsgálat. A korai felismerés és azonnali kezelés megakadályozhatja a jelentős látásvesztést. Vannak olyan gyógynövények, amelyek támogatják a szem egészségét. Nézzük meg ezeket.
Az egyszerű lépések magukban foglalják a napszemüveg viselését, a jó étkezést, az egészséges testsúly fenntartását, a stressz kezelését és a cigarettafüst elkerülését. Emellett néhány gyógynövény fogyasztását is érdemes beépíteni a rutinba.
Gyógynövények a szem egészségéért
- A ginkgo (Ginkgo biloba) javítja a retina (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny szövet) véráramlását. Az előzetes kutatások szerint a kivonatok javítják a látást a zöldhályogban szenvedőknél. Emellett antioxidáns, és védi az idegsejteket, beleértve a szemet is.
- A díszcsalán (Coleus forskohlii) forskolint tartalmaz. Kimutatták, hogy a forskolin szemcseppek csökkentik a szem folyadéktermelését, ezáltal csökkentve a nyomást.
- A zöld tea (Camellia sinensis) antioxidánsokat tartalmaz, amelyek felszabadítják a szabadgyököket – olyan anyagokat, amelyek számos krónikus betegség, így a glaukóma, a makuladegeneráció és a szürkehályog hátterében álló, úgynevezett oxidatív károsodást idéznek elő. Ezenkívül laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a retina sejtjeinek zöldtea-polifenolokkal történő kezelése megvédi azokat az ultraibolya sugárzás okozta károsodásoktól.
- Az áfonya (Vaccinium myrtillus) erős antioxidáns, flavonoidokat tartalmaz, amelyeket antocianinoknak neveznek.
- Egy nemrégiben készült tanulmány azt találta, hogy a feketeribizli (Ribes nigrum) fogyasztása során gyorsabban alkalmazkodik a szem a sötétséghez, és csökken a szem fáradtsága is.
Érdekesség:
A második világháború alatt a királyi légierő pilótái arról számoltak be, hogy az áfonyalekvár fogyasztása javította az éjszakai látásukat. Míg a kezdeti tanulmányok alátámasztották az ilyen állításokat, az újabb vizsgálatok már nem mutatták ki, hogy az áfonya javítja az éjszakai látást.
- Számos gyógynövénynek, gyümölcsnek és zöldségnek van antioxidáns ereje. A fokhagyma (Allium sativum) előzetes laboratóriumi kutatások szerint segíthet a szürkehályog megelőzésében.
- A kurkuma (Curcuma longa) erős antioxidáns, kurkumint tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy mind önmagában, mind E-vitaminnal kombinálva védelmet nyújt szürkehályog-képződés ellen.
További természetes szemegészségügyi tippek
- Egy, az életkorral összefüggő szembetegség-tanulmány szerint a C-vitaminnal (500 mg), E-vitaminnal (400 NE), béta-karotinnal (15 mg) és cinkkel (80 mg) átlagosan hat éven keresztül tartó étrend-kiegészítés jelentősen csökkentheti az előrehaladott makuladegenerációra való hajlam kockázatát.
- A lutein és a zeaxanthin olyan karotinoidok, amelyek a makula pigmentjét képezik. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően, segítenek kiszűrni a káros kék és ultraibolya fényt. Élelmiszerforrások: sötétzöld leveles zöldségek, guava, borsó, brokkoli, tök, sárgarépa, sárga burgonya, kukorica, narancs és tojássárgája. A csalán, a pitypang, a körömvirág, a krizantém pedig gyógynövényforrás.
- Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, megvédik a retinát az oxidatív károsodásoktól. A nagyobb mennyiségű hal és halolaj (EPA és DHA) bevitele csökkenti a makuladegeneráció kockázatát, és akár lassíthatja is annak lefolyását. Az omega-3 segíthet csökkenteni a száraz szem szindrómáját. A szem egészsége érdekében ellenőrizzük a vércukorszintünket! A megemelkedett glükóz (cukor) szint károsítja a fehérjéket, szabadgyököket generál és felgyorsítja az öregedést. Az ebben a betegségben szenvedőknél fokozott a szürkehályog, a makuladegeneráció, a glaukóma és a diabéteszes retinopátia kockázata. Akik nem szenvednek cukorbetegségben, náluk is előfordulhat (az egyszerű szénhidrátokban gazdag étrend következtében, amelyek gyorsan növelik a vércukorszintet) a makuladegeneráció és a szürkehályog.
A látás az egyik legfontosabb érzékünk. Rengeteg pénzt költünk kozmetikumokra a szem természetes szépségének javítása érdekében, éppen ezért figyeljünk a szemünk egészségére is.
Fésűs Veronika főszerkesztő írása