Miután megtanultuk, és természetessé is vált az otthoni főzés ételallergiával, kitapasztaltuk a hozzávalók arányait, és már azt is tudjuk, hogy melyik alapanyagot mivel helyettesíthetjük, a nyaralás még mindig extra szervezést igényel.
Azt gondolom, hogy 2022-ben már nincs olyan város, ahol ne biztosítanának étkezést egy ételallergiás ember számára. Mielőtt azonban lefoglalnánk a szállásunkat, alaposan utána kell néznünk és kérdeznünk, hogy a szálloda tényleg tudja-e biztosítani a feltételeket, illetve van-e a közelben olyan üzlet, ahol vásárolhatunk magunknak. A legtöbb szálláshely kínál svédasztalos reggelit (bár ez a covid-19- járvány miatt szállodától függ), igény szerint kérhetünk ebédet, illetve vacsorát is. Vegetáriánus fogásokat, laktóz- és gluténmentes étkezéseket biztosítanak a szállásadók. Vannak olyan helyek, ahol a növényi táplálkozást követőknek is bőséges választékkal kedveznek. Ilyen esetben, ha valaki tejfehérje-érzékenységgel küzd, számára is vannak alternatívák.
Mielőtt lefoglalnánk a szállásunkat, mindenképpen egyeztessünk telefonon!
Mondjuk el, hogy milyen ételallergiával küzdünk, kérdezzük meg, hogy tudnak-e főzni nekünk. Kérdezzünk rá, hogy a keresztszennyeződés lehetőségét ki tudják-e zárni. Egy cöliákiásnak például nem elég, hogy biztosítanak számára gluténmentes kenyeret, tésztát. A vendéglátó egységnek ezeket az ételeket külön helyen kell tárolnia, és kimondottan ezen ételek elkészítésére fenntartott edényekben kell elkészíteni.
Fontos, hogy ne kerüljön bele semmilyen szennyeződés a hagyományos ételekből, hiszen ezek súlyos egészségügyi problémát okozhatnak a vendégnél. Utazásunk előtt érdemes átböngésznünk a kinézett szállás értékeléseit, a véleményeket elolvasni.
Ha nem szállodában vakációzunk Kempingben vagy faházban tervezzük a nyaralást? Akkor természetesen magunknak kell gondoskodnunk ellátásról. Érdemes feltérképezni a környéket indulás előtt, hogy lesz-e a közelünkben olyan üzlet, ahol tudunk vásárolni, vagy van-e lehetőség arra, hogy étteremben tudjuk elfogyasztani egy-egy fogásunkat. Sajnos egyre többen küzdünk valamilyen ételallergiával, így most már egyre több helyre ülhet be az egész család, hiszen mindenki igényeit ki tudják elégíteni, menjünk akár strandra, elegáns étterembe vagy egyhetes luxusüdülésre. Viszont sehol ne legyünk restek kérdezni, hogy pontosan milyen lisztet használnak a panírozásnál, vagy melyik növényi tejet öntik a kávénkba, és hogy más olajban sütik-e ki a gluténmentes panírozott húst. Megeshet, hogy ezt a procedúrát az elején fáradságosnak és nyűgnek érezzük majd, de később rutinná válik. Az egészségünkért pedig semmi sem kár.
Kellemes nyaralást mindenkinek!
Róka Eszter sporttáplálkozás- és táplálékkiegészítés- tanácsadó írása
https://vitalmagazin.hu/miert-fontos-hogy-egeszsegesen-taplalkozzunk/