Az olajjal kapcsolatban első gondolatunk a sütés-főzés. Ám ennél sokkal több lehetőség rejlik bennük, például segíthetnek a fogyásban, rugalmasan tartják ereinket, táplálják sejtjeinket, és csodálatos hatással vannak bőrünkre. Összegyűjtöttük a legegészségesebb típusokat. Mától bátran önthet olajat a tűzre, de még jobb, ha csak úgy bekanalazza őket!
Extraszűz olívaolaj
Íz: telt, olyan mint a friss fű
Felhasználhatóság: magas hőmérsékleten égésterméke keletkezik, s az íze is megváltozik, nem sütésre találták ki. Öntetekhez viszont kiváló. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét, és lassítják az öregedés folyamatát. Tartalmaz többek között A-, E-vitamint, béta-karotint. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, de kedvezően hat a cukorbetegek szénhidrát-anyagcseréjére is. Bőrrel rokon összetevőinek köszönhetően külsőleg alkalmazva gyorsan felszívódik, nagyon jól hidratálja, puhává, rugalmassá teszi a bőrt.
Mogyoróolaj
Íz: rendkívül lágy és zamatos
Felhasználhatóság: jól bírja a hőt, húsok sütéséhez és zöldségek pirításához is kiváló. Közel 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat – egyszeresen telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdag. Süteményekben, tésztáknál helyettesíthetjük vele a zsiradékot részben vagy egészben, nagyon finom palacsinta süthető például vele! Salátára locsolva pikáns ízhatást érhetünk el. Bőrápolásra is alkalmas, remekül kenhető, és mindenféle bőrtípust táplál, az arcápolásra használt olajokhoz adagolva elősegíti a sejtregenerálódást.
Avokádóolaj
Íz: gazdag aromájú, mégis lágy ízvilágú olaj
Felhasználhatóság: salátákhoz, főzéshez, de akár sütéshez is, bár utóbbihoz kicsit drága, tehát érdemesebb pácolni vele az ételt, s úgy kisütni. Ásványi anyagokban, E-, A- és B-vitaminban, káliumban és egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért fantasztikusan jó hatással van a bőrre is. Nagy mennyiségben tartalmaz lecitint, ami nélkülözhetetlen a szellemi tevékenységhez. Az avokádó gyümölcséből sajtolt olajnak magas a D-vitamin és az ásványianyag-tartalma is.
Növényi szteroidtartalma miatt segít hegek, sérülések gyógyításában. Nagyon jól hidratál, ápolja a száraz, kirepedezett bőrt, sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő.
A hidegen sajtolt változatnak ugyan jóval magasabb a vitamintartalma, ám sokkal könnyebben romlandó is, és magas fehérjetartalma miatt bizonyos esetekben allergiát okozhat.
Szőlőmagolaj
Íz: semleges
Felhasználhatóság: más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égésterméke keletkezik. Azonban vigyázat: az olcsóbb, nagyüzemi módszerekkel előállított olaj nem tartalmazza a hidegen sajtolásnál kioldódó bioaktív antioxidáns anyagokat, ugyanakkor a káros hőkezelés miatt kimutatható benne a nemkívánatos transzlinolsav. A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban, klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes. Az aromaterápiában hordozóolajként használják, mivel a bőr könnyen beszívja, s valamennyi bőrtípus ápolására kiváló. Belsőleg napi fogyasztásra ajánlott egy teás vagy evőkanállal. Külsőleg heti 1-2 alkalommal arcra vagy dekoltázsra használjuk, majd 20 perc múlva mossuk le! A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.
Lenmagolaj
Íz: nem a legjobb ízű olajunk, erre mondják, hogy „meg lehet szokni”
Felhasználhatóság: főzésre nem alkalmas, salátákhoz használható. A lenmagolaj az egyik leggazdagabb, ugyanakkor legkönnyebben hozzáférhető és legolcsóbb forrása az omega-3 zsírsavaknak. Csökkenti a magas vérnyomást, valamint a vérzsírok – koleszterin, triglicerid – szintjét. Mérsékli a vérrögök kialakulásának valószínűségét, így bizonyos fokú védelmet nyújt a stroke vagy a szívinfarktus ellen. Kiválóan alkalmas az arthritis és a cukorbetegség megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére. Támogatja az oxigén eljuttatását a tüdőből a véráramba, jótékony hatással van a tüdő és a vesék működésére. Gyorsítja az anyagcserét, így fogyasztásával könnyebben megszabadulhatunk a felesleges kilóktól. Erőssé, élettelivé teszi a hajat, belülről táplálja és fiatalítja a bőrt. A szem környékén alkalmazva lassítja a szarkalábak kialakulásának folyamatát, de akár a szokásos testápolónkat is „felturbózhatjuk” vele.
Szezámolaj
Íz: erős és diós
Felhasználhatóság: nem alkalmas főzésre, de ételek dúsítására tökéletes. Egy kávéskanál szezámolaj több kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej. A kalcium mellett remek mangán, réz, magnézium, vas, foszfor, B1-vitamin, cink, E-vitamin forrás. Gyulladáscsökkentő, tumorellenes, antibakteriális és székletlazító. A szezámolajban hétféle fájdalomcsillapító vegyület lakozik, emellett antioxidáns-hatása sem becsülhető le. Egyes tudományos közlemények eredményei szerint enyhe ösztrogénszerű effektussal is rendelkezik.
Tökmagolaj
Íz: lágy és diós
Felhasználhatóság: kellemes íze miatt saláták önteteként ajánljuk. Magas E-vitamin- és fitoszterol-tartalma erősíti a betegségből felépülő szervezetet, csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét és a koleszterinszintet. A tökmagolaj rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, így koleszterin-csökkentő hatással bír. Emellett javítja az agyi keringést, és lassítja az érelmeszesedést. Delta-7 nevű hatóanyaga a férfiak számára nagyon fontos, prosztataproblémák kezelésére ajánlják. A tökmagolaj antioxidánsai is lassítják az öregedési folyamatokat.
Mákolaj
Íz: határozottan mák ízű
Felhasználhatóság: A mákolaj E-vitamin-tartalma rendkívül magas, ezenkívül tartalmaz kalciumot, magnéziumot és könnyen felszívódó vasat is. Érdemes belőle naponta 1-2 kiskanállal önmagában vagy mézzel keverve bevenni. Fogyasztásával csökkenthetjük a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét, a vérnyomást, erősíthetjük immunrendszerünket, megelőzhetjük a csontritkulást. A változó korban lévő nők számára kifejezetten fontos a mákolaj, mivel megakadályozza a csontszövetek leépülését. Idegerősítő, nyugtató és altató hatású.