Egészségesek, tápanyagokban gazdagok és ráadásul finomak is. Az olajos magvak, csonthéjasok olyan „szuperélelmiszerek”, melyeket nyugodt szívvel beilleszthetünk az egészséges étrendbe. Ha igazán jó minőségű és tápláló rágcsálnivalót szeretnél, akkor a következő magvak bármelyike nagyszerű választás lehet a számodra.
A Nuus.hu listája:
Chia
A chiamag olyan superfood, azaz szuperélelmiszer, amely omega-3 zsírsavakat, rostokat, fehérjéket, szénhidrátokat, kalciumot, antioxidánsokat és vasat egyaránt tartalmaz. Jó kis felsorolás, ugye? Saját súlya 12-szeresét képes felvenni folyadékból, finom puding és zselé készülhet belőle, emellett tehetjük italokba, szórhatjuk gabonapehely tetejére, joghurtba vagy smoothie-ba. Ledarálva és vízzel elkeverve kiválthatja a receptekben a tojást, ez igen fontos a tojásallergiásoknak és a vegán étrendet követőknek.
Kendermag
20 aminosavat tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavval, fehérjével, rostokkal és E-vitaminnal egyetemben. Nagy előnye, hogy könnyebb megemészteni, mint a többi magot. Szórjuk a salátánkra, keverjük a zabkásánkba vagy a házi kenyér tésztájához, mindenhogyan jó választás.
Lenmag
Az omega-3 zsírsav egyik legjobb forrása, érdemes megőrölni, hogy a lehető legjobban ki tudja fejteni hatását. Adjunk egy kanálnyit a smoothie-nkhoz, illetve használhatjuk a receptekben szereplő zsír és tojás kiváltására, valamint a liszt egy része helyett is. Létezik világos és sötét lenmag, mindkettő fajta egyformán egészséges. Magas olajtartalma miatt hűtőben ajánlott tárolni.
Szezámmag
Ázsiában és a Közel-Keleten évezredek óta fogyasztják. Nagyszerű forrása különböző ásványi anyagoknak, ilyen a réz, a mangán, a magnézium, a kalcium, a foszfor, a vas, a cink, a szelén és a molibdén. Nem lesz egykönnyen avas, elég ha hűvös, száraz helyen tároljuk. Szórhatjuk saláták, sültek tetejére, tehetjük granolába, energiaszeletekbe.
Napraforgómag
Az egyik legjobb természetes forrása az E-vitaminnak. Sok B-vitamint, rezet, szelént, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Ehetjük magában nyersen vagy pörkölve, salátába keverve, péksüteményekhez adva.
Tökmag
Sok-sok E-vitamin, antioxidáns, foszfor, magnézium, mangán, réz, cink és vas szerepel a tökmag listáján, nem csoda, hogy az egész világon nagyon kedvelt, Kínában termesztik belőle a legtöbbet. Finom pirítva, péksüteményekben, pesztóban, granolaszeletekben vagy leves tetejére szórva.
Forrás: Nuus.hu