VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Életmód hírek

Öt plusz egy, az egészséges táplálkozást segítő zöldség- és gyümölcsrecept

A természetes botox

Fresh vegetables and fruits at a farmer's market

Hazánkban leginkább a gyermekes családok fogyasztanak kevés zöldséget és gyümölcsöt – derült ki 2016-os Gfk-kutatásból. Az Európai Friss Kalandok nevű, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány második, 2019-es éve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közös zöldség- és gyümölcsfogyasztásának fontosságára helyezi a hangsúlyt. Az egészséges étkezés a gyermekek esetében is a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, ezért a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását minél fiatalabb korban, játékos módon kell belecsempészni az életükbe. Íme öt, az egészséges táplálkozást segítő recept, amely után a gyerekek mind a tíz ujjukat meg fogják nyalni.

 Tavaly indult el a hároméves Európai Friss Kalandok kampány, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szervezésében valósul meg. A program célja, hogy felhívja a családok, gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. A kampány aktualitása vitathatatlan, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapotuk javításában és fenntartásában. A nemzetközi trendekhez hasonlóan Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása. A programhoz készült 2016-os Gfk-kutatás szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is alátámasztotta, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.

Öt plusz egy, az egészséges táplálkozást segítő zöldség- és gyümölcsrecept, amit gyermeke imádni fog

A legtöbb szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke grimaszokat vág, amikor eljön a zöldség- és gyümölcsevés ideje. Annak érdekében, hogy a gyermekek örömmel lássanak neki az egészséges finomságoknak, tegyük változatossá az ételek állagát, a színeit és az ízeit, hogy az egészséges étel elfogyasztása vidám és játékos legyen. A zöldségek és gyümölcsök egy tányéron belüli variálásán túl kísérletezhetünk az elkészítésük módjával is: nyersen vagy főve, párolva, pirítva, sütőben vagy serpenyőben sütve, bundában, salátaként, sajttal sütve, piteként. A gyermekek számára az ideális tányér hat különböző színt tartalmaz (szemben a felnőttekkel, akiknél hármat). Szerencsére a rendelkezésünkre álló sokféle zöldség és gyümölcs lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott, ugyanakkor ínycsiklandó menüt állítsunk össze.

Az Európai Friss Kalandok program szakértői 5 különleges receptet is összeállítottak, amelyek elkészítése után gyermeke mind a tíz ujját megfogja nyalni:

  1. Színes, mini zöldségfazék

Mossuk meg és vágjuk apró darabokra az uborkát és a hagymát. Turmixoljuk össze a mentalevéllel, a citrommal, a kenyérrel, az olívaolajjal, a sóval és a borssal. Az elkészített turmixot tegyük hűtőbe. Ezt követően vágjuk le a paradicsom tetejét és kiskanállal óvatosan szedjük ki a magos belsejét. Töltsük meg a paradicsomokat az uborkás turmixszal, és nincs is más hátra, mint a tálalás. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu)

 

  1. Szélrózsa

Egy mély tálban keverjünk össze joghurtot vaníliás cukorral. Kenjük meg a görögdinnye-szeletet a joghurtos krémmel. Majd mossuk meg a gyümölcsöket. Szedjük le a szamóca szárát, vágjuk félbe és távolítsuk el a kajszi és a nektarin magját, majd vágjuk fel ízlés szerint (kockára, vékony szeletekre, negyedekre). Rendezzük el szépen a gyümölcsöket a joghurtos krémen, és már tálalhatjuk is. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu)

  1. Kristályvirágok

Hámozzuk meg az almákat és a körtéket. Vágjuk a gyümölcsöket négyfelé, vágjuk ki a magházukat, majd aprítsuk fel a gyümölcsöket vékony szeletekre. Hámozzuk meg a narancsot, majd vágjuk fel karikákra. Olvasszuk meg vajat 5 dkg porcukorral együtt egy nagyobb lábosban. Adjuk hozzá a felszeletelt gyümölcsöket és közepes lángon, időnként megkevergetve hagyjuk főni 10 percig. Majd a gyümölcsöket tegyük egy tányérra és hagyjuk kihűlni. Eközben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tésztát vágjuk négy egyenlő részre, majd a negyed körcikkek mindkét szélén vágjunk be három párhuzamos csíkot. Tegyük az elkészített almás-körtés-narancsos tölteléket a négy körcikk közepére. Ezt követően a csíkokat fektessük keresztbe egymásra, a végüket jól lenyomkodva a körcikk íves szélén. Helyezzük el a kristályvirágokat egy sütőpapírral letakart tepsin. Majd konyhai ecset segítségével kenjük meg a sütemények tetejét felvert tojássárgájával és szórjuk meg porcukorral. A sütéshez a kristályvirágokat 20 percre tegyük be az előmelegített sütőbe. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu)

  1. Sárkánytojás

Vágjuk le a póréhagyma gyökerét és fejtsük le a külső, zöld leveleket, majd hosszában vágjuk őket ketté és mossuk meg. Tegyük a póréleveleket forrásban lévő sós vízbe, és körülbelül 10 percig szintén forrásban lévő vízben főzzük meg a tojásokat. Hagyjuk a póréleveleket 10 percig főni, majd vegyük ki a vízből és csöpögtessük le. Hámozzuk meg a céklát és vágjuk fel vékony szeletekre, majd tegyük egy lábasba az almaborecettel, a cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük fel 2,5 dl vízzel. Kis lángon, forrásban lévő vízben főzzük puhára. Óvatosan törjük meg a főtt tojások héját, de csak annyira, hogy kissé megrepedjenek. A tojások megszínezéséhez tegyük a megrepesztett héjú tojásokat a cékla főzőlevébe úgy, hogy a lé ellepje azokat. Vegyük le a forró céklalevet a tűzről és hagyjuk a tojásokat a céklalében kihűlni. A tálaláshoz vegyük le a tojások héját. A főtt pórélevelekből körbetekerve készítsünk 4 kis fészket. Ültessünk minden fészek közepébe egy-egy tojást és tegyünk a fészkek közé céklaszeleteket. Locsoljuk meg az olívaolaj, a só és a bors összekeverésével készült öntettel. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu)

  1. Eper salsa szósz

Vágjuk fel a hagymát kis kockákra a paprikával együtt. Öblítsük le az epreket, csumázzuk ki és vágjuk fel kis kockára. Tegyük egy salátástálba, majd adjunk hozzá a hagymát, a paprikát, a citrom kipréselt levét, a sót, a cukrot, a balzsamecetet és az olajat. Szedjük le a koriander leveleit és ollóval vágjuk apróra a salátástál felett. Keverjük össze az egészet, és hagyjuk állni legalább 1 óráig a hűtőben. (Recept forrása: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: © Julie Mechali/Interfel/NAK; www.frutti-veggi.hu)

+1.  Zöldség- és gyümölcssaslik

Végezetül egy nagyon egyszerű, pár perc alatt könnyen elkészíthető receptet javaslunk, amellyel az érdeklődők az Európai Friss Kalandok – Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe programsorozat keretében idén júniusban a Gyerek Szigeten is találkozhattak. Mossuk meg és hámozzuk meg a kiválasztott zöldségeket és gyümölcsöket. Vágjuk fel apró darabokra, majd tűzzük fel őket egy hurkapálcára, és már kész is van a frissítő zöldség- és gyümölcssaslik.

Forrás: pinterest.com

Háttérinformáció:

Az INTERFEL 1976-ban létrehozott francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet, amely a frisszöldség- és gyümölcságazat szereplőit, szakértőit fogja össze, képviseli az érdekeiket a termeléstől kezdve egészen az értékesítésig. A szakmaközi szervezet célja, hogy párbeszédet folytasson a különböző ágazatok között, illetve népszerűsítse a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint felhívja az emberek figyelmét a változatos és kiegyensúlyozott étrend fontosságára, köztük a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

További információ:

Fekete Zsanett, a NAK PR- és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettese: fekete.zsanett@nak.hu;

Nagy László, a Havas Sport & Entertainment vezetője: laszlo.nagy@havas-se.com

Cimkék: egészségegészséges táplálkozásgyermekekgyümölcshírekzöldség

Előző bejegyzés

Hibáztál a munkádban? Íme, 6 ötlet, hogy el tudd engedni

Következő bejegyzés

Kutatható a BAHART fényképarchívuma

Következő bejegyzés
Kutatható a BAHART fényképarchívuma

Kutatható a BAHART fényképarchívuma

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

2021. április 21.
A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

2021. április 21.
A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

2021. április 20.
Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

2021. április 20.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

7 dolog, amit a mentáról tudnod kell!

2021. április 21.
A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

A fájdalommentes futás titka: az SMR henger 4. rész

2021. április 21.
A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

A post Covid szindróma a fiatalokat sem kíméli – Kinek ajánlott a szűrés?

2021. április 20.
Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

Az időben felismert emlőrák gyógyítható!

2021. április 20.
Április 24-én mindenkit vár Magyarország legnagyobb virtuális lakásedzőterme!

Április 24-én mindenkit vár Magyarország legnagyobb virtuális lakásedzőterme!

2021. április 20.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről