A Pécsi Pékinas Manufaktúra Kft.-nél felismertük a funkcionális élelmiszerek fontosságát, és épp ilyen termékek fejlesztésén dolgozunk. Sosem állunk meg, folyamatosan kísérletezünk, innoválunk. Nem véletlen cégünk választott jelmondata: Hagyomány és Innováció.”
Kizárólag olyan beszállítókkal dolgoznak, akik képesek biztosítani a tiszta üzemet. A Pécsi Pékinas Manufaktúra Kft. tulajdonosával, Cziger Sándorral készítettünk interjút, akinek a legfontosabb a fogyasztói bizalom.
A cég hazai, családi tulajdonban lévő, helyi vállalkozás, Baranya és Tolna megye harmadik legnagyobb sütőipari vállalata. A vásárlók milyen pékáruval találkozhatnak a mintaboltokban?
A Pécsi Pékinas Manufaktúra Kft. termékei, három alaptípusba sorolhatók. Büszkék vagyunk mindenmentes és gluténmentes saját fejlesztésű termékeinkre, de vásárlóink körében közkedveltek hagyományos péksüteményeink is. 46-féle termékünk érhető el jelenleg: leveles termékek, kenyérfélék, zsemle, kifli, kalácsok, hagyományos péksütemények. Kedvenc gluténmentes termékeink fagyasztott állapotúak, amelyeket otthon csak fel kell engedni, vagy zárt csomagolásban 4 napos szavatossági idővel kerülnek a polcokra. Már úton van az a csomagológépünk, amely lehetővé teszi, hogy védőgázos csomagolásban kínáljuk ezeket a termékeket. Ez a csomagolás javítja az eltarthatóságot, biztosítja a frissességet, ezáltal a kulináris élményt.
Heteken belül 4-féle gluténmentes cukrásztermékkel is piacra lépünk. S hogy melyek ezek? Ezt még nem áruljuk el, legyen meglepetés!
A termékpalettán újdonságként szerepelnek a gluténmentes termékek. Ha valaki gluténmentes diétát folytat, a legfontosabb a biztonság, azaz garantáltan gluténmentesnek kell lennie az alapanyagnak. Mik a meggyőző minőség alapkövei a Pécsi Pékinas Manufaktúránál?
Annak, aki gluténérzékeny, meg kell tanulnia, melyek azok az élelmiszerek, amelyek számára megfelelőek, fogyaszthatóak. Nagy a felelősségünk, mert ha az étel gluténnel szennyeződik, annak egészségügyi következményei vannak. Ezért óvatosan és nagy körültekintéssel, élelmiszer-technológus bevonásával tervezzük gluténmentes termékeink összetételét.
A legfontosabb kiemelni, hogy a termékek elkülönítetten, tiszta üzemben készülnek, kizárva így minden keresztallergizációt. (Tiszta üzem az az üzem, ahol csak gluténmentes terméket gyártanak a gyártósoron.)
A sütési folyamat minden szakaszában ellenőrzést végzünk, a termékeket fagyasztott vagy üzemben csomagolt állapotban szállítjuk boltjainkba. Alapanyag-beszállítóinkat rendszeresen auditáljuk az ún. BRC-szabvány alapján, amely biztosítja, hogy a szigorú élelmiszerbiztonsági irányítási gyakorlatokat mindig betartsák. Kizárólag olyan beszállítókkal dolgozunk, akik képesek biztosítani a tiszta üzemet.
A Pékinasnál az összes alapanyag tartalmát, összetevőjét, amellyel dolgozunk, amit felhasználunk a termékeinkben, bevizsgáltatunk az Élelmiszerlánc – biztonsági Centrumnál.
Van olyan superfood, amelyet Magyarországon mi mérettünk be először! Nem becsült értékekkel dolgozunk, pontos adataink vannak a beltartalomról. Így tudunk felelősséget vállalni a termékeinkért. Fogyasztóink bizalma a legfontosabb számunkra
Mindig kíváncsian figyeltem, hogy jön létre emberi kéz által bármi, ami kellemesebbé teszi az életet. Talán a legizgalmasabb az egész folyamatban a várakozási idő, amikor az összeállított étel a sütőbe kerül, és utána a kezünkbe vehetjük az elkészült művet. Mielőtt a fogyasztók kipróbálhatják a finomságokat, egy termék keletkezésében hányan vesznek részt és milyen alkotási folyamatokon megy keresztül?
Az alkotás első lépése, hogy felvetjük azokat a termékeket, amelyeket szeretünk, és amiben hiszünk. Kizárólag olyan pékáruk jöhetnek szóba, amelyeket családom és jómagam is megennénk.
Amikor kiderült, hogy kisfiam tejfehérje érzékeny eldöntöttem, hogy olyan finomságokat biztosan fogunk készíteni, amelyeket ő is nyugodtan fogyaszthat. Így alkottuk meg 14 allergéntől mentes termékeinket. A tervezés után jön annak gyártásának technológiai megvalósítási vizsgálata, vagyis, hogy gyártható-e a termék a meglévő gépparkkal. Persze üzleti terve is készül a terméknek. Ha minden passzol, akkor az élelmiszeripari technológus összeállítja a receptúrát, majd átadja a gyártásnak, ahol Erzsike és Móni megsüti az új péksüteményt. A gyártmánylap az a termékadatlap, amellyel már a vásárló is találkozik. Az elkészült termékből mintát veszünk, érzékszervi vizsgálatot végzünk. Ha nem vagyunk elégedettek, akkor változtatunk, tökéletesítünk. Majd reméljük, hogy ami számunkra ízletes, azt a vásárlóink is annak találják majd.
A Pékinas blogoldalán olvasható, hogy az emberek számára egyre világosabbá válik, hogy az élelmiszerek nem csak energiával, makro- és mikrotápanyagokkal látnak el bennünket. Újra felfedezték a „régi gabonákat”. Mondhatjuk, hogy elérkezett az ősgabonák reneszánsza?
Az ősgabonából készült pékáruk napjainkban méltán élik másodvirágzásukat. Az ősgabonák jobban ellenállnak modern korunk viszontagságainak, védettebbek a betegségekkel szemben is, és szinte bárhol megteremnek. Azért foglalkozom az ősgabonával, mert bár hátránya, hogy kevesebb terem belőle (hektáronként 1-2 tonna), hiszek benne. Minden értékes dolgot tartalmaz, amiért kenyeret eszünk. Tápanyagokban gazdag, kevesebb a szénhidrát benne, mint a modern búzában, viszont növényi zsírokból, foszforból, nátriumból, béta-karotinból és lizin-mikroelemből, esszenciális aminosavból többet tartalmaz. Az ősgabonás termékek íze rusztikus: vajas aroma, enyhe diós jegyekkel. Szaftos, enyhe savas ízű bélzet párosul jól átsült, malátás-karamelles jellegű héjjal.
Már kapható a Pékinas legújabb terméke, ami puha, szaftos bélzettel és jól átsült, roppanós héjjal, nagyszerű ízzel rendelkezik. Élettel teli harmóniát, hagyományos rusztikus textúrát alkot. Milyen titkokat rejt még ez a finomság és mi ihlette az elkészítését?
Ó, ez az Ókovászos kenyerünk! Az ókovász használata egybevág egészségre törekvésünkkel. Megpróbálunk visszatalálni természetes környezetünkhöz, nem elfelejteni a kenyérsütési hagyományokat. Az Ókovász kenyér teljes kiőrlésű liszt, csíráztatott rozsmagvak és búzakovász felhasználásával készül, így 3 napig szaftos és puha marad. Kóstold meg, mi nagyon szeretjük!
Az interjút készítette: Fésűs Veronika főszerkesztő, sportfejlesztési mentor