A pontdiéta néven ismert fogyókúrának több változata is létezik. Egyik fajtáját a szakértők rendkívül egészségtelennek, mi több, hatástalannak tartják, de vannak olyan pontrendszerek is, amelyekkel egészségesen le lehet adni a felesleges kilókat.
A különféle pontdiéták közös vonása, hogy az ételek különböző pontértékeket kapnak, és úgy kell belőlük összeválogatni a napi menüt, hogy a pontok összege egy bizonyos értéket ne haladjon meg. Ennek a diétának az alapváltozatát nem tartják egészségesnek a szakértők: a fehérjedús és esetenként zsíros ételek ugyanis alacsony pontszámúak, 1-2 pontot érnek, míg a szénhidráttartalmú étkek akár több száz pontot is kaphatnak. A naponta elfogyasztható maximális pontmennyiség 40, így a szénhidrátban gazdag ételek szinte teljesen kikerülnek a fogyókúrázó étrendjéből. A zsíros, fehérjedús húsokban és húskészítményekben bővelkedő diéták viszont növelik a koleszterinszintet, hajlamosítanak a szív- és érrendszeri problémákra.
Nyolcpontos diéta
Ám nem ez az egyetlen olyan étrend, amely az élelmiszerek pontozására alapoz. Egy másik pontdiétában az ételek 0, 2, 2,5, 3, 3,5 és 4 pontot kaphatnak, a napközben elfogyasztott ételek pontértéke nem haladhatja meg a 8-at. 0 pontot kapnak a zöldségek és a gyümölcsök, például az alma, a narancs, és a mandarin, ám a banán már 2 pontot ér. A reggeli valamilyen gyümölcs, egy pohár frissen facsart narancslé, esetleg egy kávé édesítőszerrel. Ebédre és vacsorára 2-3-3,5 pontos ételek fogyaszthatók. Egy adag roston sült hal barna rizzsel például 3 pontot ér, ugyancsak 3 pontos egy tenyérnyi adag roston sült csirke- vagy pulykamell párolt zöldségekkel. Paradicsomszósszal leöntött tésztaétel 4 pontot ér, míg a friss saláta joghurtos öntettel 2 pontos. Egy kevés nassolást is engedélyez a diéta, egy szelet mézes vagy lekváros pirítós például 2 pontot ér, csakúgy, mint pár szem gumicukor vagy egy gombóc fagyi. Egy adag gyümölcssaláta viszont egy pontot ér.
A „súlyfigyelők” is pontoznak
A pontdiéta legkíméletesebb és a szakemberek szerint hosszú távon is leghatásosabb változata a Weight Watchers (Súlyfigyelők) elnevezésű nemzetközi hálózat pontozásos diétája. Ebben a rendszerben egyetlen ételféleség fogyasztása sem tiltott: minden étel pontszámot kap, és itt sem szabad naponta bizonyos pontszámnál többet elfogyasztani. Az alacsony kalória- és magas rosttartalmú ételek alacsonyabb pontszámmal bírnak, az étrend egésze pedig vegyes, változatos és zsírszegény, napi 1200-1800 kalóriával. A módszer a mértékletességre épít, a drasztikus önsanyargatást elutasítja. Szabályai szerint az első napokban, hetekben azt kell megtanulnia a fogyókúrázónak, hány gramm étel, ital fér egy bögrébe, tányérba, kanálba. Naponta legalább 50 dkg zöldséget és gyümölcsöt kell elfogyasztani, és legalább 2 adag tej, vagy kalciumban gazdag egyéb táplálék is az étrend része. A fehérjedús táplálkozás mellett a teljes kiőrlésű gabonafélék is fontos részét képezik a programnak, és naponta legalább 1,5 liter vizet, vagy egyéb kalóriaszegény folyadékot kell meginni. Hetente egyszer viszont belefér némi plusz kényeztetés.
A naponta elfogyasztható pontok száma elsősorban a testsúlytól függ. 68 kg alatt 18-25 pont a napi adag (legalább 18 pontnak megfelelő ételt el is kell fogyasztani!), 68 és 79 kg között 20-27 pont, 79 és 90 kg között 22-29, 90 és 102 kg között 24-31 pont az engedélyezett napi mennyiség.
Pontértékek a Weight Watchers diétájában:
|
Forrás: Horváth Judit / Vital Magazin