30 éves korunk körül elkezdődik az anyagcsere-lassulási folyamat,40 éves kor felett tízévente átlagosan 5%-al csökken az anyagcsere gyorsasága az ülő életmódot folytató embereknél. Ahhoz, hogy ezt a fokozatosan lassuló folyamatot azanyagcsere optimális sebességén meg tudjuk tartani és ne történjen raktározás a szervezetben, érdemes megismerned 4 egészséges anyagcsere-gyorsító ételt.
Az anyagcsere az általános megfogalmazá szerint egy orvosi és biokémiai fogalom, mely az élő szervezetekben végbemenő anyag-, energia és információáramlást jelenti.
A megfelelően működő anyagcsere valamennyi testi sejtet ellát mindennel, amire szüksége van, a salakanyagokat pedig eltávolítja a testből. Az anyagcsere egyensúlya az anabolizmus (azaz építő szintézis) és katabolizmus (lebontó szintézis) viszonyán alapul. Azt, hogy a tested mennyi kalóriát, tápanyagot használ el a nap során és milyen tempóban, azt az életkor, a nem,a testtömeg összetétele, a genetika és az egészségi állapot határozza meg.
Anyagcsere-gyorsító ételek:
Zabpehely
Rendkívül egészséges, magas rost tartalma biztosítja a jó emésztést. Glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít, és hosszú időn keresztül ellát energiával. Vitaminokat is tartalmaz, magas a B-, K- és E-vitamin-tartalma. Ásványi anyagokban igen gazdag. Alumínium, cink, foszfor, kálium, kalcium, kobalt, magnézium, mangán,szelén és vas is megtalálható benne. Érdemes megemlíteni tekintélyes fehérjetartalmát,illetve azt, hogy szervezetünk számára fontos antioxidánsokat is tartogat.
Alma
A magas rosttartalmú, viszont alacsony kalóriatartalmú gyümölcs az egyik legjobb anyagcsere-fokozó a gyümölcsök között. Az alma pectintartalma által is gyorsítja az anyagcserénket, emellett teltségérzetet okoz. Napi fogyasztása az egészséges étrendben ajánlott. Több kutatás bebizonyította, hogy az alma tartalmaz flavonoidokatis. A flavonoidok antioxidáns hatású (sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében közreműködő)növényi anyagok. A flavonoidok rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében emellett erősítik az immunrendszert, sőt még májvédő szerepet is betöltenek. Az alma segíti az emésztést vitaminjaival is, az A-vitamint, B-komplex vitaminokat és C-vitamint is megtalálhatjuk benne. Ásványianyag-tartalma magas, több mint 20- féle ásványianyag található benne. Ilyen például a kálium, kalcium,cink, fluor, jód, vagy a szelén.
Uborka
A zöldségek közül érdemes minél több uborkát fogyasztanunk. Ez a sokak által kedvelt élelmiszer magas víz és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően alapvető zöldség a fogyni vágyóknak. A magas, 90 százalékos víztartalom miatt kitűnő szomjoltó, ráadásul kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Az uborka vitamin- és ásványianyag-forrásnak is kiváló. Az A-, E-, B- és a C-vitaminok és a kálium, foszfor, nátrium, magnézium, szilícium és vas fontos forrása. A jelentős rosttartalom miatt az uborkán a héját is érdemes rajta hagyni fogyasztáskor, mivel a héjban található rostok javítják az emésztést.
Zöld tea
Ez az évezredes történelemmel büszkélkedő keleti ital természetes hatóanyagai révén az egyik legjobb anyagcsere-serkentő folyadék. A zöld teában található egyik antioxidáns az epigallocatechin gallate, javítja az anyagcserét, ezáltal segíthet az egészséges emésztés fenntartásában. Ugyancsak ez az antioxidáns csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát,véd a szívbetegségektől és a daganatos megbetegedésektől.Vitamintartalma jelentős, nagy mennyiségű C-,D-, K- és B2-vitamin található benne. A zöld tea fontos összetevői, a katekinek – melyek erélyes antioxidánsok– hatékonyan védik a húgyhólyag egészségét, ezáltal képesek megelőzni sok gyulladásos hólyagproblémát. A katekinek szervezetünkben felszívódva képesek eljutni a szem szöveteibe is, és olyan komoly betegségeket is megelőzhetnek, mint a zöldhályog vagy a szürkehályog. A megfelelően működő anyagcsere valamennyi testisejtet ellát mindennel, amire szüksége van, a salakanyagokat pedig eltávolítja a testből.
Horváth Tünde táplálkozási szakértő,MeTime stúdió tulajdonosának írása