Az utóbbi időben a köztudat részévé váltak, a „mikrobiom”,”probiotikum” „prebiotikum” szavak, fogalmak. Naponta halljuk, használjuk e szavakat, de vajon mit takarnak ezek a kifejezések?
Kezdjük egy kis biológiával. A testünkben együtt él velünk mintegy „társbérletben -vagy inkább nevezzük szimbiózisnak (együttélésnek) – egy különösen fontos élőlény-csoport. Lélekszámát tekintve tízszer többen vannak, mint ahány sejt felépíti a testünket, tömegre viszont csupán mintegy 1,5-2 kg-nyi. Baktériumokról – hasznosakról és károsakról – beszélünk. Egyegészséges szervezetben a hasznos baktériumok minimum 40-50 százalékban jelen kell legyenek. Sokféle feladatot látnak el, de a legismertebb az immunrendszerben betöltött szerepük. Ezen felül részt vesznek a bevitt táplálék lebontásában, a felszívódás normalizálásában, valamint előállítanak bizonyos fajta vitaminokat (például a K2 vitamint, ami fontos a véralvadás, a csontképződés folyamatában, vagy az érelmeszesedés megelőzésében is).
Szükségünk van-e a baktériumflóránk „karban tartására”?
A sportolók esetében végzett vizsgálatok és kísérletek során kimutatták, hogy a probiotikumok közvetlenül nincsenek hatással a sportolók teljesítményére, viszont közvetetett módon befolyásolják azt.
Nem megfelelő mikrobiom esetén ugyanis gyakrabban fordultak elő a különféle gyomor és bélpanaszok (savasodás, hányinger, émelygés, puffadás, hasi görcsök), valamint felső légúti és meghűléses megbetegedések (torokfájás, légcső-, vagy hörghurut) és lassúbb, nehezebb volt a gyógyulás folyamata is.
Tehát a kérdésre, hogy sportolóknak, akik egészséges életmódot folytatnak, szükségük van-e a baktériumflórájuk „karban tartására”, egyértelműen igen a válasz.

Hogyan tegyék ezt meg?
Bizonyos ételeink – például joghurt, kefir, bizonyos lágysajtok, savanyú káposzta stb. – tartalmaznak probiotikus baktériumokat, azonban legtöbbször nem megfelelő mennyiségben és nem megfelelő arányban. Leginkább a Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok bevitele és pótlása szükséges. Erre a megfelelő probiotikus étrendkiegészítőt kell megtalálni.
Kell-e naponta,és folyamatosan, vagy csak kúraszerűen fogyasszuk?
A mikrobiom baktériumtörzsei igen érzékenyek: a stressz, az alkohol, dohányzás (ezek azért a sportolókra kevésbé jellemzőek) bizonyos gyógyszerek, például – antibiotikumok –, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok pusztítják őket. Fennmaradásukhoz szükség van megfelelő táplálékra, amit „prebiotikumoknak” nevezünk. Ezek olyan élelmi rostok, amelyeket be kell juttatni a szervezetünkbe az ételeinkkel, valamint étrendkiegészítőkkel.
Sok terület vár még feltárásra ebben a témában, de az eddigi eredmények alapján annyi már bizonyos, hogy a sportolók esetében is nagy szükség van a bélflóra megfelelő állapotban tartására.
A cikk megjelent a Vital magazin októberi számában. INGYENES kiadványunkat ITT tudod megrendelni!
Hozzászólás ehhez a bejegyzéshez