Szeretni fogják kicsik és nagyok, éppúgy, mint a húsevők, és a zöldséget nem evők… Hogy milyen zöldséggel készítitek abban abszolút szabad kezet kaptok, a franciák rengeteg verzióban készítik. A teljesség igénye nélkül: hagymával, spenóttal, paradicsommal, kápia, vagy kaliforniai paprikával, póréhagymával, kukoricával, vagy akár csirkemellel, sőt hallal is.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só.
- (Vagy használhattok készen kapható leveles tésztát is.)
Tölteléknek:
- 30 dkg cukkini
- 15 dkg gomba
- 15 dkg zöldborsó (ha mirelitet használtok, válasszatok zsenge zöldborsót)
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 10 dkg félkemény sajt
- só, frissen őrölt bors, egy csipet szerecsendió
- 1 egész tojás.
Elkészítés:
- Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit (ha szükséges tegyünk hozzá egy kevés vizet) és tegyük hűtőszekrénybe minimum 30 percre.
- Pároljuk meg a felkarikázott gombát, kb.10 perc alatt.
- Serpenyőben a felkockázott szalonnát süssük zsírjára, adjuk hozzá a felkarikázott cukkinit, az aprított fokhagymát, a zöldborsót és a gombát, pároljuk együtt 5 percet.
- Keverjük el a tojást a tejszínnel, a reszelt sajttal. Mikor kihűlt a cukkinis, zöldséges keverék, adjuk a tejszínhez. Sózzuk, borsozzuk.
- 22- 24 cm-s piteformába nyújtsuk ki a tésztát, szedjük rá a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 35-30 perc alatt készre.
Egy jó tál vegyes, zöld salátával csodás vacsorát varázsolhattok belőle! Melegen az igazi!