Ha nyár, akkor kerti sütés! Baráti vacsorák vagy családi ebédek elengedhetetlen kísérője a szabadban sütögetés, hiszen grillen pillanatok alatt egyszerű, de ízletes ételeket készíthetünk. Az alábbi receptekkel a nagy siker garantált!
Az eredeti burger
A boldogság házias íze! Erről szól ez az ízletes házilag készült hamburger.
Hozzávalók két személyre:
500 g darált marhahús
- 1 evőkanál Worcestershire mártás
- 1 evőkanál fekete bors
- 1 vöröshagyma
- 4 db teljes kiőrlésű hamburgercipó
- paradicsom, saláta, ecetes uborka, …
Elkészítés:
Dolgozzuk össze a darált húst, a Worcestershire szószt és a borsot. Formázzunk belőle 4 húspogácsát.
Grillezzük 4 percig. Vágjuk a hagymát 12 mm-es szeletekre. Tegyünk egy szelet hagymát minden hamburgerre.
Grillezzük 4 percig. A bucikban tálaljuk a körettel együtt.
Zöldfűszeres csirke- és gomba- nyársak
Gyors, egyszerű, kirobbanóan ízletes.
Hozzávalók két személyre:
2 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell
- 500 g gomba
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 evőkanál szárított petrezselyem
- ½ teáskanál szárított kakukkfű
- 60 ml citromlé
- 2 evőkanál fehér ecet
- 125 ml zsírszegény csirkealaplé
- 1 teáskanál fekete bors
- 8 db 22 centis fa nyárs
Elkészítés:
Áztassuk a nyársakat vízbe, majd töröljük őket szárazra.
Egy lezárható edényben keverjük össze a rozmaringot, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a citromlét, az ecetet, a csirkealaplét és a sót és borsot.
Vágjuk fel a csirkehúst 25 mm-es kockákra. Tegyük a húst és a gombát is az edénybe, jól keverjük össze, hogy a pác mindenhol bevonja a húst. Fedjük le és hidegre téve pácoljuk 4-12 óráig. Időnként forgassuk meg.
Váltakozva húzzuk fel a húskockákat és a gombát a nyársra és süssük készre (5-7 perc alatt) a grillen. A páclét dobjuk ki.
Egészséges pizza-pita-zsebek
Pizza-pita-zsebek tele mindenféle finomsággal – bűnmentes élvezet.
Hozzávalók két személyre:
2 kis méretű, teljes kiőrlésű lisztből készült pita
- ¼ kis fej hagyma vékonyan felszeletelve
- ¼ zöldpaprika, kockára vágva
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál vegyes szárított zöldfűszer
- 2 szelet sovány főtt sonka vagy pulyka csíkokra vágva
- 50 g csökkentett zsírtartalmú mozzarella
- 2 paradicsom vékonyra szeletelve
- 2 gombafej vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál kukorica
Elkészítés:
Vágjuk fel a pitakenyerek egyik oldalát és kenjük be a belsejüket a paradicsompürével.
Tegyük egy tálba a vékonyra szelt hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát, a kukoricát, a sonkát vagy pulykát, a sajtot és a fıszereket. Adjuk hozzá az olajat és jól keverjük össze.
Osszuk el a tölteléket a piták között, majd tegyük őket a forró grillrácsra. Grillezzük 3-5 percig, amíg teljesen át nem melegszenek és a sajt meg nem olvad.
Teljes kiőrlésű lisztből készült pirítós fetasajttal
A görög és olasz ízek találkozása a mediterrán tengerpartra varázsol minket.
Hozzávalók két személyre:
2 vastag szelet teljes kiőrlésű kenyér
- ½ vöröshagyma
- meghámozva és apróra vágva
- ½ piros színű paprika kimagozva és csíkokra vágva
- 50 g feta
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál fekete bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a grillt. Keverjük össze a hagymát, a paprikát a balzsamecettel és a fekete borssal.
Pároljuk 1-2 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd öntsük őket egy tálba és tegyük félre.
Töröljük le a grillt. Tegyük a tölteléket az egyik szelet kenyérre és egyenletesen rendezzük el rajta, majd szórjuk rá a fetasajtot is. Tegyük rá a másik szelet kenyeret és pirítsuk a grillen 2-3 percig.
Grillezett mediterrán marha és zöldség
Kiadós fogás fele annyi idő alatt!
Hozzávalók két személyre:
500 g marha hasaalja
- 1 cukkini
- 1 paradicsom
- 1 hagyma
- 1 zöldpaprika
- 8 db x 22 centis fa nyárs
Az öntethez:
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál durvára őrölt fekete bors
- 1 teáskanál fokhagymagranulátum
Elkészítés:
Áztassuk a nyársakat vízbe, majd töröljük őket szárazra.
Keverjük össze az öntetet egy tálban.
Fagyasszuk a marhahúst 30 percig, majd vágjuk vékony csíkokra a rostokra merőlegesen. 4 nyársra osszuk el a húst.
Grillezzük 4 percig.
Vágjuk a zöldségeket 8 darabba és húzzuk őket 4 nyársra.
Tegyük a zöldségnyársakat is a grillre és kenjük be az öntettel, majd grillezzük 4 percig.