40 dkg rigatoni (bordás csőtészta) 4 főre
A mártáshoz:
10 dkg fokhagyma (2-3 fej)
10 dkg vaj
5 dkg parmezán
2 evőkanál balzsamecet
5 dl tejszín
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz 1 csokor friss bazsalikom
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, a vajat pedig mérsékelt tűzön kevergetve megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű, 8 cm magas peremű teflonserpenyőben. Beledobjuk a fokhagymát, jól elkeverjük, aztán kb. 15 perc alatt, lefedve aranybarnára puhítjuk a gerezdeket. Közben néha átkavarjuk őket, de nem kell gyakran.
Ezalatt egy nagy fazékban bő 4 liter vizet forralunk a tésztának, megsózzuk, és ha forr, kifőzzük benne a tésztát. Közben megreszeljük a parmezánt.
A megpuhult fokhagymáról levesszük a fedőt, rákanalazzuk a balzsamecetet, és nagy lángon szűk 1 percig kevergetjük. Így az ecetből elforraljuk a szúrós, savas ízét. Ezután a fokhagymát a balzsamecetes-vajas keverékkel együtt átöntjük egy turmixgépbe, hozzáadjuk a tejszínt és a parmezánt, majd az egészet simára pépesítjük, megsózzuk-megborsozzuk, és megfűszerezünk szerecsendióval. Máris kész a mártásunk.
Tálalás előtt a megfőtt tésztát leszűrjük, és belefordítjuk abba a serpenyőbe, amelyben korábban a fokhagymát sütöttük. Hozzákeverjük a mártást, és nagy lángon, szűk 1 perc alatt kevergetve összemelegítjük vele, aztán megszórjuk apróra vágott, friss bazsalikommal. Ha túl sűrűnek találjuk az ételt, hozzáadunk 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővízéből is, de szerintem úgy finom, ahogy van, nem kell a jó kis fokhagymaízt halványabbra venni akár egy cseppnyi vízzel sem.