HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás tudatos étkezés

Sajt kisokos

Sajt kisokos

Érdekességek a „lyukas” tejtermék világából

Lágy vagy kemény, illatos vagy semleges – a sajtoknak számtalan fajtája van, és szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné valamelyiket. Sokról azonban azt sem tudjuk, mi fán terem, illetve milyen értékes tápanyagot tartalmaz. És vajon hogyan zajlik a sajtkóstolás? Az egér tényleg szereti a sajtot? Körképünkből minden kiderül!

A frisstől a penészesig, a lágytól a kecskesajtig

Kevés olyan élelmiszercsoport van, amelyet annyi szempontrendszer szerint lehet kategorizálni, mint a sajtokat. Az állag, a zsírtartalom, az oltóanyag, az előállítás módja, a tej eredete mind-mind szempont lehet. Idehaza jellemzően lágy, félkemény és kemény sajtokat ismerhetünk, de ez a besorolás sokszor tévútra vezet, ugyanis bizonyos sajtfajták az érés során lehetnek lágyak, kemények és félkemények is. Szerencsésebb aszerint csoportosítani hogy például friss vagy lágy, érlelt vagy ömlesztett sajtokról van-e szó. (forrás: Táfelspicc)

  • Friss sajtok: feta, mozzarella, mascarpone, ricotta, orda, juhtúró
  • Lágy sajtok: Nemes penésszel érlelt lágy sajtok: camembert, brie
  • Mosott kérgű lágy sajtok: pálpusztai, romadur
  • Érlelt sajtok: trappista, ementáli, parmezán, gouda
  • Kecskesajtok
  • Kékpenészes sajtok: roqeufort, gorgonzola

A pizza legnagyobb szerelme 

Brit tudósok izgalmas kutatási eredményeket tettek közzé pár éve – azt vizsgálták, vajon melyik sajt működik a legjobban pizzafeltétként? Melyiktől lesz igazán fenséges a pizza? A tudós csapat hét sajttípus – – mozzarella, cheddar, Colby, edámi, ementáli, Gruyère, provolone – rugalmasságát, szabadzsír- és nedvességtartalmát, vízaktivitását és sütési hőmérsékletét vizsgálta, azt is figyelték, hogyan viselkednek sütés közben. Az eredmények szerint a mozzarella felszínén könnyen jönnek létre „sajtbuborékok”, a megfelelő mértékű barnulás és „hólyagosodás” eléréséhez pedig elég, ha a mozzarellát a többi hat sajtféle bármelyikével kombináljuk – így kapunk nyerő párost.

Laktózérzékenyekre szabva

Laktózintolerancia akkor jelentkezhet valakinél, ha a laktóz vékonybelekben történő lebontásáért felelős enzimet, a laktázt, szervezete nem, vagy nem kellő mennyiségben képes előállítani. Ezen enzim hiányában a laktóz nem képes a vékonybelek falán keresztül felszívódni, így továbbhalad a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, nagyobb mennyiségű gáz keletkezik, ez pedig puffadást és gyomorproblémákat okoz. Érdekesség, hogy amennyiben a sajt szénhidrát vagy cukor tartalma 0,1g /100g  vagy az alatti akkor – mivel más cukrot, mint ami a tejben található tejcukor a termék nem tartalmazhat – biztosak lehetünk benne, hogy a sajt laktózmentes még ha ezt külön nem is jelölik a csomagolásán. Ám ma már sok cég odafigyel azokra a fogyasztókra, akik laktózintoleranciájuk okán nem, vagy csak alig fogyaszthatnak „normális” sajtokat, és  kifejezetten laktózmentes tejből készítik vagy a gyártás során vonják ki termékeikből a laktózt – erre pedig külön fel is hívják a fogyasztók figyelmét.

Sajtok a fogyókúrában

A sajtoknak általában magas a telített zsírsav-, koleszterin- és sótartalmuk, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztásuk, ám kalcium- és fehérjetartalmuk miatt szinte kihagyhatatlanok a kiegyensúlyozott étrendből. Diéta idején a zsírosabb sajtokat – például trappista, eidami – ajánlott kerülni, és helyettük inkább sovány, „light” jelölésű termékeket, krémsajtokat, illetve gazdagabb ízvilágú kemény sajtokat (pannónia, ementáli) rakni a tányérra.

Túró vagy sajt?

A ricotta az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A sajtkészítéskor megmaradt és újramelegített tejsavóról van szó, amelyet lecsöpögtetnek. Állaga a túróhoz hasonló, és mivel íze is nagyon hasonlít a túróéhoz (ám annál jóval semlegesebb ízvilágot képvisel), ezért gyakran használják annak helyettesítésére. Jó választás lehet különféle édességek készítéséhez, azonban azoknál a recepteknél, amelyek eredetileg ricottát írnak elő, nem érdemes túróra váltani, mert a végeredmény – hasonlóságuk ellenére is – teljesen más lesz. 

Tele kalciummal

A sajtok kalciumtartalma 400-850 mg/100 g, így 10 deka sajt akár a teljes napi kalciumszükségletet is fedezheti a felnőttek esetében.

Tényleg szereti az egér?

A Manchester Metropolitan Egyetem kutatója, dr. David Holmes járt utána annak, hogy vajon van-e igazságlapaja a mesékből is ismert mítosznak. A kísérlet megállapította, hogy a rágcsálók csak akkor fanyalodnak rá a sajtra, ha már nagyon éhesek, inkább a gabonaféléket és a gyümölcsöket részesítik előnyben.

Mi az a fondü?

Röviden: sajt, olvasztva. Hosszabban: a fondü az az étel, amelyet – általában kimondottan erre való edényben – lehetőleg többféle sajt megolvasztásából készítenek, és amelybe fondüvilla segítségével kenyérdarabokat, szőlőszemeket, párolt vagy nyers zöldséget, esetleg húst mártogatnak, majd fehérborral, forró teával öblítik le az igazi gourmék. Nagyon fontos, hogy a sajtmassza sosem főhet, csak épphogy rotyoghat.

 Merre van Pálpuszta?

Jellegzetes ammóniás illatáról (másoknak csak: szagáról) ismerjük a legtöbben a pálpusztai sajtot, az elnevezés azonban csalóka. A tehéntejből készült lágy sajtot először az 1800-as évek végén, Heller Pál sajtgyárában alkották meg. Jellegzetes sajtunk nevében a „pál” Hellerre utal, míg a „pusztát” csak azért toldották hozzá, hogy jobban csengjen.

Kóstolás mesterfokon

A különböző sajtok kóstolása a külső jegyek megfigyelésénél kezdődik: először nézik a színét és az állagát, ezután veszik csak be a szájba. Először azt vizsgálják, milyen a textúrája – például gumiszerű, lágy, sima, szemcsés vagy éppen kristályos -, ezután jön az ízlelés: a kóstolók hagyják, hogy a szájukba kerüljön egy kis oxigén a sajt mellé, így felszabadul a sajt igazi íze. Ha nem szakértőként, inkább csak kedvtelésből kóstolunk sajtot, akkor két különböző fajta között ihatunk egy kis bort, de komoly versenyeken az alkohol ki van zárva – helyette vizet kell inni, de az alma a savasságával semlegesít, így nagyon jól elveszi az előző sajt ízét. A sajtoknál is van egyfajta sorrend, így érdemes a friss, lágy sajtoktól haladni a testesebb, nemes penészes fajták felé.

Cimkék: ementálifondügasztrokálciumkecskesajtkóstoláslágysajtpálpusztaipannóniaricottasajt

Előző bejegyzés

Videó! Görög - római joghurtos saláta

Következő bejegyzés

Variációk sütőtökre

Következő bejegyzés
Variációk sütőtökre

Variációk sütőtökre

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

2021. február 25.
Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

2021. február 25.
Milyen világban szeretnénk élni?

Milyen világban szeretnénk élni?

2021. február 25.
Az Anamé Program története

Az Anamé Program története

2021. február 25.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

2021. február 25.
Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

2021. február 25.
Milyen világban szeretnénk élni?

Milyen világban szeretnénk élni?

2021. február 25.
Az Anamé Program története

Az Anamé Program története

2021. február 25.
Minden nő más, minden test más

Minden nő más, minden test más

2021. február 24.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről