A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Van közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízű is, emiatt rendkívül változatos módon lehet őket fogyasztani.
Szinte minden sós ételhez illenek. Még ha kis mennyiségben fogyasztunk csírákat, azzal magas tápértékű élelmet biztosítunk szervezetünknek. Napi 2-3 evőkanálnyi mennyiség bőven elegendő belőle, ennyit akár egyetlen szendvicsbe is bele lehet keverni.
Saláta: A csíra bármilyen salátához illik. A majonézes káposztasalátába (fehér káposzta, sárgarépa, hagyma, majonéz) nagyon finom a retekcsíra, a zöldsalátákkal kiválóan harmonizálnak a fűként növő növények csírái, az árpa, a búza, a zab.
Pita, hideg szendvicsek: Ezekbe a csíra épp úgy használható, mint a paradicsom, paprika, vagy a salátalevél .
Kenyér : A mandula-, a napraforgómag, a búza-, és a lucernacsíra feldobja a házi sütésű kenyér ízét. Csak keverd őket össze vízzel, és tedd a tésztába. Ráadásként segítenek magasabbra emelni a kenyértésztát.
Omlett: Ehhez a lucernacsíra vagy több csíra keveréke illik.
Leves: Tálalás előtt érdemes beleszórni a csírát. A retek kellemesen pikáns ízt ad, a lucerna- és a búza édeskés aromájú.
Túrókrém: Tejföllel, joghurttal, zöld fűszerekkel, pirítósra kenve vagy paprikába töltve – itt sem követünk el hibát a csírákkal.
Extra tipp: A csírákat akár le is darálhatjuk. Például a darált rozscsírát ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd például süt padlizsánra vagy cukkinire öntve melegen tálaljuk.