A vegánság körül még mindig elég sok mítosz kering. És még mielőtt megválaszolnánk a kérdést, hogy segít-e a vegán étrend a fogyásban, érdemes tisztáznunk, hogy mit is foglal magában a vegán étrend.
Egy növényi étrendet követő ember legalább egyszer már találkozott a következő kérdésekkel, megjegyzésekkel: „Nem vagy vitaminhiányos? És miből viszed be a B12 vitamint? Ha nem eszel se húst, se tojást és nem fogyasztasz semmilyen tejterméket, akkor honnan viszel be fehérjét? Lehet most nem, de később biztosan beteg leszel!”
Mit nem eszik egy vegán?
Nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket: húst, tejet, tejterméket, tojást, mézet. Ellenben több zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest és „álgabonát” fogyaszt. A vegán étrenden élők tápanyag ellátottsága is hiánytalanulmegoldható , csak kellő hozzáértésre van szükség.
Ugyanakkor egy predán étrenden élőnél is jelentkezhet hiánytünet, felléphetnek betegségek.
Predán étkezést követő az, aki húst is fogyaszt rendszeresen, de kevés zöldséget és gyümölcsöt eszik.
Ugyanez igaz fogyás-hízás tekintetében is. Mindkét esetben lehet valaki elhízott vagy vékony . Egy vegán ember is táplálkozhat egészségtelenül, ugyanis a sok kenyér, tésztafélék, olajos sült krumpli az elhízás és betegségek kiváltója lehet. Ez az egyoldalúság vezethet hiánybetegségekhez is, illetve lehet számolni zsírfelesleggel, inzulinrezisztenciával, szív-és érrendszeri problémákkal is.
Mit, miért eszünk?
Ha megtanuljuk (nem csak vegánként), hogy mit miért eszünk, ha változatosan étkezünk és mindennap fogyasztunk zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, akkor minden tápanyagot biztosítunk a szervezetünk számára. Így vegánként egy sokkal komplexebb étkezést alakíthatunk ki, több rostot, jobb antioxidánsokat, jobb minőségű zsírokat, elegendő mennyiségű rostokat fogyasztunk, és a megfelelő fehérjemennyiséget is fedezni tudjuk. Az így megfelelően összeállított étrend nem csak számos betegséget előz meg, hanem a fogyást is segíti.
Tervezzük meg, hogy mit és mennyit eszünk
Kerüljük a cukros, fehér lisztes termékeket és a bő olajban sült fogásokat is zárjuk ki. Válasszuk az antioxidánsokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú gyümölcsöket, és a magas víztartalmú zöldségeket. Az olajos magvakat illetően figyeljünk a mértékletességre. Kerüljük a vegán húshelyettesítőket és a vegán desszerteket, mert ezek sokszor tartalmaznak nem egészséges összetevőket. A desszertek pedig fehér liszt és cukor hozzáadásával készülnek. Ezeket a tanácsokat betartva vegánként, mivel nem fogyasztjuk az állati termékekben található egészségtelen zsírokat és adalékanyagokat, sokkal könnyebben fogyhatunk éhezés nélkül. S mindezt úgy, hogy sokkal több energiánk is van. Alacsonyabb a koleszterinszintünk, a vérnyomásunk, valamint kisebb az esély a cukorbetegségre és a rákos megbetegedésekre.
A vegán egy igazi gyulladáscsökkentő étrend, amelynek köszönhetően csökken a testsúlyunk és a testzsírunk szintje is. Ha zsírban gazdag ételeket eszünk, a zsír egy része az izomsejtekbe jut, ahol megzavarja a mitokondriumtermelést, számuk csökken, amelynek eredménye a lelassult anyagcsere.
Kutatások bizonyították, hogy a telített zsírok – amelyek húsokban és sajtokban találhatók –, ebben a tekintetben rosszabbak, mint telítetlen társaik. A húsban lévő zsír és fehérje együttesének egyik legnagyobb veszélye, hogy elhízást és érelmeszesedést is okozhat. A túlzott hús és tejtermék fogyasztással leterheljük a májat, a vesét, a fő kiválasztó rendszereinket. Szervezetünk megtelik méreganyagokkal, egy beteg, leterhelt szervezetet pedig meg kell tisztítanunk, amire szintén alkalmas a növényi táplálkozás.
A hús és a tej nagymértékben tartalmaznak L-tripthofán vegyületet, amely álmosságot, fáradtságot okoz. A fáradt embernél pedig koncentrációs zavarok léphetnek fel, az edzésre sem lesz energiája. A tehéntej kazein tartalma pedig nehezen emészthető az ember számára, rontja az emésztést..
Róka Eszter edző, sporttáplálkozás-szakértő írása