HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás egészség

Sózzunk okosan

Sózzunk okosan

Bár régen fizetőeszközként használták, azért ma is mindennapjaink része maradt, hiszen a só az egyik legalapvetőbb fűszerféle. Noha legtöbben csak a háztartási és a tengeri sót ismerjük, többtucatnyi típusút, színűt, ízűt tart számon a világkonyha. De vajon hány félét különböztethetünk meg, és melyik mire használható? Ennek jártunk most utána.

Tengeri só

Talán a legalapvetőbb fajta, amit a legtöbben a hétköznapi fűszerezés során használnak. A finomított konyhasó helyett a tengeri sót válasszuk, ha feltöltenénk fűszerkészleteinket. A tengeri só általában az óceánokból és tengerekből előállított finomítatlan sót jelenti, noha ismerünk ipari módon előállított, finomított verziót is. Előállítása igen egyszerű, hiszen a lecsapolt tengervizet egy  agyagtálcára terelik, ahol a napfény és a szél hatására a nedvesség elpárolog, és visszamaradnak a sókristályok. Más, finomított sókhoz képest a tengeri só több ásványi anyagot tartalmaz, így magasabb vas-, kálium-, kalcium-, cink-, mangán és jódtartalma.

Fleur de Sel

A sófélék igazgyöngyeként tartják számon, hiszen ez az egyik legjobb minőségű tengeri só. Franciaország nyugati partjáról származik, melynek kristályait évszázadok óta ugyanazzal a technikával állítják elő. Ezt a típust a napos délutánokon hagyják száradni a sógyűjtő lemezeken, aminek legfelső rétege a sóvirág, vagyis a Fleur de Sel. Ezt a réteget még mindig kézi erővel gyűjtik be, így őrizve meg a fűszer kézműves jellegét. Világszerte a professzionális konyhák elmaradhatatlan kelléke, híres cukrászdák előkelő fűszere, úgy tartják ugyanis, hogy rendkívüli zamatot ad csokoládénak.

Sel Gris

Amíg a Fleur de Sel a sóüledék felső rétege, addig a Sel Gris a sómedencék alján található. Az ott leülepedő agyagtól kapja kissé szürkés színét. A tapintásra nedves sót szintén kézműves termékként állítják elő Guérande alatt, Franciaország Bretagne tartományában, ahol mintegy 2000 hektárnyi sómező terül el. Használjuk tésztákhoz, zöldségekhez vagy akár grillezéshez, minden ételhez nagyszerűen illik, éppen ezért lett a séfek egyik kedvenc sófajtája.

Maldon só

Ezt a tiszta fehér, szilánkszerű sófélét több mint kétszáz éve Anglia egyik kincseként tartják számon, az Essexben gyártott fűszerféle előállítása azóta ugyanúgy történik. A Blackwater folyó torkolatánál a napi kétszeri apály terjedelmes lapályokat és mocsarakat hoz a felszínre. Ennek köszönhető, hogy a felfedett tengeri algákon megszilárdul a só. Ezt később begyűjtik, megszűrik, majd egy egész napon keresztül forralják, így érve el tökéletes tisztaságát. Aki ismerkedik a sófélékkel, és először a biztosra menne, annak a Maldon sót ajánljuk. Íze egyedi, de nem tolakodó, tökéletes például a mártásokhoz, mert rendkívül gyorsan elolvad az ételekben.

Perzsa kék

A világ egyik legritkább sója egy észak-iráni sóbányából származik. Különleges kék színének magyarázata nem a só összetételében keresendő. A sókristályok ebben a sóban sajátos szerkezetet alkotnak, ezért a fény úgy törik meg a kristályokon, hogy azt kéknek látjuk. Nemcsak színe teszi különlegessé, hanem lelőhelye is. Ugyanis a világon csak egyetlen forrása ismert, egy családi sóbánya az észak-iráni Semman tartományban. A perzsiai kék só íze először erős, majd rögtön azt követően megenyhül, finom és kellemes ízt hagyva maga után. Nagyszerű szárnyasokhoz, leginkább kacsa- és libamájhoz, de húsfélék mellé is kiváló. Úgy tartják róla, ráerősít a többi fűszer zamatára, kiemeli azokat. Magas káliumtartalmának köszönhető jótékonyan hat a magas vérnyomásra.

Hawaii lávasó

Egy apró vulkanikus csendes-óceáni szigetről, a     Hawaii-szigetcsoport egyik tagjáról, a Molokai-ról származik. Különleges fekete színét aktívszén-tartalmának köszönheti, amely nemcsak első pillantásra furcsa színét, de egyik legnagyszerűbb tulajdonságát is adja. Ez az aktív szén ugyanis erős méregtelenítő hatással bír, ráadásul a sókristályok értékes ásványi anyagokat is tartalmaznak. Egzotikus ízvilága miatt halakhoz, rákokhoz, zöldségek párolásához nagyszerű fűszer, de az ételek dekorációjaként is nagyszerűen mutat.

Vörös Alaea

Szintén Hawaii szigetéről származik, az alaea vulkanikus vörös agyagtól kapta a színét és nevét is. A szigetcsoport lakói évszázadokig vallási rítusaik egyik kellékeként használták. A bűvös szer – noha mi nem használjuk varázsláshoz – élettani tulajdonságai miatt még mindig bűvös fűszernek minősül. Rendkívül magas arányban tartalmaz ugyanis élettanilag hasznos anyagokat. A lazac, a halak, de akár a sült sertés ízét még egyedibbé, teltebbé teszi.

Himalája só

A himalájai Khewra sóbánya legmélyebb szintjéről bányásszák ezt több mint 250 millió éves sókristályt. Kitermelése az évszázadok alatt mit sem változott, így még mindig kézzel termelik ki. Az élet sójának vagy sejtsónak is nevezik, ugyanis a periódusos rendszer szinte minden elemét magában hordozza, így alapja lehet a bázikus, tisztító diétáknak is. Átlátszó, nagyobb szemű kristályai általában rózsaszínűek vas-oxid-tartalmuk miatt. Már itthon is egyre több üzletben, boltban kapható. Használjuk minden ételhez, akár az édes ízek kiemelésére is, de mindezek mellett kiváló páros a húsokkal, halakkal és zöldséges ételekkel.

Jukyeom

Koreai füstölt bambusz só, amelyet elsőként a buddhista szerzetesek állítottak elő. Gyártásánál a tűz, a víz, a föld és a levegő egységét hívták segítségül, így nem véletlen, hogy használatának is rendkívüli gyógyító hatást tulajdonítottak. A só készítésénél az alapanyagot bambuszokba töltik, amit iszappal zárnak le, majd egy erdeifenyővel befűtött kemencében egymás után kilenc alkalommal 100 fok felé hevítik, így hozva létre a páratlan tisztaságú kristályokat. Az iszap miatt nyomelemekben rendkívül gazdag fűszer aromája, zamata miatt Európa számos országát meghódította, élénk ibolya színe pedig minden ételt szépít, díszít, ünnepivé varázsol.

Cimkék: fleur de selHawaii lávasóHimalája sójukyeomMaldon sóPerzsa kékSel GrissóVörös Alaea

Előző bejegyzés

A legújabb anti-aging kezelések arcra és testre

Következő bejegyzés

Lábápolás felsőfokon

Következő bejegyzés
Lábápolás felsőfokon

Lábápolás felsőfokon

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Amikor te vagy a fontos – önismeret coachinggal

Amikor te vagy a fontos – önismeret coachinggal

2021. február 28.
Bőrápolási rutin: mi a teendő reggel és este?

Bőrápolási rutin: mi a teendő reggel és este?

2021. február 28.
Sportolás aromaterápiával

Sportolás aromaterápiával

2021. február 27.
Így nyújtsd a piriformis izmot!

Így nyújtsd a piriformis izmot!

2021. február 27.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Amikor te vagy a fontos – önismeret coachinggal

Amikor te vagy a fontos – önismeret coachinggal

2021. február 28.
Bőrápolási rutin: mi a teendő reggel és este?

Bőrápolási rutin: mi a teendő reggel és este?

2021. február 28.
Sportolás aromaterápiával

Sportolás aromaterápiával

2021. február 27.
Így nyújtsd a piriformis izmot!

Így nyújtsd a piriformis izmot!

2021. február 27.
Miért vagyunk fáradtak egy hosszabb edzés után?

Miért vagyunk fáradtak egy hosszabb edzés után?

2021. február 26.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről