Egy sűrű, forró, ízes krémleves ínycsiklandó vacsora, vagy ebéd lehet. Ráadásul csupa olyan egészséges hozzávalót tartalmaz, amely jótékony hatású a szervezetünkre.
Gluténmentes receptünket könnyedén készíthetitek tejmentes verzióban is. Íme:
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa (meghámozva, karikákra vágva)
- 2 fej édeskömény (szeletelve)
- 1 fej vöröshagyma (szeletelve)
- oliva olaj
- 2 gerezd fokhagyma (hámozatlanul!)
- 1,6 liter zöldségleves alaplé
- 1 dl főző tejszín (akár zabtejszín)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 190C-ra, és tedd egy sütő tálba a répát, a hagymát és az édesköményt nyakon öntve őket 2 evőkanál olivaolajjal. Süsd 20 percen át, majd tedd melléjük a fokhagyma gerezdeket. Kavard össze őket alaposan, majd mehetnek vissza sülni még 20 percre. Hagyd a sütőben míg a zöldségek puhák és kezdenek barnulni. A sütőből kivéve vedd le óvatosan a fokhagyma gerezdekről a héjat. (Érdemes gézből készült kesztyűt használni, a forróság miatt.)
Tedd a zöldségeket egy nagyobb fazékba a zöldség alaplével együtt és főzd együtt kb. 15 percig. Ezután botmixerrel pürésítsd, míg egészen krémes állagú nem lesz.
Tálaláskor adj hozzá egy kevés tejszínt és fogyasszátok /mártogassátok pirított pitával (vagy gluténmentes verziójával)!