A testünknek olyan alapvető tápanyagokra van szüksége, mint amilyenek a szénhidrátok, a zsírok, a fehérjék, a vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek és a víz. Mutatunk egy rövid ismertetőt, amely alapján összeállíthatjuk, hogy miből érdemes bevinnünk a megfelelő szénhidrátot és zsírokat.
Róka Eszter sporttáplálkozás-szakértő írása
- Egyszerű, finomított szénhidrátok: Ezek azok, amelyek akadálytalanul bekerülnek a véráramba, rögtön felszívódnak és hirtelen megemelik a vércukorszintet. A sejteknek igen kevés idejük van feldolgozni ezeket, és amit nem használnak fel, az a májraktárba kerül. Ide tartoznak a kristálycukor és származékai, az édességek, konzervgyümölcsök, illetve azon termékek, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak.
- Egyszerű, természetes szénhidrátok: Viszonylag gyorsan felszívódnak, de természetes formában találhatóak benne ásványi anyagok, vitaminok és más molekulák, amelyek segítik a felszívódást, így nem csak üres kalóriákat jelentenek. Ide soroljuk a gyümölcsöket, a tejtermékeket is.
- Összetett, finomított szénhidrátok: Lassabban szívódnak fel, hiszen a felhasználás előtt a szervezetünknek először le kell bontania őket egyszerű cukorra.Ez a folyamat pedig időt vesz igénybe, ezáltal lassabb a felszívódás, ugyanakkor üres kalóriákról beszélünk. Ezek a tápanyagok szintén nem tartalmaznak rostot, emésztésünkre nincsenek segítő hatással. Ide tartoznak a fehér kenyerek, a tésztafélék, a fehér rizs (ezzel szemben a basmati rizs vitaminokban gazdag és segíti az emésztést).
- Összetett természetes szénhidrátok: Lebontásukhoz több idő szükséges, rosttartalmuk pedig lassítja a felszívódást, sok hasznos tápanyaggal látják el szervezetünket. Ide soroljuk a teljes kiőrlésű gabonákat, a zöldségeket és az apró, magvas gyümölcsöket.
Telített zsírsavak: A telített zsírban gazdag ételek megnövelik a vér koleszterin szintjét, hatással vannak a trombózis kialakulására és összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések kialakulásával is. Főleg állati eredetű táplálékokban találhatóak (például vörös húsok, disznózsír, tejtermék) Ezek a zsírok csak energiát adnak, leginkább csak a zsírpárnákat gyarapítják.
Telítetlen zsírsavak: Az egyszeres telítetlen zsírsavakhoz soroljuk az olívaolajat és az olajos magvakat. A többszörös telítetlen zsírsavak pedig az olajos húsú halkban találhatóak meg. Ide tartozik az Omega-3 és Omega-6 is, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára.
A szénhidrátok testünk energiaforrásának fő ellátói, a zsírok pedig nélkülözhetetlenek az idegrendszer működéséhez, a hormontermeléshez, és bizonyos vitaminok felszívódásához is. Csupán arra kell figyelni, hogy ezeket a tápanyagokat milyen forrásból visszük be a szervezetünkbe.
Ha nem vagyunk biztosak magunkban, tájékozódjunk, de mindenek előtt kérjük szakember tanácsát.