A zöldségek fogyasztásával gyerekkorunk óta riogatnak a felnőttek, és valljuk be a spenót, a brokkoli vagy a sárgarépa kevés gyermeknek a kedvence. Pedig a zöldségek kiemelkedő táplálkozás – élettani szerepet töltenek be szervezetünk optimális működésében.
Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidrát tartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír- és szénhidrát anyagcseréjét. Ha elkerüljük a zöldségek pürésítését, turmixolását vagy agyonpárolását, akkor lassan emelik meg a vércukorszintünket is, ami igen kedvező szervezetünk számára.
Ha figyelni szeretnél az étkezéseid során az alacsony szénhidrát bevitelre, építsd be ezeket a zöldségeket az étrendedbe a nyári hónapokban is:
Avokádó
Az avokádó napjaink egyik legkedveltebb zöldsége, 100 g-jában 2 g szénhidrátot találunk. Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak segítenek a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében, valamint néhány vitamin és ásványi anyag felszívódásában. Emellett 20 különböző vitamin és ásványi anyag található benne, többek között folát, C- K- Evitamin, kálium, B5- , B6-vitamin. Az avokádónak gyulladáscsökkentő hatása is ismert, ami hasznos lehet az edzések utáni izomláz enyhítésében, valamint a sérülésekből való felépülésben. 20 különböző vitamin és ásványi anyag található benne.
Paradicsom
A paradicsom nem csak a 100 g/3 g-os alacsony szénhidráttartalma miatt jó választás, de rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Egyik fontos összetevője a likopin, amely erős antioxidáns tulajdonságú. Javítja az általános egészségi állapotot és teljesítményt, segíti az izmok regenerációját. A piros, érett, nyers paradicsom kiváló A-C-K vitamin, folsav és kálium forrás, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, a fáradságot, a szív- és érrendszeri és daganatos megbetegedések kockázatát. A-C-K vitamin, folsav és kálium forrás.
Uborka
Az uborka az egyik legszélesebb körben termesztett zöldség világszerte. Népszerűségét nemcsak hidratáló hatásának köszönheti, hanem minimális szénhidrát tartalmának is. Ez a sokszínűen felhasználható zöldség 100 grammonként 3 gramm szénhidrátot tartalmaz csak, ráadásul A-, B- és C-vitaminban is gazdag. Elektrolit tartalma miatt edzés utáni étkezésbe is érdemes beépíteni. Sárgarépával együtt fogyasztva csökkenti a vér húgysavszintjét, ami köszvény esetén igen jótékony hatású. A-, B- és C-vitaminban is gazdag.
Brokkoli
A brokkoli komplex összetevői, valamint viszonylag alacsony szénhidráttartalma miatt (4 g/100 g) miatt az egészségükre fokozottan figyelmet fordítók és a sportolók egyik kedvenc zöldségféléje. Bőrfiatalítóként, szépségmegőrzőként éppúgy értékes, mint csonterősítőként. A benne található úgynevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Rendkívül magas antioxidáns-tartalma következtében valóságos ízületőr, de az ízületi gyulladások leküzdésében is rendkívül hasznos. A magas vérnyomással küzdők számára is valóságos gyógyzöldség – nem csupán keringésjavító, de óv a vérszegénység ellen, sőt energiával is felölti a szervezetet. A magas vérnyomással küzdők számára is valóságos gyógyzöldség.
A zöldségek kiemelkedő táplálkozás – élettani szerepe miatt jótékonyan hatnak szervezetünkre, és így nyáron szezonálisabban és frissebben tudunk hozzájutni. Ha a cikkben szereplő zöldségek közül választasz a salátádba vagy köretnek, még a túlzott szénhidrát fogyasztástól sem kell tartanod, ezért érdemes kipróbálni és megszeretni ezeket.
Horváth Tünde táplálkozás-szakértő, MeTime Stúdió tulajdonosának írása