Biztosan mindenki találkozott már a superfood, azaz a szuperétel kifejezéssel. Nem újdonságról van szó, hiszen már az 1915-os Oxford Dictionary-ban is fellelhető, mint egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre. Tehát a superfood-ok az igazán egészséges, tápanyag-dús, vitaminokkal teli ételek szinonimája.
Fontos azonban tudni, hogy csodát nem várhatunk ezektől az ételektől sem, ám számos kedvező hatással bírnak az egészségre. Nagy mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket, aminosavakat, nyomelemeket, fehérjét, esszenciális zsírsavakat, és igazi antioxidáns-bombák.
De vajon tudjuk-e, melyek ezek a szuperételek?
Az esetek túlnyomó többségében a legtöbben, a ma „divatos” chia magra, goji bogyóra, spirulinára, quioa-ra gondolnak. Természetesen ezek tényleg igazi szuperételek, amelyeket már szinte bármely üzletben beszerezhetünk. Azonban ne felejtsük el, hogy Magyarországon számos olyan étel van, amihez könnyebben és olcsóbban hozzájuthatunk.
- Itt van mindjárt a tojás, amely kiemelkedően magas biológiai értékű fehérjével bír. Gazadag A-, B-, B12- és D-vitaminban. Jótékony hatással van szívünk egészségére is, hiszen Omega-3 zsírsavban gazdag, így véd a szívbetegségekkel szemben. Igazi szuper étel, tökéletes tápanyagforrás, könnyen tárolható és gyorsan, egyszerűen elkészíthető ételeket készíthetünk belőle a nap bármely szakaszában.
- Nem is gondolnánk talán, de szintén szuperételnek számít a máj. Igazi tápanyagbomba, azonban csakis megbízható forrásból vásároljunk. Természetes forrásból juthatunk B12, B6, B1, B2 vitaminokhoz, vashoz és magnéziumhoz egyaránt. Különösen érdemes azoknak fogyasztani, akik vérszegénységben, vashiányban vagy B12 hiányban szenvednek.
- Elkanyarodva az állati eredetű termékektől, szintén igazi szuperétel a cékla. Kimagasló kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6 vitamin tartalma. Javítja a vérkeringést, a benne található nitrátoknak köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást, javítja az erőnlétet, vérszegénységben szenvedők számára kitűnő élelmiszer. Méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Készíthetünk belőle salátát, turmixot, levest, vagy akár egy finom reform édességet is.
Természetesen most csak néhány szuperételt mutattunk be. Ezeken túl nyugodtan válogathatunk a hazai polcok akár állati, akár növényi eredetű termékei közül.
Róka Eszter edző és táplálkozásszakértő írása