Biztos ti is észrevettétek már, hogy ahogy kezdünk egyre közelebb kerülni a télhez, úgy egyre kevesebb jó minőségű, finom zöldséget találunk a boltok polcain. Ez könnyen kedvünket szegheti, hiszen nemrég még szép piros, édes paradicsomot vihettünk haza olcsón, most pedig a fakó, ízetlen verziója is sokkal többe kerül. Pedig ha hisszük, ha nem, a téli időszakban még fontosabb, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk zöldségeket, az immunrendszerünk működése ugyanis nagyban függ a zöldségfogyasztás által is biztosított vitaminoktól és ásványi anyagoktól.
Tél és nyár – itt sem egyforma
Kezdésként érdemes belátni, hogy a téli zöldségfogyasztás gyökeresen eltér a nyáritól. A korábban említett paradicsomról például tudni lehet, hogy a nyárihoz képest a téliben sokkal kevesebb a vitamin, és ez más esetben is igaz. Hiába fogyasztjuk tehát ugyanazokat a zöldségeket, mint azelőtt, nem érjük el vele ugyanazt a hatást, a fellépő hiányt pedig máshonnan kell pótolni.
Vitaminok és rostok bőséges forrásaként tartjuk számon a káposztaféléket, amiket frissen, salátaként, savanyúságként, de még főzve is fogyaszthatjuk. Szintén jó megoldás minél több levest, krémlevest készíteni, hiszen az ezekhez szükséges zöldségek – mint például a sárga- és fehérrépa, karalábé, zeller – egész évben elérhetők. Igyekezzünk a húslevesekbe is minél több és többféle zöldséget tenni.
Krémleves, a téli kedvenc
A krémlevesekről joggal gondolhatjuk, hogy kissé megterhelőek lehetnek, de ez csak abban az esetben igaz, ha magas zsírtartalmú tejszínnel készítjük őket. Megtehetjük viszont, hogy a tejszínt teljesen elhagyjuk, és a zöldségeket is csak egy kevés vajon pirítjuk meg főzés előtt, így alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételt kapunk, ami diétához is kiválóan alkalmas. A krémleveseket könnyen feldobhatjuk valamilyen olajos maggal. Ezeknek a zsírtartalma a levesben lévő zöldségek vitamintartalmának felszívódását is segíti amellett, hogy díszítésként és ropogtatnivalóként is remekül megállják a helyüket. Emellett fontos megjegyezni, hogy a krémleves főként szénhidrátokat tartalmaz, így magas glikémiás indexszel rendelkezik, aminek a csökkentésében szintén nagy segítséget nyújtanak az olajos magvak.
A magvakon kívül gyümölcsök hozzáadásával is csavarhatunk egyet a krémleveseken. Jó párosítás például az almás karfiol- vagy zellerkrémleves, vagy épp a narancs és a sütőtök. A levesek hidegben egyébként is jólesnek, melegítő hatásukat pedig könnyen erősíthetjük pikánsabb fűszerek hozzáadásával. Bátran használjuk tehát a chilit, a gyömbért, vagy akár a fokhagymát.