Napjainkban egyre több embert érint a laktózérzékenység. De tudjuk-e, hogy miért alakulhat ki, milyen tünetei vannak, és milyen élelmiszereket fogyaszthatunk, ha már megszületetett a diagnózis? A cikkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttem össze a laktóz-allergiáról.
A laktóz – más néven tejcukor – az a tejben található cukor, amelyet egy egészséges szervezet a vékonybélben bont le, majd ott is szívódik fel. Lebontását a laktáz enzim végzi, így ha ez az enzim hiányzik a szervezetből vagy károsodik, akkor a lebontatlan tejcukor nem tud felszívódni és a vastagbélben található baktériumok bontják le. Az ott bekövetkező bakteriális erjedés pedig hasi görcsökhöz, puffadáshoz és hasmenéshez vezet. Egyes embereknél hányinger, illetve hányás is jelentkezhet, ezek miatt pedig fennáll a fogyás, a rossz közérzet, a gyengeség veszélye is.
Hozott és szerzett érzékenység
Az allergiának két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a primer – velünk született –érzékenység, a másik esetben pedig szekunder érzékenységről beszélhetünk, amikor is a vékonybelet érintő egyéb betegségek vezetnek a laktózérzékenység kialakulásához. E betegség azonban nem összetévesztendő a laktázérzékenységgel, vagyis a tejfehérje-allergiával. Ebben az esetben a tüneteket a tejben vagy a tejtermékekben található fehérje, a kazein okozza. Tünetei megegyezhetnek a már ismertetett tünetekkel, azonban jelentkezhetnek bőrkiütések (csalánkiütés, ekcéma) légúti allergiás reakciók, ízületi gyulladások, emelkedhet a koleszterinszint, vagy megjelenhet a fertőzésekre való hajlam is.
Odafigyelés, diéta és teljes élet
A laktóz-allergiában szenvedők a tejet és a tejtermékeket helyettesíthetik laktózmentes termékekkel. Érdemes tudni, hogy Magyarországon azok az élelmiszerek számítanak laktózmentesnek, amelyeknek tejcukortartalma 0,1g/100g. értéken áll. Emellett már egyre több helyen elérhetőek a laktáz tabletták is, ezek alkalmazása mellett a tejtermékek is fogyaszthatók. A fehérje-allergia a laktózérzékenységnél szigorúbb diétát kíván meg, az enzim-helyettesítő tabletta és a laktózmentes termékek használata sajnos nem elegendő a tejfehérje-allergiások számára, mert esetükben csak a növényi „tejtermékek” fogyaszthatók. Szerencsére a napjainkban egyre bővülő piac lehetővé teszi az alapanyagokhoz való könnyebb hozzáférést. Érdemes odafigyelnünk a feldolgozott élelmiszerek összetevőire, hiszen a legtöbb felvágott, konzerv, vagy az édesipari termékek zöme tartalmaz tejszármazékokat.
Ha bármilyen tünetet észlelünk magunkon és ezek mentén tejfehérje vagy tejcukor-allergiára gyanakszunk, ne kísérletezgessünk, hanem forduljunk orvoshoz. Ha a gyanú beigazolódott, és felállt a diagnózis, a további teendőkről konzultáljunk az orvosunkkal! Ezek mellett a másik legfontosabb tudnivaló az, hogy ételérzékenységgel is lehet teljes életet élni, a diéta pontos betartása pedig megszűnteti a tüneteket.
A cikk a Vital Magazin augusztusi számában jelent meg.
Ha szívesen olvasnátok hasonló írásokat, ide kattintva tudjátok megrendelni az újságot.