Tavasszal különösen gazdag vitaminforrás a mikrozöld, amelynek sem a termesztése nem nehéz, sem pedig az étrendbe illesztése.
Mikrozöldnek nevezzük azokat az általában 14 napnál fiatalabb hajtásokat, amelyeken a csíráztatás után már megjelentek az első igazi levélkék. Még nem túl nagyok, átlagosan 3-10 centiméteresek, és ha hagynád, tavaszra el is érnék a piacról ismert méretüket. Talán találkoztál is már velük, például az éttermek szeretik ételdekoráláshoz felhasználni a mikrozöldeket. Pedig ennél sokkal többet tudnak!
Nem csíra, több annál
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatói szerint ezekben a fiatal növényekben átlagosan 4-6-szor több tápanyag van, mint a kifejlett példányokban. Valósággal duzzadnak az életerőtől, amelyre most tavasszal olyan nagy szükségünk van. Abban különböznek a csíráktól, hogy azok vízbe áztatott magok, amelyek épp csak annyira hajtanak ki, hogy legyen egy szál gyökérkezdeményük és valami levélszerűségük. A mikrozöldek ezzel szemben talajban fejlődnek, és napsütésre vagy ahhoz hasonló mesterséges megvilágításra is szükségük van a növekedéshez. A csíra 48 óra alatt kihajt, a mikrozöldet 7-14 napig kell gondozni a szüretelés előtt.
Kicsik, de erősek
Meg is hálálják a plusz gondoskodást: a mikrozöldek ideális kiegészítői minden fogásnak, gazdagítják annak tápanyag-tartalmát. Legtöbbjükben nagy mennyiségű C- és E-vitamin van, valamint béta-karotin, amely az A-vitamin előanyaga, és fontos a nyálkahártyák egészségéhez, a jó látáshoz, valamint hasznos a daganatos betegségek megelőzésében is. Ezek a növénykék csak méretükben aprók, a beltartalmukat tekintve óriási vitaminbombák: a vöröskáposzta mikrozöldben a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin és 69-szer több K-vitamin van. A mikroretek is gazdagabb E-vitaminban az érettnél, a mikrosalátában több az antioxidáns. A mikrokoriander háromszor annyi béta-karotint tartalmaz, mint a kifejlett. Minél színesebb a mikrozöld, annál nagyobb a tápanyagtartalma.
A legnépszerűbb mikrozöldek: rukkola, koriander, bazsalikom, fodros kel, retek, vízitorma, káposzta, zöldborsó, spenót, cékla, saláta.
Hogyan termesszük?
Akár egy cserépben, papír tojásos dobozban vagy kimosott tejesdobozban is termeszthetjük. Az edénynek legyen jó a vízelvezető képessége, azaz az aljára lyukakat kell fúrni, és alátenni egy tálat, hogy ne csurogjon. Készítsünk földkeveréket: egy rész virágföldből, egy rész tőzegből és egy rész homokból. Ennek lényege a laza szerkezet. Az edény aljára 4-5 ujjnyit tegyünk belőle, majd szórjuk rá a magokat, utána fedjük be őket vékonyan a földkeverékkel. Az öntözést permetezőflakonnal végezzük, mindig fújjunk a földre egy kicsit, ha száraznak érezzük, de legalább naponta egyszer. További hozzávaló még a napfény, illetve a meleget is sugárzó mesterséges fényforrás (egy hagyományos 60 wattos izzó). Ha ablakba tesszük a hajtatóedényt, ellenőrizzük rendszeresen, hogy nincs-e túl hideg ott, vagy az ablakpárkány alatti radiátortól nem szárad-e ki túl gyorsan a föld.
A betakarítás ideje fajtánként változó. Figyeljük a növény méretét – ne legyen 10 centiméternél nagyobb. Általános szabály, hogy a mikrozöldeket akkor kell szüretelni, amikor azt látjuk, hogy a második pár levélkezdemény is megjelent. Egy éles ollóval vágjuk le a növényt vagy húzzuk ki a földből. Mivel még egy hajtatásra nem képesek, szüret után szórjuk meg a földet magokkal, fedjük be földréteggel, és kezdjük újra a hajtatást. A bent maradó gyökér zöldtrágyaként gazdagítja az ültetőközeget.
Halburgerghez, rántottához, sütihez
A nyers mikrozöldeket változatos módon illeszthetjük táplálkozásunkba: szórjuk salátára, szendvicsre, sült húsra, keverjük a körethez színesítőnek. Az újhagyma és a retek mikrozöld jól illik a halakhoz, akár egy halburger majonéz-ízesítőjeként is megállják a helyüket. A bazsalikom passzol a csokis sütikhez, édes és ánizsos jellegének köszönhetően. A házi pizza tetejére mikrocékla és mikrokáposzta kerülhet. Egy sima sajtos spagettit feldob az enyhén borsos karakterű rukkola mikrozöld, akárcsak egy sonkás szendvicset. Sült kolbász mellé keverjünk mikroborsó-levélből tzatzikit. Tojásrántottára bármilyen mikrozöldséget szórhatunk, különleges és ízes lesz tőle.
Szuperegészséges és finom mikrozöld-turmixital (smoothie)
Hozzávalók:
- 1,5 dl (növényi) tej
- 1 banán
- 1-2 teáskanál kakaópor
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 marék fodros kel mikrozöld
- csipet fahéj.
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és kortyolgatás közben gondoljunk arra, hogy most milyen jót teszünk magunknak. Egészségünkre!