HIRDETÉS
VITAL MAGAZIN
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink
No Result
View All Result
VITAL MAGAZIN
No Result
View All Result
Kezdőlap Táplálkozás recept

Termessz és egyél minél több mikrozöldet!

Termessz és egyél minél több mikrozöldet!

Tavasszal különösen gazdag vitaminforrás a mikrozöld, amelynek sem a termesztése nem nehéz, sem pedig az étrendbe illesztése.

Mikrozöldnek nevezzük azokat az általában 14 napnál fiatalabb hajtásokat, amelyeken a csíráztatás után már megjelentek az első igazi levélkék. Még nem túl nagyok, átlagosan 3-10 centiméteresek, és ha hagynád, tavaszra el is érnék a piacról ismert méretüket. Talán találkoztál is már velük, például az éttermek szeretik ételdekoráláshoz felhasználni a mikrozöldeket. Pedig ennél sokkal többet tudnak!

Nem csíra, több annál

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatói szerint ezekben a fiatal növényekben átlagosan 4-6-szor több tápanyag van, mint a kifejlett példányokban. Valósággal duzzadnak az életerőtől, amelyre most tavasszal olyan nagy szükségünk van. Abban különböznek a csíráktól, hogy azok vízbe áztatott magok, amelyek épp csak annyira hajtanak ki, hogy legyen egy szál gyökérkezdeményük és valami levélszerűségük. A mikrozöldek ezzel szemben talajban fejlődnek, és napsütésre vagy ahhoz hasonló mesterséges megvilágításra is szükségük van a növekedéshez. A csíra 48 óra alatt kihajt, a mikrozöldet 7-14 napig kell gondozni a szüretelés előtt.

Kicsik, de erősek

Meg is hálálják a plusz gondoskodást: a mikrozöldek ideális kiegészítői minden fogásnak, gazdagítják annak tápanyag-tartalmát. Legtöbbjükben nagy mennyiségű C- és E-vitamin van, valamint béta-karotin, amely az A-vitamin előanyaga, és fontos a nyálkahártyák egészségéhez, a jó látáshoz, valamint hasznos a daganatos betegségek megelőzésében is. Ezek a növénykék csak méretükben aprók, a beltartalmukat tekintve óriási vitaminbombák: a vöröskáposzta mikrozöldben a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin és 69-szer több K-vitamin van. A mikroretek is gazdagabb E-vitaminban az érettnél, a mikrosalátában több az antioxidáns. A mikrokoriander háromszor annyi béta-karotint tartalmaz, mint a kifejlett. Minél színesebb a mikrozöld, annál nagyobb a tápanyagtartalma.

A legnépszerűbb mikrozöldek: rukkola, koriander, bazsalikom, fodros kel, retek, vízitorma, káposzta, zöldborsó, spenót, cékla, saláta.

Hogyan termesszük?

Akár egy cserépben, papír tojásos dobozban vagy kimosott tejesdobozban is termeszthetjük. Az edénynek legyen jó a vízelvezető képessége, azaz az aljára lyukakat kell fúrni, és alátenni egy tálat, hogy ne csurogjon. Készítsünk földkeveréket: egy rész virágföldből, egy rész tőzegből és egy rész homokból. Ennek lényege a laza szerkezet. Az edény aljára 4-5 ujjnyit tegyünk belőle, majd szórjuk rá a magokat, utána fedjük be őket vékonyan a földkeverékkel. Az öntözést permetezőflakonnal végezzük, mindig fújjunk a földre egy kicsit, ha száraznak érezzük, de legalább naponta egyszer. További hozzávaló még a napfény, illetve a meleget is sugárzó mesterséges fényforrás (egy hagyományos 60 wattos izzó). Ha ablakba tesszük a hajtatóedényt, ellenőrizzük rendszeresen, hogy nincs-e túl hideg ott, vagy az ablakpárkány alatti radiátortól nem szárad-e ki túl gyorsan a föld.

A betakarítás ideje fajtánként változó. Figyeljük a növény méretét – ne legyen 10 centiméternél nagyobb. Általános szabály, hogy a mikrozöldeket akkor kell szüretelni, amikor azt látjuk, hogy a második pár levélkezdemény is megjelent. Egy éles ollóval vágjuk le a növényt vagy húzzuk ki a földből. Mivel még egy hajtatásra nem képesek, szüret után szórjuk meg a földet magokkal, fedjük be földréteggel, és kezdjük újra a hajtatást. A bent maradó gyökér zöldtrágyaként gazdagítja az ültetőközeget.

Halburgerghez, rántottához, sütihez

A nyers mikrozöldeket változatos módon illeszthetjük táplálkozásunkba: szórjuk salátára, szendvicsre, sült húsra, keverjük a körethez színesítőnek. Az újhagyma és a retek mikrozöld jól illik a halakhoz, akár egy halburger majonéz-ízesítőjeként is megállják a helyüket. A bazsalikom passzol a csokis sütikhez, édes és ánizsos jellegének köszönhetően. A házi pizza tetejére mikrocékla és mikrokáposzta kerülhet. Egy sima sajtos spagettit feldob az enyhén borsos karakterű rukkola mikrozöld, akárcsak egy sonkás szendvicset. Sült kolbász mellé keverjünk mikroborsó-levélből tzatzikit. Tojásrántottára bármilyen mikrozöldséget szórhatunk, különleges és ízes lesz tőle.

Szuperegészséges és finom mikrozöld-turmixital (smoothie)

Hozzávalók:

  • 1,5 dl (növényi) tej
  • 1 banán
  • 1-2 teáskanál kakaópor
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 marék fodros kel mikrozöld
  • csipet fahéj.

Elkészítés:

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és kortyolgatás közben gondoljunk arra, hogy most milyen jót teszünk magunknak. Egészségünkre!

 

Cimkék: bazsalikomcéklacsírafodros kelkáposztakoriandermikrozöldretekrukkolasalátasmoothiespenótsuperfoodturmixvízitormazöldborsó

Előző bejegyzés

7 étel, ami erősíti az immunrendszert

Következő bejegyzés

Kínzó gyomorbajok, enyhítő diéták

Következő bejegyzés
Kínzó gyomorbajok, enyhítő diéták

Kínzó gyomorbajok, enyhítő diéták

FACEBOOK

Legfrissebb bejegyzések

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

2021. február 25.
Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

2021. február 25.
Milyen világban szeretnénk élni?

Milyen világban szeretnénk élni?

2021. február 25.
Az Anamé Program története

Az Anamé Program története

2021. február 25.
VITAL MAGAZIN

Kövess minket

Kategóriák

  • Alakformálás
  • anti-aging
  • Beauty
  • bőrápolás
  • celeb
  • család
  • egészség
  • egészséges életmód
  • Egyéb
  • Életmód
  • fashion
  • fitnesz
  • fogyókúra
  • futás
  • gyógyítás
  • háziállat
  • Hétindító
  • hírek
  • horoszkóp
  • interjú
  • JÁTÉK
  • Jó formában
  • jóga
  • koronavírus
  • mentes
  • méregtelenítés
  • méregtelenítés
  • mozgás
  • Női lét
  • öko
  • outdoor
  • program
  • Promóció
  • psziché
  • recept
  • Sikertörténet
  • Sport
  • szépségápolás
  • tanulás
  • Táplálkozás
  • tudatos étkezés
  • utazás
  • vegán
  • zsírégetés

Legfrissebb hírek

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

Tavaszi arckezelések, ahogy a profik csinálják – FOREO útmutató

2021. február 25.
Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

Allergénmentes, de illatosított bőrápolók? Végre megérkeztek!

2021. február 25.
Milyen világban szeretnénk élni?

Milyen világban szeretnénk élni?

2021. február 25.
Az Anamé Program története

Az Anamé Program története

2021. február 25.
Minden nő más, minden test más

Minden nő más, minden test más

2021. február 24.
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános szerződési feltételek
  • Cookie

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

No Result
View All Result
  • Sport
    • FITNESZ
    • FUTÁS
    • JÓGA
    • OUTDOOR
    • SIKERTÖRTÉNETEK
    • ZSÍRÉGETÉS
  • Életmód
    • EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD
    • HÁZIÁLLAT
    • INTERJÚ
    • JÓ FORMÁBAN
    • Női lét
    • ÖKO
    • PSZICHÉ
  • Táplálkozás
    • EGÉSZSÉG
    • FOGYÓKÚRA
    • MENTES
    • RECEPT
    • TUDATOS ÉTKEZÉS
    • VEGÁN
  • Beauty
    • ALAKFORMÁLÁS
    • ANTI-AGING
    • BŐRÁPOLÁS
    • FASHION
    • SZÉPSÉGÁPOLÁS
  • Jóga kisokos
  • Szakértőink

© 2018 Vital Magazin - Készítette: WordPress Master.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ Adatvédelmi beállítások További információ a cookie-kezelésről