Nyár lévén több friss idényzöldség- és gyümölcs, saláta és könnyedebb étel kerül az asztalra. Bőrterapeutaként vásárláskor és körülnézve a konyhában kettős szemlét tartok, ugyanis ezek a finomságok kívül- belül egyaránt egészségesek: most vannak csak igazán tele vitaminnal és ásványi anyagokkal. Készítsünk belőlük arcpakolást!
Természetesen más és más alapanyagok használhatók a száraz és zsíros bőrre, legyen szó olajokról, gyümölcsökről, zöldségekről, vagy más alapanyagokról. Az elkészítéshez válasszunk minőségi, bio alapanyagokat!
Száraz bőrre:
- Eper: hidratál, magas C-vitamin tartalmú, öregedés gátló
- Áfonya: magas A- és C-vitamin tartalmú
- Barack: puhít és hidratál, C- és E-vitamin tartalmú, bőrszépítő
- Banán: ránctalanító, A-, E-, és C-vitamint tartalmaz
- Kókusz olaj: nyugtat, táplál és hidratál
- Méz: a pakolás maximum 10%-át tegye ki, így lesz vízmegkötő hatású, ám nagyobb arányban elvonja a bőrtől a vizet
- Jojoba: rugalmassá teszi a bőrt, táplál
Zsíros bőrre:
- Áfonya: magas A- és C-vitamin tartalom, kiváló a szabadgyökök ellen
- Uborka: hámosít, hidratál
- Joghurt: hidratál, visszaállítja az egészséges savköpenyt
- Avokádó olaj: szabályozza a faggyúmirigy működést
Mindként bőrtípusra:
- Avokádó: gyógyítja és ápolja a bőrt, A-, E-, és B-vitamint tartalmaz
- Olíva olaj: csökkenti a bőrirritációt, öregedés gátló
- Zab: mindként bőrre javasolt, megköti a méreganyagokat, joghurttal vagy gyümölcsökkel,olajokkal keverhető
- Zöld agyag: tele van ásványi anyagokkal, hámosít, hidratál, méregtelenítő
A pakolás elkészítése:
A maszkot legalább 3 alapanyagból készítsük el bőrtípusunknak megfelelően. Tisztítsuk le az arcunkat, majd helyezzük fel az összekevert alapanyagokat. 15 perc után mossuk le.
Ha gyümölcsből és olajból készítünk keveréket, könnyedén arcradírt varázsolhatunk belőle: egy kiskanálnyi kávézaccot a maszkba téve a hatóidő letelte után körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át bőrünket.
Bármennyire is meglepő, hiszek abban, hogy bőrünk tükrözi az elfogyasztott táplálékok minőségét és mennyiségét. Így „arcpakolás” gyanánt hatnak az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök, és más, a szervezetbe bevitt alapanyagok. A felsoroltakból készíthetünk némi vízzel vagy növényi tejjel kiegészített turmixokat is. Az egyik ilyen fontos alapanyag például a sárgarépa, mely karotin tartalma révén hozzásegítheti bőrünket a szebb barnuláshoz. A szépség belülről fakad –hallottuk már sokszor, de ez így is van, hiszen a bevitt tápanyagok fontos szerepet játszanak bőrünk állagában.
A cikk megjelent a Vital magazin augusztusi számában.
Hasonlóan érdekes cikkekért rendeld meg ingyenes kiadványunkat ITT