Süssünk, vagy főzzünk, fogyasszuk magában, vagy használjuk alapanyagként, a tojás az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálékunk, amely amellett, hogy finom, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak. És ez nem minden! Íme, a legérdekesebb tudnivalók a tojásról!
Apró mérete ellenére igen hatékony
A tojás tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek: rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, amelyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol. A csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik. Magas a tojás szelén-, és az agy számára oly fontos kolintartalma. Egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve.
A fogyókúrázók egyik alapétele
Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal, a napi szükséglet 3,7%-át tartalmazza. Elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Zsírösszetétele is nagyon kedvező: 1,5 g telített, 1,9 g egyszeresen telítetlen és 0,7 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely összetétel a legideálisabbnak vélt az emberi szervezet számára. A tojás hosszú ideig biztosítja a teltség érzetét, ez pedig szerepet játszik a testsúlycsökkentés, illetve -megtartás elérésében.
A szív őre
A tojás jótékony hatással van a szívre is. Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.
Főzés és sütés után sem veszít értékéből
A tojásfehérje és -sárgája szinte teljes egészében, 95-98%-ban emészthető: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből, csupán a túlságosan hosszan tartó magas hőmérsékleten károsodnak. Egész tojás fogyasztásakor a sárgája enyhíti vagy kivédi a fehérje esetleges allergizáló hatását.
Védi a látást
A tojásban megtalálható két antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin biológiailag hatékonyabbak, mint más forrásból származó hatóanyagok. Segítik a makuladegeneráció kialakulásának megelőzését, mely betegség időskori vaksághoz vezethet.
Erősíti a fogakat és a csontokat
Napi egy tojás tartalmazza azokat a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy csontjaink és fogaink megfelelő kondícióban legyenek.
Tökéletes zsíraránnyal bír
Az állati eredetű élelmiszerek elsődlegesen telített zsírokat tartalmaznak, míg a tojásban a zsírsavak csaknem fele egyszeresen telítetlen olajsav, mely a többszörösen telítetlenekkel együtt közel a kétharmadot teszi ki. A telített zsírok adják a fennmaradó egyharmadot, ez azt jelenti, hogy a tojásban tökéletes összetételű, kétharmadnyi telítetlen és egyharmadnyi telített zsírarány található – míg a legtöbb húsfélében a telített zsírsavak aránya nagyobb. A tojás nem tartalmaz transzszírokat sem. A tyúkok tehát a tojásban évezredek óta állítják elő azt a tökéletes összetételű zsírt, amelyet ideálisnak tart a modern táplálkozástudomány. Ugyanakkor a zsíroldékony vitaminok hordozójaként arról is gondoskodik, hogy e vitaminok jól felszívódjanak, és eljussanak rendeltetési helyükre, mert nemcsak jó epeürítő, hanem erőteljes epetermelést fokozó hatásúak is.
Segít, hogy „szellemes” légy!
Az agyi és idegi sejtek számára elengedhetetlen a kolin, mely javítja az emlékezőtehetséget és az agyműködést az emberi élet folyamán. Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át, amely a sejtek normál működéséhez is szükséges, és mint ilyen, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.
Tojástippek:
- Kereskedelmi forgalomban a tojás a tyúktojást jelenti. A többi tojást meg kell nevezni, például: fürjtojás, kacsatojás, libatojás stb.
- Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. Átlagos tápanyagtartalma: 75 kcal, 5,4 gramm fehérje, 4,8 gramm zsír, 0,3 gramm szénhidrát.
- Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha előtte hideg vízben lehűtjük.
- Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.
- A rántotta méretét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.
- Bőségesebb habot nyerünk, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
- A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.